Linkuri accesibilitate

Înfrângerea grupării teroriste Statului Islamic în Irak nu este garanția păcii


Irak, manifestație pentru referendumul privind regiunea kurdă, Irdbil, 26 august, 2017
Irak, manifestație pentru referendumul privind regiunea kurdă, Irdbil, 26 august, 2017

Cine va finanța refacerea Irakului și ce mai unește comunitățile etnice din regiune?

În Irak, organizația terorista ISIS sau Statul Islamic este pe cale să piardă. Corespondetul Europei Libere la Washington analizează consecințele.

Valeriu Sela de la Washington - Înfrângerea Statului Islamic în Irak
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Înfrângerea ISIS este motiv de satisfacție pentru irakieni. Dar există și un pericol ca să fie restabilite condițiile care au dus la ascensiunea rețelei teroriste islamiste în 2014. De-acum facțiuni sunite, șiite si kurde, se înfruntă pentru teritorii și resurse. La aceste rivalităti se adaugă misiunile gigantice de a reface localitățile distruse, a reprimi milioane de refugiați și a reconcilia comunități care au preferat acum ciâțiva ani pe ISIS, în defavoarea propriilor administrțtii. Dacă aceste obstacole nu sunt depășite, pot fi créate conditiții pentru o insurgență similară celei din 2003, care în cele din urmă a adus pe scenă gruparea ISIS, în 2011.

Imperativul înfrângerii Statului Islamic a unit comunitățile etnice din regiune, dar acum există indicii că disensiunile revin. Provincia kurdă intenționează să organizeze un referéndum vizând independența, în ciuda opoziției Iranului, Turciei și Statelor Unite. Firește că frontierele unui stat al kurzilor sunt disputate și o astfel de idee va avea mulți dușmani în regiune, în special în țările cu minorități kurde.

Disensiuni există și în sânul comunității șiite, cu privire la raporturile cu Iranul, la cele cu America și cât de departe să se meargă cu reconcilierea între suniți și șiiți. Aceste conflicte se vor acentua în preajma alegerilor din primăvara lui 2018, când șiiții vor încerca probabil să-și măreasca prezența în Parlament. Suniții sunt într-o situație grea, cu circa două milioane de refugiați în timp ce restul de 3,2 milioane trăiesc în majoritate în sărăcie. Statele Unite consideră că state árabe, între care Arabia Saudită trebuie să finanțeze redresarea regiunii, în condițiile în care Statele Unite îi aliații lor au cheltuit mult pentru a elibera teritorii din Irak.

XS
SM
MD
LG