Linkuri accesibilitate

Donald Trump, implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, și un interviu cu „New York Times”


„Sessions nu trebuia să se recuze și dacă avea de gînd să o facă trebuia să-mi spună înainte de a fi angajat și aș fi ales pe altcineva”.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump a spus ca nu l-ar fi angajat pe ministrul justitiei, Jeff Sessions daca stia ca acesta se va recuza in legatura cu investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegeri. Despre semnificatia acestei declaratii, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a spus intr-un interviu acordat cotidianului New York Times ca decizia lui Sessions de a se recuza este „foarte nedreapta pentru presedinte”. Trump s-a plins ca anuntul lui Sessions a dus la numirea investigatorului independent Robert Mueller, care a fost numit de adjunctul lui Sessions. „Sessions nu trebuia sa se recuze si daca avea de gind sa o faca trebuia sa-mi spuna inainte de a fi angajat si as fi ales pe altcineva” – a spus presedintele.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00
Link direct

In interviu, presedintele i-a acuzat pe fostul director FBI, James Comey, pe care l-a demis, dar si pe cel care a ocupat functia imediat dupa indepartarea lui Comey. Apoi, seful executivului l-a avertizat pe investigatorul independent ca-i va considera actiunile improprii, daca va ancheta dincolo de ceea ce Trump considera a fi perimetrul cazului Rusia.

Donald Trump nu a spus ca-l va concedia pe Mueller si nu a explicat ce circumstante l-ar putea determina sa o faca. Dar implicit el a lasat o portita deschisa in chestiunea concedierii investigatorului independent, pe care l-a criticat cu asprime.

Intrebat daca testul ar fi daca Mueller ancheteaza tranzactii financiare ale familiei Trump, presedintele a raspuns „As zice ca da. Cred ca este o violare a prerogativelor sale. Ancheta este cu privire la Rusia”. Presedintele a spus ca, din ceea ce stie nu este el insusi investigat, in ciuda stirilor ca Mueller incearca sa stabileasca daca concedierea lui Comey, de catre presedinte a fost menita sa obstructioneze bunul mers al justitiei. „Nu cred ca sint investigat. Nu sint investigat. Pentru ce? Nu am facut nimic rau” – a spus Donald Trump.

Intrebat in legatura cu o recent dezvaluita a doua convorbire particulara cu Vladimir Putin, pe fondul recentei reuniuni din Germania, Trump a spus ca a fost un schimb de amabilitati si ca s-a discutat si chestiunea adoptiilor. La conversatia respectiva a fost prezent doar un traducator din delegatia lui Putin.

XS
SM
MD
LG