Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. La alegerile parlamentare din 24 februarie participă și Partidul Comuniștilor (PCRM), fiind pe a treia poziție în buletinul de vot. PCRM se pronunță categoric împotriva micșorării numărului deputaților de la 101 la 61. Unul dintre fruntașii formațiunii, Inna Șupac prezintă oferta electorală a comuniștilor:
Inna Șupac: „Noi, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, primul partid politic, care încă din 2012 vorbim despre Republica Moldova ca un stat capturat, noi încercăm să convingem alegătorii că noi împreună putem să consolidăm eforturile și datorită și ca rezultat al acestor alegeri parlamentare din 24 și după 24 februarie să-i alungăm de la guvernare pe cei care au capturat țara. De fapt, capturarea Republicii Moldova este problema primordială pe care trebuie s-o rezolvăm împreună, fiindcă în cazul în care ei vor rămâne la guvernare nimeni nu poate să spere că o să se rezolve problemele din alte domenii, fiindcă atâta timp cât Partidul Democrat și marionetele lui vor fi la guvernare nu se va rezolva, dar, dimpotrivă, se va înrăutăți situația, inclusiv în domeniul social-economic.”
Europa Liberă: Pe eșichierul de stânga nu se înghesuie prea multe formațiuni. Prin ce vă deosebiți dvs., comuniștii, de alte partide de stânga?
Inna Șupac: „Noi suntem un partid politic, care de sine stătător adoptăm decizii și care vorbim de mai mulți ani de zile despre un stat capturat, un partid politic care, într-adevăr, încearcă să lupte împotriva acelei mafii care este acum la guvernare. A fost un timp când Partidul Comuniștilor era un singur partid pe eșichierul de stânga și după aceea au început să mai apară niște partiduțe de stânga, dar de fapt aceste partiduțe erau special create de guvernarea de atunci, inclusiv și în special de Partidul Democrat erau atrași prin diferite metode, inclusiv, cum credem noi, și prin bani niște politicieni și membri ai Partidului Comuniștilor ca să creeze alte partide de stânga anume pentru ca să ruineze dominația Partidului Comuniștilor pe eșichierul de stânga. Televiziunea NIT cu care noi am colaborat a fost special închisă. De ce? Pentru că și dlui Plahotniuc, dar și conducerii Partidului Democrat le este teamă anume de Partidul Comuniștilor, dar de Partidul Socialiștilor sau Partidul „Șor” nu le este teamă deloc, fiindcă ele sunt marionete în mâinile celor din conducerea Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Cum vă explicați și cum înțelegeți Dvs. implicarea fețelor bisericești în campania electorală și sprijinul pe care îl acordă anumitor actori politici?
Inna Șupac: „De fapt, Biserica nu are nimic în comun cu statul și, de fapt, este interzis prin lege vreun ajutor acordat de către fețele bisericești pentru unii lideri politici, dar sperăm că oamenii, cetățenii Republicii Moldova înțeleg aceste lucruri și-și vor face alegerea, fără a lua în seamă sprijinul unor persoane din Biserică pentru unele partide politice.”
Europa Liberă: Cu sprijinul Bisericii, cu cântatul artiștilor, cu pomana electorală poate fi ademenit alegătorul din Republica Moldova?
Inna Șupac: „Noi sperăm foarte mult că oamenii noștri deja după mai mulți ani de zile, în special în ultimii aproape 10 ani de zile au înțeles promisiunile căror partide sunt, de fapt, numai promisiuni electorale și nu au nimic în comun cu realizările. Da, noi știm că sunt partide, cunoaștem partidele politice care încearcă să cumpere alegătorul cu bani, cu niște pomeni, cu niște sacoșe cu mâncare, inclusiv prin intermediul așa-numitelor fundații de caritate, dar noi de fiecare dată le spunem cetățenilor: „Bine, dacă dvs. sunteți, într-adevăr, într-o situație precară, mai ales oamenii din sate, și dacă decideți să luați, nu aveți decât să luați, dar să știți că nu sunteți obligați să votați pentru acel partid care v-a dat această pomană electorală, fiindcă, de fapt, această pomană este cumpărată din banii voștri, pentru că vouă nu vi s-au dat pensii mai mari, deoarece în timpul guvernării Partidului Comuniștilor indexarea pensiilor era undeva în jur de 20 la sută, dar în ultimii 9 ani de zile era de la 5 până la 8%”. Înseamnă că restul, 13% de la fiecare cetățean, era în bugetul de stat, dar era dus într-o parte, special ca anume din acești bani, banii cetățenilor, să fie ei cumpărați înainte de campania electorală. Sperăm foarte mult ca exemple care au avut loc inclusiv în alegerile locale noi, care au avut loc anul trecut, cu toate că noi n-am participat, dar am văzut cum o candidată care era susținută de către partidul de guvernare, Partidul Democrat, și-a pus speranța în acest partid de guvernare că: „Iată, vedeți, toate sondajele arată că ea va trece în turul doi”, dar nu a fost așa. Nu a fost așa! Apropo la sondajele sociologice oamenii nu trebuie să se uite, fiindcă sondajele sociologice, în primul rând, sunt comandate și, în al doilea rând, am văzut și cazul cu Silvia Radu, arată că unii dintre oamenii noștri, din păcate, ca să nu piardă locul de muncă în special, ei sunt nevoiți să spună în față, în public că „bine, voi vota pentru candidatul guvernării”, dar ei votează așa cum le spune inima. Și noi sperăm foarte mult că așa se va întâmpla și în februarie a acestui an.”
Europa Liberă: Votul minorităților cum îl vedeți Dvs.? Pentru că prea puține partide ajung să-și facă campanie electorală în regiunile care sunt populate compact de minorități.
Inna Șupac: „Partidul Comuniștilor niciodată nu a divizat cetățenii din Republica Moldova în majoritate și minoritate, fiindcă noi avem în partidul nostru reprezentanții mai multor și diferitelor etnii, vorbitori de limbi diferite și de fiecare dată în fracțiunea noastră sunt reprezentanți ai diferitelor grupuri naționale, așa că noi nu facem această divizare și noi peste tot avem și organizațiile noastre primare. Ceea ce pot să vă zic care poate să fie diferența e că acolo noi le aducem și mai multe argumente acestor cetățeni despre factorul Partidului Socialiștilor și în special al lui Igor Dodon și le aducem argumente care sunt cunoscute pentru noi, dar nu peste tot cunoscute pentru ei, fiindcă ei se informează doar de la televiziunile lui Dodon. Apropo, dacă e să vorbim că la noi de ce e așa? Unele și aceleași persoane ne-au închis nouă televiziunea NIT în 2012 și aceleași persoane, după 3 ani de zile, i-au dat lui Dodon 3 televiziuni. Cum așa? Asta ar însemna că nici Partidul Socialiștilor și nici Igor Dodon nu reprezintă pentru Vlad Plahotniuc niciun pericol. Și noi încercăm să le spunem oamenilor: „Stimați cetățeni, dacă dvs. aveți de gând și cumva aveți argumente să votați pentru Partidul Socialiștilor, atunci mai bine să dați votul Partidului Democrat, fiindcă asta este logica, deoarece Partidul Socialiștilor niciodată nu va adopta vreo decizie independent de decizia staffului Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Dar, apropo, minoritățile ar trebui să învețe mai bine limba de stat? Pentru că apar anumite dispute în anumite situații, ce abordare trebuie să aibă statul? Bani s-au cheltuit mulți și foarte mulți, iar impactul se pare că rămâne a fi minim.
Inna Șupac: „Pe timpul Partidului Comuniștilor, noi am adoptat un document foarte bun și calitativ, după mine. Este vorba despre Concepția politicii naționale în Republica Moldova. A fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova încă în 2003 și acolo sunt specificate aceste lucruri, conform cărora și moldoveni, găgăuzi, ucraineni, bulgari, români, romi, evrei ș.a., aceste etnii constituie, de fapt, poporul Republicii Moldova. Și apropo, să nu uităm despre faptul că anume în 2019 noi toți ar trebui să celebrăm și 660 de ani de la apariția statalității moldovenești. Aceste lucruri cu privire la cunoașterea limbii, sigur că trebuie nu numai să vorbim, nu numai să fie alocați bani, dar trebuie să fie și dorința puterii, a instituțiilor de stat de a face ceva cu consolidarea înțelegerii între diferite etnii. Dar de fapt noi vedem, din păcate, cum unele partide politice încearcă numai să speculeze și să dezbine societatea. Dar pentru noi, pentru Partidul Comuniștilor este foarte clar și noi vedem chiar și în istoria recentă, chiar cu încercarea de a consolida eforturile opoziției de stânga și de dreapta împotriva introducerii sistemului mixt sau în alte cazuri, noi vedem că la un moment dat apar niște situații legate de dezbinarea societății, fiindcă asta este foarte clar pentru noi. Asta este utilizat de către Partidul Democrat ca noi să nu ne consolidăm eforturile împotriva celor care au capturat țara, pentru că și moldovean, și rus, și ucrainean, fie la Vulcănești, fie la Ocnița, fie la Florești sau la Nisporeni, ei toți se ciocnesc cu unica problemă, fiindcă buzunarul e gol și în frigider nu prea au ce să mănânce. Asta este problema cu care se confruntă toți cetățenii, indiferent de naționalitate și limba vorbită.”
Europa Liberă: Doar partidul de guvernământ, Partidul Democrat, și dvs. ați spus că participați la referendum. Dvs. participați la acest plebiscit cu opțiunea „Nu”. De ce?
Inna Șupac: „În primul rând, noi am fost nedumeriți de modalitatea în care Partidul Democrat a reușit să introducă în legislația în vigoare posibilitatea de a desfășura în aceeași zi și alegerile parlamentare, și referendumul național, fiindcă de fapt există o interdicție în acest sens și există și o decizie a Curții Constituționale din 2014, dar la sfârșitul anului 2018 Partidul Democrat, brusc și în mod secret, a introdus un amendament într-o lege care nu are nimic în comun nici cu Codul Electoral, nici cu referendumul. Este vorba despre o lege care ține de drepturile persoanelor cu dizabilități. Și Sergiu Sîrbu, reprezentantul Partidului Democrat, a introdus acolo o virgulă, datorită căreia de acum încoace noi vom avea și referendum în această zi. Noi considerăm că prin această modalitate de a desfășura și referendum în data de 24 februarie, Partidul Democrat încearcă să-și ridice ratingul. Ei consideră că aceste întrebări vor fi cât de cât atrăgătoare pentru cetățenii Republicii Moldova, dar noi, Partidul Comuniștilor, apelăm la cetățeni ca ei să nu participe la acest referendum. Cetățenii noștri de fapt trebuie să înțeleagă un simplu lucru: când ei vor veni la secțiile de votare în data de 24 februarie, lor li se vor da 4 buletine, nu 1, nu 2, ci 4. Unul - circumscripția națională, listele de partid, al doilea buletin - candidații în circumscripția uninominală, iar al treilea și al patrulea buletin respectiv sunt două întrebări referitoare la acest referendum. Iată, noi apelăm la cetățeni ca ei să refuze să ia al treilea și al patrulea buletin, ca prin această modalitate încă o dată să afișeze atitudinea lor negativă față de Partidul Democrat, dar și față de Partidul Socialiștilor, fiindcă dl Igor Dodon fără nicio problemă a promulgat acea lege cu privire la posibilitatea de a avea referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Dacă PCRM accede în Parlament după 24 februarie, va trebui să decideți dacă rămâneți în opoziție sau mergeți la guvernare. Cine ar putea să vă fie aliați?
Inna Șupac: „Nici nu avem dubii că noi vom accede în Parlament, fiindcă Partidul Comuniștilor este reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 1998, primul an de când noi am și început să participăm în alegerile parlamentare și noi vom face tot ce ne stă în puteri ca să realizăm promisiunea noastră electorală, dar noi doar am început discuția cu Dvs. de la această promisiune, fiindcă în Manifestul nostru electoral este scris că noi, Partidul Comuniștilor, împreună cu cetățenii Republicii Moldova vom scrie sentința pentru criminalii și uzurpatorii care au capturat Republica Moldova. Și, reieșind din asta, vom analiza ce trebuie să facem în componența următorului Parlament.”
Europa Liberă: Deci, astăzi nu e clar dacă faceți coaliție cu socialiștii, cu democrații?
Inna Șupac: „Dar cine a spus că ei neapărat vor fi în următorul Parlament? Asta-i întrebarea. Este clar că noi vom fi în Parlament, fiindcă noi vedem și atitudinea oamenilor, dar noi acum încercăm să apelăm la cetățeni ca ei să nu voteze nici pentru Partidul Democrat, nici pentru Partidul Socialiștilor, așa că urmează să vedem dacă ei vor accede acolo.”