Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: „Abordarea președintelui Dodon nu are nimic de a face cu obiectivele strategice și interesul național al R. Moldova”


Iulian Groza

Un interviu cu directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene.

Aflat în vizită la Minsk, președintele Igor Dodon a declarat televiziunii belaruse că își dorește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, dar că acest lucru trebuie decis prin referendum. Republica Belarus face parte din această uniune dominată de Rusia. Corespondenta Europei Libere a stat de vorbă despre mesajele șefului statului la Minsk cu Iulian Groza, fost ministru adjunct de externe, actualmente director executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene.

Europa Liberă: Aflat într-o vizită la Minsk, șeful statului, Igor Dodon, într-un interviu cu un jurnalist din Belarus a spus că Moldova nu va adera la Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, iar după 2018, dacă socialiștii vor controla Guvernul și Parlamentul, Moldova va deveni membră a Uniunii Eurasiatice, din care fac parte până acum Federația Rusă, Kazahstan și Belarus. El crede că pentru cetățenii Republicii Moldova ar fi ceva corect. Dar asta, așa cum spune el, va decide poporul în cadrul unui referendum. Aceste declarații le face după ce, la începutul săptămânii curente, la o întrevedere cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Johannis Hahn, tot el, Igor Dodon, a afirmat că dialogul cu Uniunea Europeană și partenerii occidentali ai țării trebuie intensificat pe viitor. Să vă întreb pe dumneavoastră cât de sincer este acest mesaj de integrare eurasiatică pe care-l sonorizează președintele?

Iulian Groza: „Este un mesaj care vine să alimenteze în continuare atomizarea societății noastre. Este un mesaj care rezonează cu agenda politică a Partidului Socialiștilor și acele promisiuni pe care le-a făcut Dodon în campania electorală.

Iulian Groza
Iulian Groza

Cu siguranță, această abordare nu are nimic de a face cu obiectivele strategice și interesul național al Republicii Moldova. Este, probabil, mai mult un moft al președintelui în a insista pe o anumită politică externă pe care el o promovează, care este una distinctă de cea oficială a Republicii Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:50 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar e limpede astăzi, Republica Moldova a obținut acest statut de observator în cadrul acestei Uniuni Eurasiatice?

Iulian Groza: „Nu am auzit de un răspuns de confirmare al acestui statut, mai ales că și Uniunea Eurasiatică, deocamdată, nici nu are un astfel de statut confirmat în regulamentele sale de activitate. Este ceva nou pentru această organizație și urmează să vedem dacă această solicitare a domnului Dodon va fi acceptată de membrii organizației și dacă se va aplica în practică.

Pentru mine este clar că, în orice caz, acest lucru nu are cum să contribuie într-un fel concret, anume, pentru realizarea unei politici corecte, consistente, atât pe dimensiunea externă, cât și la nivel național. Nu văd cum această abordare urmează să ajute la consolidarea societății noastre, la rezolvarea problemelor adevărate cu care se confruntă Republica Moldova.”

Europa Liberă: La modul serios, ar fi niște beneficii, avantaje în urma unei eventuale aderări, așa cum încearcă Igor Dodon să spună – că dacă Moldova ajunge să fie parte a Uniunii Eurasiatice se va bucura de o piață enormă de desfacere, vor fi înlesnite șederile gastarbaiterilor moldoveni în Federația Rusă, alte beneficii?

Iulian Groza: „Nu cred, probabil domnul Dodon le cunoaște, cel puțin la modul practic. Nu am auzit niciun exemplu concret care ar veni cu argumentări fundamentate în acest sens.

Pentru mine a fost destul de straniu mesajul domnului Dodon care a fost făcut de la Minsk, fiindcă cunoaștem foarte bine poziția domnului Lukașenko cu privire la acest subiect: în ce măsură Uniunea Eurasiatică este eficientă sau nu sau ajută sau nu Belarus în dezvoltarea sa. Președintele Lukașenko a menționat acest lucru într-o dezbatere cu jurnaliștii. Însă ieşirea Belarusiei din Uniunea Eurasiatică nu s-a realizat, şi probabil nu se va realiza, având în vedere că, totuși, Belarus are interesele sale foarte strâns legate de relația cu Rusia și, din punctul acesta de vedere, urmează, probabil, să vedem dacă se va materializa sau nu.

Dar pentru mine a fost destul de straniu să aud acest mesaj de reconfirmare a strategiei pe care încearcă să o realizeze domnul președinte Dodon, fiindcă după mine ea este una care nu are nimic de-a face cu interesele noastre adevărate, naționale și va contribui în continuare la polarizarea noastră în societate, va oferi apă la moară pentru acei reprezentanți ai guvernării care încearcă să se prezinte în apărarea vectorului european, monopolizând, într-un fel sau în altul, acest discurs. Aceasta distrage atenția, pe de altă parte, de la problemele adevărate cu care noi ne confruntăm: corupția, justiția, oportunități economice, crearea climatului de investiție care să ofere locuri de muncă și salarii mai bune.

Deci, în sensul acesta, iarăși nu văd cum perpetuarea unei astfel de politici externe distincte, una promovată de către instituția prezidențială, pe de o parte, și alta de guvern, pe de altă parte, poate să ajute Republica Moldova cu adevărat să devină o țară normală, modernă, dezvoltată.”

Europa Liberă: Aceste declarații pe care le face domnul Dodon cu referire la adeziunea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică se răsfrâng în vreun fel asupra relației Moldovei cu UE?

Iulian Groza
Iulian Groza

Iulian Groza: „Nu în măsura în care poate cineva ar crede că ar putea să influențeze. Eu am impresia că și partenerii noștri din Uniunea Europeană cumva s-au resemnat cu existența unei abordări unice a instituției prezidențiale față de acest subiect, realizând, în același timp, că împuternicirile reale pe care le are președintele în acest sens sunt unele limitate. Lucru, apropo, pe care l-am auzit și de la liderul de la Kremlin.

Iarăși, pentru mine continuarea mesajului legat de apropierea Republicii Moldova prin asociere și eventuala aderare la Uniunii Eurasiatice este o agendă falsă, o pistă falsă care nu are decât să continue într-un fel sau în altul discuția aceasta geo-politică care, iarăși, sustrage atenția publică în Republica Moldova de la adevăratele probleme cu care ne confruntăm astăzi.”

Europa Liberă: Dar această opțiune eurasiatică pe care o promovează Igor Dodon îi aduce mai multă simpatie șefului statului din partea Kremlinului, a lui Vladimir Putin? Pentru că unii analiști încearcă să spună că el ar vrea să devină și mai agreat de către liderul de la Kremlin.

Iulian Groza: „Posibil, dar, din punctul meu de vedere, mai mult acest mesaj este direcționat către alegătorii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, sperând că prin astfel de abordări, într-un fel, președintele își realizează promisiunile sale electorale pe care le-a oferit alegătorilor săi.

Iulian Groza în studioul Europei Libere la Chișinău
Iulian Groza în studioul Europei Libere la Chișinău

Doar că, nu știu de ce încep să cred că și alegătorii PSRM sau alegătorii domnului președinte încep nu prea să creadă în astfel de abordări atât timp cât ele nu sunt fundamentate de chestiuni concrete.

Și, din punctul acesta de vedere, urmează să vedem care vor fi evoluțiile acestor declarații, care va fi impactul lor. Vă spuneam că, după mine, eu nu văd, cel puțin pe termen scurt, mediu, chiar și lung, niciun avantaj din perpetuarea unor astfel de discuții geo-politice.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

XS
SM
MD
LG