Linkuri accesibilitate

Influența rusă în UE și partidele de dreapta


Bulgaria este un exemplu de manual al infiltrării rusești.

Open Democracy a publicat un studiu despre influența rusească în Bulgaria, din care aflăm, de pildă, că micul port, terminalul bulgar Roseneț de la Marea Neagră, este posedat practic de gigantul rusesc Lukoil. Statul bulgar, scrie Open Democracy, și toate partidele politice bulgare, au flirtat încă de la căderea comunismului cu influența rusească.

Influența rusă în UE și partidele de dreapta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Era de altfel oarecum de așteptat ca partidul socialist bulgar să fie influențat de Rusia, date fiind legăturile vechi dintre socialiști și Moscova. Să luăm de pildă partidul socialist bulgar, condus o vreme de actualul președinte al Partidului Socialist European, Serghei Stanișev. Acest fost premier al Bulgariei, prins într-un lung lanț de afaceri de corupție, este și cetățean rus, născut fiind la Herson, în Ucraina, iar până să conducă Bulgaria (și, din 2011 încoace, partidul socialiștilor europeni) el și-a luat doctoratul la Moscova, în 1994, înainte să primească cetățenia bulgară.

Rusofon din naștere, acest strălucit reprezentant al tinerei elite sovietice, cu tot ce sprijin avea aceasta în spate, a devenit cetățean bulgar abia în 1996, la 30 de ani.

A fost solid apărător al cuplului Dragnea-Ponta în momentul puciului ratat din România în 2012. Pe Ponta refuza atunci să-l primească cineva la Bruxelles, însă ruso-bulgarul Stanișev, care conducea deja socialismul european (din 2011), îl prezenta pe Ponta la Bruxelles ca pe o victimă și un erou.

Boiko Borisov
Boiko Borisov

Dar ar fi mai greu de explicat cum dfe este atât de influențat de Rusia partidul Gerb, al actualului premier Boiko Borisov. Nu e vorba doar de exemplul portului de mai sus, dar Bulgaria este profund implicată în construirea unei conducte de gaz rusesc care trebuie să lege Turcia de Serbia și de acolo de Europa centrală.

Dreapta europeană fascinată de Putin

Dar și PPE, Partidul Popular European, din care face parte formațiunea lui Borisov, a tăcut până acum în fața tuturor protestelor populare care cer demisia acestuia.

De ani de zile plutesc suspiciuni de finanțare directă din partea Rusiei în direcția multor partide ale dreptei extreme din țări ale UE...

Am mai scris despre cum extremele occidentale sunt fascinate de Rusia și de Putin. De ani de zile plutesc suspiciuni de finanțare directă din partea Rusiei în direcția multor partide ale dreptei extreme din țări ale UE, iar unii politicieni de extrema dreaptă din Europa sunt bănuiți sau chiar anchetați pentru finanțare din Rusia.

Finanțarea dreptei extreme se combină cu întregul mănunchi de strategii de război hibrid pe care le folosește Rusia lui Putin în tentativa pe termen lung de destabilizare a Occidentului. Asta se combină cu permanenta propagandă rusească, fie direct prin Russia Today și Sputnik, fie prin finanțarea partidelor extremiste.

Astfel, în Franța, Frontul Național a beneficiat de un împrumut ilegal rusesc, în 2014, de 9 milioane euro, printr-o bancă ruso-cehă, la câteva luni numai după anexarea Crimeei. Banca între timp și-a anunțat falimentul și nu este limpede dacă formațiunea Le Pen rambursează acel împrumut.

În marea Britanie, de asemenea, justiția investighează un transfer de 8 milioane de lire (echivalentul împrumutului de 9 milioane euro primit de partidul lui Le Pen) în favoarea finanțatorului mișcării Brexit și al lui Nigel Farage, Arron Banks. Nigel Farage merge deseori la Moscova pentru a se produce la televiziunea de stat, apărând Brexit și vociferând împotriva Occidentului. La fel, puțină lume știe, sau acordă importanță, faptului că ex-onorabilul cotidian britanic The Independent nu mai este astăzi decât un site web posedat de familia magnatului rus Aleksandr Lebedev.

În Germania sunt discutate de asemenea legăturile dintre unii parlamentari ai Alternative für Deutschland (AfD) și Rusia...

În Austria, fostul vice-cancelar de extrema dreaptă Hans-Christian Strache a trebuit să demisioneze anul trecut, înainte de alegerile europene, ducând la căderea guvernului de dreapta, după ce un video l-a arătat gata să primească bani pentru favoruri din partea unei false milionare ruse.

Unii după alții, Frontul Național (astăzi Rassemblement National) francez al dinastiei Le Pen, britanicul Nigel Farage sau extrema dreaptă austriacă au fost dovediți ca având legături, sau primind finanțare, de la Moscova.

În final, abia așa capătă foarte mult sens gluma aceea care circulă în Ucraina: "Dacă regimul de la Kiev ar fi fascist, Putin l-ar fi finanțat, în loc să se războiască cu el."

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG