Linkuri accesibilitate

Gunn-Marit Helgesen: „Primarii care nu sunt găsiți vinovați in justiție nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu” (VIDEO)


Gunn-Marit Helgesen
Gunn-Marit Helgesen

Un interviu la Strasbourg cu Președinta Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale despre cazul primarului Dorin Chirtoacă.

Congresul Puterilor Locale și Regionale a adoptat săptămâna trecută un document care cere Comisiei Veneția să își exprime punctul de vedere cu privire la constituționalitatea deciziilor luate de autoritățile de la Chișinău cu privire la primarul Chirtoacă. „Câtă vreme decizia nu l-a declarat vinovat pe dl Chirtoacă, acesta este nevinovat, si menținerea lui în arest la domiciliu incalcă reglementarile Congresului și angajamentele asumate de Moldova la Consiliul Europei”, spune într-un interviu pentru Europa Liberă Gunn-Marit Helgesen, Președinta Camerei Regiunilor din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale.

Europa Liberă: Doamna Helgesen, sunteți autoarea unui raport despre primarul Chisinaului, dl Dorin Chirtoacă, document adoptat săptămâna trecută de Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei. Ce concluzie are raportul Dvs?

Gunn-Marit Helgesen: „Primarii care nu sunt găsiți vinovați in justiție nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Gunn-Marit Helgesen: „Am dorit sa avem susținere totală din partea Congresului pentru a putea proceda la alte acțiuni mai departe. Concluzia raportului este că situația din Moldova trebuie urmărită îndeaproape, și vom trimite o misiune la fața locului din partea Congresului pentru a vedea inca o data si in amanunt situația reală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

Următorul pas este informarea Comisiei Veneția și solicitarea opiniei acesteia, apoi solicităm Comitetului de Monitorizare să meargă cât de repede posibil în Moldova pentru a monitoriza situația. Suntem foarte îngrijorați de situația primarilor aleși din Moldova, căci din informațiile noastre acolo nu se respectă angajamentele și regulile din Carta administației locale și regionale.”

Europa Liberă: Ce reglementari încalcă autoritățile de la Chișinău în privința dlui Chirtoacă?

Gunn-Marit Helgesen: „Potrivit acestor regulamente, primarii, care nu sunt găsiți în justiție vinovați - și, atâta vreme cât nu ești condamnat, ești, potrivit legii, nevinovat - nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu fără o decizie judecătorească.”

Europa Liberă: Puteți să ne povestiți cum a decurs misiunea Dvs la Chișinau? Cu cine v-ați întâlnit, ce ați discutat?

Gunn-Marit Helgesen: „Da, la solicitarea Biroului Congresului am condus o delegație în Moldova. Misiunea mea a fost să îl întâlnesc pe Dorin Chirtoacă și să imi fac o impresie generală a întregii situații.

Gunn-Marit Helgesen: „Primarii care nu sunt găsiți vinovați in justiție nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu” (3)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Așa am putut constata că este în arest la domiciliu, că este izolat la el acasă. Părinții lui îi aduc mâncare în fiecare sâmbătă și asta este singurul lui contact cu lumea exterioară. Dl Chirtoacă trebuie să sune autorităile la fiecare două ore ca să demonstreze că este acasă.

Gunn-Marit Helgesen: „Primarii care nu sunt găsiți vinovați in justiție nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu” (2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:27 0:00

Am avut o întrevedere cu procurorii anti-corupție, pentru a afla opinia lor cu privire la această situație. Le-am comunicat că în legea moldovenească există această lipsă, această eroare, căci legea permite în Moldova ca o persoană aleasă care nu este dovedită vinovată în justitie, să fie tinută în arest la domiciliu.

Am comunicat acest lucru și ministrului justitiei din Moldova, cu care am avut, de asemenea o întrevedere. Am mai avut întâlniri cu primari din Moldova si lucrurile pe care le-am aflat ne-au îngrijorat profund.”

Europa Liberă: Este singulară o astfel de situația între statele membre ale Congresului?

Gunn-Marit Helgesen: „Nu, situația cu primarul Chirtoacă nu este singulară în cele 47 de state membre ale Congresului. Avem situații asemănătoare în Turcia, de exemplu. Dar de aceea există Congresul și instrumente ca misiunile la fata locului sau Comitetul de Monitorizare, pentru a afla situatia reala si pentru a reactiona si lua masurile necesare. Toate statele trebuie să isi respecte angajamentele. Daca nu o fac, noi reactionăm si luam măsuri.”

Europa Liberă: Care sunt pașii de urmat mai departe?

Gunn-Marit Helgesen: „Primarii care nu sunt găsiți vinovați in justiție nu pot fi suspendați și puși în arest la domiciliu” (4)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Gunn-Marit Helgesen: „Deocamdată am adoptat această rezoluție prin care am decis să mai trimitem o misiune la Chișinău și să implicăm și Comisia Veneția, solicitându-le expertiza. Comitetul de Monitorizare va trimite asadar aceasta misiune care va discuta cu mai multi alesi din aceasta tara pentru a evalua in amanunt situatia, urmand ca apoi sa redactam si sa adoptam o recomandare.”

XS
SM
MD
LG