Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Anatol Durbală despre „Varvara” și o nouă etapă a filmului moldovenesc


Actorul și regizorul Anatol Durbală.
Actorul și regizorul Anatol Durbală.

Invitatul celui de-al doilea episod al podcastului „Cultura la frontieră” este actorul și regizorul Anatol Durbală . Alături de el descoperim povestea din spatele filmului „Varvava” și discutăm despre renașterea filmului moldovenesc.

Filmul „Varvara”, a cărui premieră a avut loc pe 7 iunie 2023 la Chișinău, se bucură de o mare afluență de public. Protagonistul Sașa, angajatul unei companii de gaz, refuză să-și calce principiile morale și se confruntă cu duplicitatea șefilor săi și cu ipocrizia unor slujitori ai bisericii.

„Varvara”, „Carbon”, dar și alte proiectele aflate în lucru, sugerează că se poate vorbi despre o renaștere a filmului moldovenesc, după o pauză de circa două decenii, în care sărăcia tranziției i-a lipsit pe tinerii cineaști din Moldova de posibilitatea de a face filme.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG