Linkuri accesibilitate

Inițiative civice în sprijinul medicilor, vârstnicilor și altor categorii potențial vulnerabile la Covid-19


Mai mulți activiști civici au lansat în aceste zile inițiative menite să ofere sprijin cadrelor medicale ce îngrijesc pacienții infectați cu coronavirus. Oamenii îndeamnă vârstnicii să stea acasă și se oferă să cumpere în locul lor produsele de care au nevoie, unii șoferi de taxi anunță că vor transporta gratuit la muncă medicii și asistenții medicali, iar un grup de activiști au lansat o campanie de colectare de fonduri din care să fie procurate inclusiv măști de protecție sau apă îmbuteliată, necesare mai ales pentru medicii de pe ambulanțe.

Inițiative civice în sprijinul medicilor, vârstnicilor și altor categorii potențial vulnerabile la Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct



Pe măsură ce restricțiile antiepidemice devin tot mai drastice oameni de afaceri, angajatorii sau activiștii încearcă să utilizeze posibilitățile „on-line” pentru a minimaliza impactul colateral al măsurilor de limitare a socializării, impuse de autorități. O parte dintre magazine își anunță cumpărătorii că pot procura bunuri, inclusiv alimentare, de la distanță, iar mai mulți activiști civici, voluntar, colectează on-line bani pentru sprijinirea angajaților medicali care în aceste zile sunt „în prima linie” în combaterea epidemiei de coronavirus și oferă, deseori peste program, ajutor pacienților infectați.

Patronii unor alimentare, cu care am stat de vorbă, spun că cererea de livrare a produselor la domiciliu depășește capacitățile pe care le au. Proprietarul unui magazin on-line zice că săptămâna trecută anunța clienții că livrarea se va face cu o întârziere de câteva ore, iar începând din această săptămână s-a văzut nevoit să-i anunțe că „magazinul e supra-solicitat” și că livrarea va lua nu o oră și jumătate, ca în trecut, ci minim o zi.

Cererea de livrare a produselor la domiciliu depășește capacitățile...

Între timp, unii locuitori ai capitalei s-au mobilizat ca să ajute pătura cea mai vulnerabilă – vârstnicii. Duminică, Vitalie Sprînceană s-a arătat, pe Facebook și în realitate, disponibil să pună în aplicare o idee „importată” din țările cu experiență în combaterea coronavirusului – procurarea alimentelor sau medicamentelor în locul vecinilor care nu pot ieși din casă sau le este frică să nu se îmbolnăvească. Până acum, nici un vecin nu a dat curs invitației, spune Vitalie Sprînceană, dar se așteaptă că lucrurile se vor schimba în zilele următoare:

„Am mai discutat pe Facebook, am mai urmărit cum se mai organizează lumea prin alte părți. Am decis că încercăm să pornim de la blocul nostru. Întrucât locuim într-un bloc construit între anii ’60, cu mulți bătrâni, pe unii îi cunoaștem, pe alții nu îi cunoaștem, am zis că ceea ce putem face e să ne declarăm disponibilitatea de a fi de folos. Mai avem o vecină pe care o cunoaștem, e asistentă medicală, vrem să vorbim și cu ea, avem un magazin în curte, ei tot știu aproximativ cine sunt persoanele cele mai vulnerabile. Ideea noastră e încă un fel de disponibilitate, încă nu am avut nici un apel, încă nimeni nu ne-a bătut la ușă, dar credem că totul abia urmează”.


Tot on-line a fost lansată și o colecta de fonduri din care să se procure produse – atât spitalicești, cât și de uz personal, pentru medicii și asistenții medicali care ajută pacienții infectați cu virusul de tip nou. Astăzi a fost lansată inițiativa, ziua încă nu s-a încheiat, dar organizatorii au reușit să adune deja zece la sută din suma de 100 de mii de lire sterline pe care contează.

Victoria Dunford, directoarea organizației britanice de caritate MAD-Aid, care ajută copiii cu dificultăți din Moldova, și-a asumat ­­­­­gestionarea logistică și financiară a fondurilor adunate. Ea spune că a discutat deja cu medici, cu șefi de spitale și cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a identifica necesitățile lor de moment:

Firme de taxi oferă cadrelor medicale călătorii gratuite spre spitale...


„Deși OMS oferă teste, oferă și echipament protectiv, poate nu destul, și măști, ei nu au suficient săpun, gel dezinfectant, apă. Știu că mulți pot spune că ceaiul și cafeaua nu sunt necesare, dar la un medic sau asistent medical care face o tură de 24 de ore, aceste produse sunt importante, credem noi. Dorim să încercăm să oferim și o masă caldă. Dacă se mobilizează lumea, sperăm să negociem acum și cu întreprinderile din Republica Moldova care ar putea să producă măști de protecție, săpun lichid sau gel dezinfectant”.

Tot astăzi, proprietarii platformei locale ce permite comandarea taxiurilor online, au anunțat că pun la dispoziția cadrelor medicale mașinile pe care le au în dotare – peste 900 de unități, pentru călătorii gratuite spre și dinspre cele mai importante spitale din Chișinău. Iar o patiserie a împărțit prânzuri calde medicilor de la Spitalul de Urgență. ­­­­

Previous Next

XS
SM
MD
LG