Europa Liberă: Întrebarea care se aude cel mai frecvent în ultimul timp: încotro, Moldova, pe ce cale merge statul? Există aceste sondaje de opinie, dar hai să vedem un punct de vedere al unui om care cunoaște foarte bine atât cum activează administrația publică locală, cât și cea centrală.
Alexei Busuioc: „De fapt e o întrebare retorică: încotro, țara? Eu aș zice acum cam în felul următor: ținând cont de realitatea care e la țară, care e în țară, mai bine zis, deci, eu aș spune în felul următor: cam care și încotro. Deci, dacă vă uitați în Autonomia Găgăuză, ăștia o iau la Răsărit; dacă vă uitați la jumătate de Bălți și o bună parte din nordul țării, ăștia tot pe la Răsărit o iau; noi, sudul, să zicem, ceea ce ține în afara Autonomiei Găgăuze, noi mergem spre Occident. Din cele spuse, totuși, Guvernul și Parlamentul merg tot spre Occident. Președintele țării merge înspre Răsărit. Deci, răspunsul ar fi cam în felul următor: racul, broasca și o știucă… Acum am ajuns exact acolo de la, nici nu știu, că nici nu ne-am pornit noi de aici, dar am ajuns într-o situație foarte…”
Europa Liberă: Și dacă există această rătăcire, cine scoate lumea din rătăcire?
Alexei Busuioc: „Noi tot timpul căutăm ca cineva să ne scoată. Este adevărat că soluția la multe răspunsuri pe care nu le avem aici este în afara țării, dar prea des noi ne axăm pe ideea că o să vină cineva și o să ne facă dreptate și noi o să facem, uite, cum o să ne spună unul sau cum o să ne spună altul. Dacă noi am luat cursul spre Occident, deci, acolo trebuie să fie clar. Sunt anumite rigori care sunt impuse, chiar cele 28 de condiții pentru finanțarea asta faimoasă pe care toți stau cu gura căscată și o așteaptă, deși eu v-aș spune alt lucru, că nu este atât de importantă finanțarea, cât este vorba de încredere. 100 de milioane de euro pentru o țară, n-aș zice eu că e o sumă atât de mare, dar…”
Europa Liberă: Dle primar, spuneți-ne foarte clar: ce e rău astăzi în Moldova? Și de ce e rău, dacă se constată că e greu și rău?
Alexei Busuioc: „Pentru unii este foarte bine astăzi în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cine-s aceia „unii”?
Alexei Busuioc: „Unii care sunt pe la conducere, care sunt pe lângă conducere, unii care aspiră să ajungă pe lângă conducere. Ăștia se simt bine sau ancheta, judecătoria ș.a.m.d., toată mașinăria asta de stat se simte bine. Administrația publică locală, nivelul întâi vorbesc, nu nivelul doi; nivelul doi eu cred că tot binișor se simte, bine-mersi băieții ăștia se simt. Aceștia de nivelul întâi, asta și este țara. Nu trebuie să căutați nivelul doi, nivelul central, țara reală este nivelul întâi, acolo unde-i satul, unde e spartă o canalizație, acolo unde drumul nu-i făcut, acolo unde lumina nu arde, unde moș Vasile s-a sfădit cu mătușa Ileana. Deci, asta-i țara noastră. Real, acolo trebuie să fie concentrați totul, ca ei să se simtă bine…”
Europa Liberă: Și de ce problemele nu se rezolvă greu?
Alexei Busuioc: „Problemele se rezolvă greu, pentru că nu vreau să fiu chiar dur, că aici e ca și circuitul închis. Știți: „Dar de ce ești prost”? „Păi, dacă-s sărac”. „Dar de ce ești sărac”? „Păi, dacă-s prost…”. Și dacă să revin la întrebarea Dvs. că de ce merge așa greu? Păi, undeva, cineva trebuie să rupă circuitul acesta închis. Cine trebuie să-l rupă? Nu știu. Eu totuși mult, foarte mult sper în alegerile din 2018, care au să aibă loc în noiembrie…”
Europa Liberă: Care e miza acestor alegeri? Și de ce aveți așa de mari așteptări de la scrutin?
Alexei Busuioc: „Păi, miza acestor alegeri de fapt este acel cui care va fi bătut odată și pentru totdeauna referitor la direcție. Prea multă oscilație asta, știți, Est-Vest, Vest-Est… Deci, eu cred că miza din 2018 este una… De fapt, noi tot timpul așa credeam, la toate alegerile parlamentare, dar aici anume lecția…”
Europa Liberă: Dle Busuioc, credeți că ar mai vorbi simplul cetățean despre vectorul politicii externe, dacă în țară ar fi bunăstare, dacă nu ar exista sărăcie și corupție?
Alexei Busuioc: „Desigur că nu mai vorbește nimeni.”
Europa Liberă: Ar mai vorbi cetățeanul, dacă nu s-ar confrunta cu probleme?
Alexei Busuioc: „Dar pe nimeni nici nu l-ar interesa de Est sau de Vest.”
Europa Liberă: Problema locului de muncă, problema unui salariu decent?
Alexei Busuioc: „Și lucrurile astea, vă spun mai mult decât atât: problemele acestea sunt create artificial.”
Europa Liberă: Cine le creează?
Alexei Busuioc: „Păi, cei care, pardon de expresie, care vor la treucă. Ei creează problemele astea, pentru că ei vor acolo, la împărțirea tortului. Transnistria, de exemplu, vine, eu chiar nu înțeleg când se încep dezbaterile astea: dar partidul cutare, dacă ajungeți acolo, dar cu cine o să faceți voi alianță? Și oamenii șed și ascultă: dar ai văzut ce-a zis acela? Deși sunt niște aberații, niște prostii. Dintâi trebuie să vedem un program clar, să vedem o direcție clară și pe urmă o să vedem cu cine o să facem alianță. Vă dau un exemplu. Oamenii prea multă atenție trag la niște… că nu poți să le zici lideri politici, la niște de ăștia care-au venit cumva și au făcut un SRL și l-au numit cumva un partid politic, că real forțe politice de fapt astăzi nu există în Republica Moldova. Poate să declare care și cum vrea.”
Europa Liberă: Moldova are o clasă politică încă de când și-a proclamat independența.
Alexei Busuioc: „Dvs. o numiți clasă politică, dar aici suntem pe poziții diferite.”
Europa Liberă: Dle primar, Moldova are guvernare, Moldova are partide care guvernează, are partide care sunt în opoziție.
Alexei Busuioc: „Asta-i altceva. Așa, asta-i altceva.”
Europa Liberă: Păi, asta e clasa politică.
Alexei Busuioc: „Dvs. o numiți clasă politică, eu numesc asta mai altfel, mai dur o numesc…”
Europa Liberă: Dvs. aveți în vedere că Moldova duce lipsă de o elită politică?
Alexei Busuioc: „Poate și asta e, dar elita politică, clasa politică numai nu e ceea ce vedem noi astăzi.”
Europa Liberă: Dar cum vedeți Dvs. această elită politică?
Alexei Busuioc: „Elita politică cum o văd eu… Dar nu trebuie s-o inventăm. În Germania, în Franța sunt oameni de carieră care nu-s veniți din business, sunt funcționari publici, care tot au crescut, au crescut sau mai știu eu, vin dintr-o funcție eligibilă și tot așa au crescut; nu ajung copiii ăștia peste noapte în Parlament… Chiar și dl Sârbu, băiatul acela, care-i jurist.”
Europa Liberă: Sergiu Sârbu, deputat democrat?
Alexei Busuioc: „Da. El din clasa a VIII-a e deputat sau de când?”
Europa Liberă: Nu-i adevărat. El a fost în Partidul Comuniștilor…
Alexei Busuioc: „Da, dar e de mult în Parlament…”
Europa Liberă: Știți că se vorbește că și sângele proaspăt ar trebui să ajute…
Alexei Busuioc: „…Cu Parlamentul nu putem noi face experimente cu sânge proaspăt. Aici nouă nu ne trebuie sânge proaspăt. Nouă ne trebuie minți, de asta noi deseori umblăm prin bâlciul acesta politic, pentru că noi căutăm sânge proaspăt, oameni cu viziuni noi, dar noi trebuie să căutăm gândire. Noi nu avem o gândire strategică sau de țară, gândire de țară. La noi se umblă așa, știți cum, între business, pe lângă politică…”
Europa Liberă: Haideți să vă întreb mai tranșant: parlamentarii sunt oglinda societății?
Alexei Busuioc: „Nu!”
Europa Liberă: Păi, dar ei sunt aleși de către cetățenii acestui stat?
Alexei Busuioc: „Da, da, dar, după mine, nu sunt, ei nu reprezintă. Este în franceză un proverb: „Il y a quelque chose à choisir entre la peste et le choléra”, deci între ciumă și holeră trebuie de ales ceva. Oamenii speră la niște lucruri, ăștia vin cu niște minciuni, mă rog, mai gogonate. Oamenii tot le cred…”
Europa Liberă: Acestea sunt promisiunile pe care le fac în campania electorală, pentru care cetățeanul își dă votul.
Alexei Busuioc: „Da, promisiunile din campania electorală. Și cineva a mai promis 500 de euro, dacă mai țineți minte…”
Europa Liberă: Mărimea salariului cât va fi…
Alexei Busuioc: „Mărimea salariului și astăzi când mai vin oamenii la primar…”
Europa Liberă: În audiență…
Alexei Busuioc: „Da, în audiență. Mai în glumă, mai în serios întreabă: „Ce, dle primar, mai avem de așteptat acele 500 de euro pe care ni le-au promis pentru lucru”? Și funcționarii publici care astăzi primesc un 2.000, 2.200, 2.500 de lei, un inginer cadastral cu studii superioare așa salariu primește în sat. Despre care sânge proaspăt, despre care elită? Ce vreți să creștem noi?”
Europa Liberă: Dle Busuioc, vă întrebam dacă Parlamentul este oglinda societății? Vă întreb acum dacă și șeful statului, care a fost ales prin vot direct de către cetățeni, îi reprezintă, pentru că astea sunt instituțiile pe care se bazează un stat – Parlamentul, Executivul, puterea judecătorească…
Alexei Busuioc: „Da, da, da... Noi lucrurile astea le cunoaștem. Teoria statului. Este vorba despre Parlament acum, dacă mi-ați pus întrebarea aceasta. Parlamentul la ora actuală, în halul în care este, el nu este oglinda societății. Dacă asta e oglinda societății, atunci să mă scuze mulți, că eu niciodată nu vorbesc de reunire, dar în cazul acesta, mai bine deja reunire, decât în așa hal, de-acum mai bine reunire, pentru că se vede clar că deraiem de la anumite lucruri. Doi. Președintele țării. Nu am nimic cu dl Dodon. El nu este președintele meu. De ce el nu este președintele meu? Pentru că el a fost ales în baza unei hotărâri a Curții Constituționale. Ca să modifici Constituția, trebuie 68 de deputați să voteze. Nu a fost votat. S-a descoperit o găselniță pe undeva și, în urma la găselnița aceea, o hotărâre a Curții Constituționale și s-a ales președintele. E și normal că trebuia să aleagă lumea pe cineva. Cum a fost ales, asta e o istorie foarte murdară, foarte urâtă. Poate o să vorbim cu alte ocazii. Mai ales după 2018, foarte mulți primari o să poată să vă spună atunci cum a fost ales și dl Dodon…”
Europa Liberă: Cu contribuția primarilor?
Alexei Busuioc: „Asta e o altă temă, v-am spus. În 2018, undeva în decembrie…”
Europa Liberă: Dar într-o frază: au fost impuși primarii să fie votat Igor Dodon?
Alexei Busuioc: „Dna Valentina, eu înțeleg că Dvs. sunteți… și vreți să scoateți totul din oameni, dar v-am spus: în ianuarie 2019, eu cred că mulți primari vor deschide anumite paranteze și referitor la alegerea președintelui țării. Dar dincolo de asta, v-am spus, nu am nimic cu dl Dodon. Doamne ferește, nu am nimic, pentru că nici nu îl cunosc, dar faptul că el este considerat acum președintele Republicii Moldova, am spus că eu nu-l recunosc. Dincolo de asta, vorbesc în calitate de simplu cetățean acum, el duce o politică a altui stat în Republica Moldova, ceea ce mă irită foarte mult.”
Europa Liberă: Alt stat fiind Federația Rusă?
Alexei Busuioc: „Rusia, da, da. Și eu mă uit cât de agresivi sunt și pe rețelele de socializare foarte mulți care îl susțin. Deci, ori sunt troli din ăștia care sunt plătiți și fac toate chestiile astea, ori într-adevăr revenim la întrebarea pe care ați pus-o la început: încotro merge Moldova? Care și pe unde o apucă, acum ea merge. Înțelegeți? Unii vor încolo, alții – dincolo. Este o greșeală strategică poate și a conducerii acestui stat, pe care noi încă îl avem, Republica Moldova, pentru că nu poate să se consolideze și să ducă societatea într-o singură direcție. Iată aici la noi e dezmățul.”
Europa Liberă: Dle Busuioc, vreau să vă întreb despre rolul și puterea primarului în statul Republica Moldova.
Alexei Busuioc: „Astăzi, primarii sunt reduși la tăcere.”
Europa Liberă: De ce ați acceptat acest lucru?
Alexei Busuioc: „(râde) Vă dau drept exemplu chiar ce vorbeam mai deunăzi între noi, primarii. Se arată un arest al unui primar. Vin mascații, i-au sucit mâinile, l-au pus pe capotă, tare era scris: „primarul cutare fură banii…”. După asta, după vreo trei-patru zile, îi dau drumul acasă primarului acela. În mintea la toată populația a rămas că primarul e hoț. Acum du-te tu și dovedește la toată lumea: „Mie mi-au dat drumul acasă, n-au găsit nimic, a fost…” Mă rog, ceva găsesc ei, clar lucru că numaidecât găsesc, căci v-am spus că nu este astăzi un primar sau o primărie căreia să nu-i poți găsi ceva. Nu există! În orișice primărie intri, și la mine, și unde vreți, ieși cu dosar de acolo dacă vrei. Dacă ai venit să cauți păduchi, găsești imediat. Televiziunea după asta nu mai vine sau presa să ia un interviu de la primarul care a fost arestat. Nu mai vine, pentru că el deja e pus într-o situație; primarul e redus la tăcere. Acum, ca să vă răspund la întrebarea Dvs., ca el să nu mai poată vorbi mai departe, că, dacă tu începi să vorbești un pic despre ceea ce s-a întâmplat, apoi îți scoatem iar dosarul de acolo și începem mai departe… Înțelegeți?”
Europa Liberă: Dle Busuioc, primarul trăiește cu grijile și preocupările cetățeanului sau cu frica față de putere?
Alexei Busuioc: „La ora actuală, unii primari pot să-și permită luxul să aibă grija cetățenilor care i-au ales, dar într-o mare măsură el trăiește cu frica de a nu fi arestat. Noi, primarii, chiar când ne mai întâlnim între noi: „Ce mai faci, dle primar”? „Mulțumim partidului, încă nu ne-a arestat”. Adică, noi o facem sub formă de glumă, dar undeva în gluma asta este și un răspuns pentru cine înțelege.”
Europa Liberă: Care sunt problemele cele mai mari ale administrației locale, tot cele pe care le enunțați de ani de zile?
Alexei Busuioc: „Da, da. Descentralizarea.”
Europa Liberă: Să nu vă mai țină cu mâinile legate când e vorba despre autonomie financiară.
Alexei Busuioc: „Așa, autonomia financiară este foarte discutabilă. Fondul rutier pe care nouă ni l-au dat un an, acum, în 2017, am folosit un lucru extraordinar. Toți spun că este meritul guvernării. Dna Valentina, Dvs. idee nu aveți ce mamă de bătălie a dus CALM-ul pentru Fondul acesta rutier și numai cu cine n-am discutat, ce bătălie a fost…”
Europa Liberă: Și acum sunteți mulțumiți?
Alexei Busuioc: „Pe jumătate.”
Europa Liberă: De ce?
Alexei Busuioc: „Pentru că măcar un pic, dar ne-au venit niște bani în teritoriu.”
Europa Liberă: Vin și în haznaua primăriei?
Alexei Busuioc: „Da, în haznaua primăriei, să-i zicem așa, dar sunt direcționate pentru drumuri, ceea ce noi nu am avut până la ora actuală.”
Europa Liberă: S-a îmbunătățit, se îmbunătățește infrastructura?
Alexei Busuioc: „Da, da, și eu cred că în trei, patru ani, dacă continuăm așa, eu vorbesc, lucrurile vor evolua. Acesta e un element pentru care trebuie să-i dăm meritul guvernării, dar, repet, meritul guvernării eu îl pun sub semnul întrebării, pentru că nu cumva s-a făcut și de dorul partenerilor occidentali, pentru că CALM-ului este greu deja să-i închizi gura. Noi suntem omniprezenți și în Congresul Regiunilor de la Strasbourg, și la Bruxelles, deci, noi deja suntem prea cunoscuți ca să ne închidă cineva gura.”
Europa Liberă: Dacă încep să fie soluționate problemele, de ce continuă exodul, de ce lumea e cu gândul la străinătate, de ce încă nu poate fi stopată această migrație?
Alexei Busuioc: „S-a pierdut încrederea, dna Valentina. Asta e cel mai grav din ceea ce se petrece astăzi. Omul ar trăi la țară și cu vreo trei mii de lei, ar trăi el cumva, le mai lipește, le mai cârpește, le mai…”
Europa Liberă: Dar satele pustiesc…
Alexei Busuioc: „Da, cu vreo trei ani în urmă, eu eram mai optimist. Astăzi, când mă uit ce se face în jur, e catastrofă. Oamenii pleacă. Bine și situația materială, asta-i sută la sută, dar părerea mea curat subiectivă e că băieții aceștia tineri care cresc au altă gândire, în primul rând. Ei nu mai sunt ca noi. Patrioți, rupem cămășile pe noi, țara noastră… Ei au altă gândire, ei abordează lucrurile altfel și ei se uită aici și nu mai au încredere în jur, în țară, ei se uită că politicienii se bat, ceilalți se mănâncă… În primărie, de exemplu, da, nu prea se face… la nivel de raion e haos, la nivel de țară e haos, la ce să mai stăm noi aici…”
Europa Liberă: O Moldovă depopulată o să creeze și mai multe probleme.
Alexei Busuioc: „Poate și acesta este scopul până la urmă, ca peticul acesta de pământ să-l readucă la tăcere totală sau, sau eu aș vrea să cred în asta, este un alt plan pregătit pentru Republica Moldova, pe care nici eu, nici Dvs., nici mulți alții încă nu-l vedem. Dacă-i acela pe care îl am eu în minte, ar fi bun.”
Europa Liberă: Și ce-i în mintea Dvs.?
Alexei Busuioc: „(râde) După 2018, dna Valentina, în decembrie 2018 o să putem vorbi. O să mă invitați și o să discutăm și la subiectul acesta. Sunt lucruri pe care chiar nu ar fi bine să le spunem deodată. V-am spus, mulți din noi au familii, au copii. Băieții aceștia care fac astăzi dosare sau judecătorii care dau sentințele astea pentru arestări ș.a.m.d. nu prea au scrupule și, vrei nu vrei, noi ne păzim. Nu că mi-e frică de mine, pe mine pot să mă închidă, nu-i o problemă. Eu am trăit, peste tot trăiesc și în pușcărie tot o să trăiesc. Problema este în familia mea. Deci, oamenii care au o familie și țin la familia lor se autoizolează ca să-și protejeze familia, pentru că astăzi nu poți să fii până la urmă deschis cu mulți, din păcate, chiar și televiziuni poate și jurnaliști, nu poți să fii deschis, pentru că tu nu știi, uite, iese undeva mesajul, cineva, undeva a văzut lucrul acesta: „Măi, dar ce-i cu acesta, nu-i prea limbut el și vorbește prea multe despre noi?”. Poate să se întâmple…”
Europa Liberă: Totuși, într-o democrație unde e pus accentul pe libertate, pe libertatea cuvântului, pe libertatea de exprimare ar trebui să trăiască lumea cu mai puțină frică sau fără frică.
Alexei Busuioc: „Dna Valentina, nu se poate de criticat. Eu înțeleg, dar nici noi nu putem acum să zicem, de exemplu, că în Franța nu este libertatea cuvântului, dar acolo, chiar dacă se expun asupra unui subiect, de exemplu, în justiție, acolo omul… La noi sunt vreo trei, patru procurori care-s cunoscuți de acum, vreo trei, patru judecători pe care toți îi cunosc și dacă observați toate dosarele astea, nu știu de ce, chiar și prin raion…”
Europa Liberă: …ajung să fie instrumentate de aceștia.
Alexei Busuioc: „Ajung să fie instrumentate de ei, ceea ce într-o țară civilizată nu se întâmplă. Și de atâta nici nu poți să spui că toți judecătorii sunt la fel, toți îs corupți; nu poți să spui că toți procurorii, că noi avem băieți în procuratură care-s foarte buni, ca și în poliție, ca și în judecătorii, noi avem băieți foarte buni. Problema este că ei la un moment dat devin victime ale sistemului; el încearcă un pic să stopeze, să frâneze, dar lui îi trebuie, la băieții aceștia, că ei sunt mulți, băieți buni sunt mulți, ei așteaptă ceasul X; ceasul X, când o să vină, ei atunci au să pună piciorul în ușă și au să înceapă ca bumerangul, înapoi. Aici eu îmi pun întrebarea: toți aceștia care astăzi acționează la sunete de telefon sau mai știu eu ce indicații de sus, cum le mai zic ei, las’ să le zică cum vor, mie îmi e interesant: ei chiar cred că niciodată n-o să devină victime la ceea ce fac? Nimic nu rămâne fără urmă, chiar și emisiunea noastră pe care o facem astăzi, ea nu rămâne fără urmă. Deci, așa-i și acolo. Și noi trebuie să ne dăm seama la un moment dat: noi criticăm, sigur că trebuie să criticăm, nu să murdărim, că acela-i bandit, că acela-i hoț… Nu se poate, lucrul acesta nu-i frumos și nu trebuie făcut.”
Europa Liberă: Trebuie atacate problemele, și nu persoanele.
Alexei Busuioc: „Așa, nu persoanele…”
Europa Liberă: Și trebuie foarte clar să se dezmeticească lumea ce vrea, cu cine vrea și de ce vrea.
Alexei Busuioc: „Așa. Dar las-o lumea sau vino tu cu argumente clare, economice că, uite, în partea asta se duce atâta, uite procentele, uite formele care duc, întreabă oamenii ceia care lucrează cu Occidentul și întreabă oamenii aceștia, că în Rusia se duc atâta. Trebuie să-i dai omului posibilitate ca el singur să aleagă, nu că, de exemplu, rușii îs răi, toți îs bandiți sau în Europa toți îs gay ș.a.m.d. Nu se poate. Și oamenii deseori înghit toate astea. Oamenii care, mă rog, nu toți sunt pregătiți din punct de vedere intelectual ca să separe. Și ei deseori se lasă pradă televizorului sau lui badea Vasile din sat, care-i, de exemplu…”
Europa Liberă: Sursa de informație…
Alexei Busuioc: „Că a trăit cu rușii bine și iată așa, de exemplu. Înțelegeți? Și copiii lui toți îs în Europa.”
Europa Liberă: Într-un cuvânt, Moldova are viitor?
Alexei Busuioc: „În Vest are viitor. În Vest! În Est nu este viitor, dna Valentina! Nu este…”
Europa Liberă: Mulțumim tare mult. La întrebările Europei Libere a răspuns primarul de Capaclia, Alexei Busuioc. Vă așteptăm și în 2018…
Alexei Busuioc: „…în decembrie…”
Europa Liberă: …să mai discutăm despre problemele care s-au acumulat. Ne referim la problemele cu care se confruntă administrația publică locală, pentru că așa se zice că este de importanță națională. Un An Nou fericit! La mulți ani!
Alexei Busuioc: „Mulțumesc! De asemenea vă urez și Dvs. un An Nou fericit! Crăciun fericit alături de cei dragi!”