Linkuri accesibilitate

Interpolul își alege un președinte sud-coreean, nu rus


Kim Jong-yang vorbind la congresul anual din Dubai, 21 noiembrie 2018
Kim Jong-yang vorbind la congresul anual din Dubai, 21 noiembrie 2018

Moscova regretă că nu a ieșit candidatul rus, dar că nu are motive să nu fie de acord cu rezultatul alegerii.

Organizația globală de poliție Interpol și l-a ales miercuri drept președinte pe sud-coreeanul Kim Jong-yang, preferându-l unui rus a cărui candidatură a stârnit îngrijorări în Europa și Statele Unite, legate de eventuala imixtiune a Kremlinului. Rusia a declarat că s-au exercitat presiuni externe evidente, dar nu a contestat procesul de alegere în sine.

La congresul anual din Dubai, țările membre în Interpol l-au ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang în locul chinezului Meng Hongwei, care a dispărut în septembrie și a demisionat mai târziu, după ce autoritățile chineze au spus că este anchetat pentru luare de mită.

Interpol, al cărui rol este să faciliteze cooperarea între polițiile naționale, a spus pe Twitter că Kim, care era până acum președinte interimar, a fost ales pe un termen de doi ani, deși în general acest post se atribuie pe patru ani. Kim va avea doar sarcina de a duce la capăt mandatul ajuns la jumătate al predecesorului său.

Candidatura la postul de președinte Interpol a lui Alexandr Prokopciuk, din Rusia, un general-maior de poliție, unul din cei patru vicepreședinți Interpol, a provocat îngrijorări în Europa și Statele Unite că Moscova ar putea încerca să abuzeze de puterile organizației.

Comentând miercuri rezultatul alegerii, purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov a spus: „Regretăm că n-a ieșit candidatul nostru, dar nu avem motive să nu fim de acord cu rezultatul alegerii”. Prokopciuk nu a comentat de îndată.

Carta Interpol interzice organizației să se implice în dispute cu caracter politic, religios sau rasial. Nu este o poliție supranațională și nu are agenți proprii care să facă arestări.

Marți Statele Unite au spus că sprijină candidatura sud-coreeană, după ce un grup de senatori de la Washington au acuzat Rusia că exploatează Interpolul pentru reglări de conturi și pedepsirea dizidenților.

„Îl sprijinim hotărât pe Kim Jong-yang, actualul președinte interimar”, a spus marți secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Kremlinul a spus tot marți că demersul senatorilor americani constituie o tentativă de amestec în alegerea noului șef Interpol. În Europa, Guy Verhofstadt, fost premier belgian, europarlamentar influent, a spus înaintea alegerii că statele democratice ar putea fi nevoite să-și creeze o „organizație paralelă” de tip Interpol, dacă este ales în fruntea lui candidatul rus. „Rusia a abuzat constant de Interpol ca să-și urmărească oponenții politici”, a scris pe Twitter politicianul belgian.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG