Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) în parteneriat cu Centre for Advanced Defense Studies (C4ADS) și alți parteneri media internaționali a obținut o bază de date provenind de la mai multe agenții imobiliare şi conținând informații despre cei care au cumpărat terenuri în Dubai. Pe baza acestor date și a altor informații economice au alcătuit un prim raport (intitulat sugestiv „Nisipurile de aur”) despre destinația pe care o iau banii rezultați din corupție sau din operațiuni ilegale. Bani negri investiți în economii gri. Povestea de succes a Dubaiului, spun autorii raportului, este legată organic de globalizarea crimei organizate și de corupție.
Grație atractivității destinației, dar și a sistemului care încurajează operațiunile secrete și anonime, emiratul a devenit destinația predilectă pentru banii traficanților, cleptocraților, apropiaților dictaturilor de orice tip. C4ADS, care a identificat parte din investitorii în aceste proprietăți, susține că extravaganta destinație a devenit adresa preferată a traficanților de droguri mexicani, a evazioniștilor și corupților pakistanezi, a celor implicați în programul nuclear iranian sau a finanțatorilor organizațiilor teroriste (Hamas, de pildă) și a terorismului de stat sirian, reprezentanții acestuia din urmă, după cum vom vedea, cu trainice legături românești.
Banca de date obținută de C4ADS și furnizată OCCRP conține circa 54 de mii de adrese cu 129 de mii de proprietari din 181 de țări. Raportul publicat de OCCRP este o primă breșă în ghemul de interese și intermediari prin care s-au spălat și s-au anonimizat acești bani. Raportul examinează șapte indivizi și organizații, rețelele lor corporatiste asociate și agențiile lor imobiliare. Au fost identificate 44 de astfel de proprietăți valorând aproximativ 28,2 milioane de dolari, proprietăți asociate direct cu aceste persoane și, de asemenea, 37 de proprietăți în valoare de aproximativ 78,8 milioane de dolari controlate prin rețelele lor extinse.
Toți cei implicați în această anchetă au fost sancționați de Statele Unite și parte din ei se află și pe listele de interdicție ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale Uniunii...
Toți cei implicați în această anchetă au fost sancționați de Statele Unite și parte din ei se află și pe listele de interdicție ale Uniunii Europene și ale statelor membre ale Uniunii. Chiar dacă pe lista neagră, ei au continuat să investească milioane de dolari în proprietăți din Emiratele Arabe Unite, continuând să fie implicați deopotrivă în activități ilegale. Achiziția de terenuri în această zonă devine astfel mecanismul financiar predilect prin care se spală/ se investesc banii persoanelor/ autorităților aflate sub interdicție în lumea occidentală, de regulă pentru corupție sau violarea drepturilor omului.
Mecanismele acestor operațiuni economice nu sunt lipsite de interes pentru România și nu doar pentru că demonstrează concret unul dintre mecanismele prin care au putut fi expatriați banii în cazul politicienilor refugiați în Madagascar sau Costa Rica, dar și pentru că unele nume de pe lista celor investigați se leagă direct de România. Personajul-cheie pentru România în această investigație este cel al lui Rami Makhlouf. El este verișorul președintelui sirian Bashar al-Assad și mai toată lumea îl consideră unul dintre cei mai bogați oameni din Siria.
Din această poziție el a devenit unul dintre agenții importanți ai sistemului, consilier economic și finanțator de nădejde al guvernului sirian. Makhlouf a fost sancționat în 2008 de Departamentul american de finanțe, care considera că omul de afaceri sirian e unul dintre beneficiarii importanți ai corupției regimului sirian. În 2011 Uniunea Europeană l-a sancționat la rându-i acuzându-l că a ajutat guvernul să încalce în mod repetat drepturile omului. Statele Unite și Uniunea Europeană i-au sancționat deopotrivă și pe frații lui Rami, Ihab, Iyad și Hafez Makhlouf, la fel ca și pe tatăl lui, Mohammed Makhlouf, și pe vărul său, Mohammed Hassan Abbas, pentru că ofereau asistență materială și financiară regimului, ajutându-l astfel să violeze drepturile omului și beneficiind de corupția generalizată a regimului.
Între 2008 și 2017, autoritățile europene și americane au sancționat cel puțin 14 companii asociate cu Rami și cu membrii apropiați ai familiei. Oricum, în urma unor investigații mai aprofundate s-a demonstrat că Makhlouf, familia sa și asociații săi dețineau, conduceau și controlau zeci de companii nesupuse sancțiunilor din Siria, Liban, Uniunea Emiratelor Arabe, România, Austria și din insulele Virgine britanice, parte dintre aceste companii fiind încă active în mai 2018. Acestea ar fi fost așadar scurtătura folosită de persoane aflate sub interdicție pentru a avea acces la suprafața economiei.
Soacra lui Rami Makhlouf, Amira Mourej, este măritată cu Walid Ali Othman, care este din octombrie 2007 ambasadorul Siriei în România. El a fost înainte vreme ambasador în R. Moldova...
Soacra lui Rami Makhlouf, Amira Mourej, este măritată cu Walid Ali Othman, care este din octombrie 2007 ambasadorul Siriei în România. El a fost înainte vreme ambasador în R. Moldova. Rami și fratele său Ihab au împreună proprietăți în Dubai de cel puțin 3,17 milioane de dolari. Datele obținute de anchetatori relevă faptul că cei doi au aceleași date de contact (telefoane și adrese) cu Amira Mourej, care deține și ea în Dubai o proprietate evaluată la circa 700.000 de dolari, între cei trei fiind, pare-se, nu doar o relație de familie, ci și de interese financiare. Familia Amirei Mourej a cumpărat în 2014 un teren în România care era folosit chiar și în iulie 2017 de trupele NATO. Pentru această achiziție, familia Mourej a folosit ca paravan o companie care avea conexiuni cu unii indivizi sancționați internațional, Rami Makhlouf aflându-se printre aceștia.
Unul dintre cumnații lui Rami, Kawarah Othman, a fost asociat cu nenumărate holdinguri comerciale din România și Austria legate de Rami și de rețeaua sa corporatistă. Othman este fiul lui Mourej și a devenit unul dintre cei mai importanți acționari ai companiei românești Horaizing SRL în 2009, nu mult după ce compania a cumpărat o parte din baza militară de la Capu Midia. Ulterior, Mourej a preluat acțiunile deținute de fiul ei. Numele lui Othman ne este cunoscut și dintr-un alt raport publicat de Rise Project care inventariază nenumăratele companii controlate de acesta la București în beneficiul rudei sale prin alianță, Bashar Al-Assad. În România companiile verișorilor lui Al-Assad au interese imobiliare și în exploatarea lemnului. Ei s-au implicat și în domeniul bancar prin societatea libaneză Rock Invest Holding SAL care a înființat o sucursală românească. Unul dintre acționarii Rock Invest este, conform raportului OCCRP, Rami Makhlouf.
Acest raport este, așadar, o primă etapă unei investigații care-și propune anchetarea celorlalte zeci de mii de proprietăți și proprietari pentru a scoate la iveală relații de afaceri și interese la cel mai înalt nivel și pentru a evidenția circuitul banilor negri prin economiile gri.