Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: Acum e coaliția curat-curat Kremlin (VIDEO)


Mihai Ghimpu: Dacă până acum a fost coaliția Kozak, acum e coaliția curat-curat Kremlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:28 0:00

De vorbă cu Mihai Ghimpu despre trecutul și viitorul liberalilor.

După un an de când nu mai este lider al PL, Mihai Ghimpu deplânge dispersarea curentului unionist, lipsa unui partid credibil pe centru-dreapta. Preşedintele de onoare al liberalilor nu crede promisiunilor făcute de socialişti că Rusia va deveni un partener credibil al Republicii Moldova.

Interviu cu Mihai Ghimpu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:27 0:00
Link direct



Europa Liberă: Astăzi a fost dat publicității un sondaj de opinie, în care respondenții spun că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ar vota pentru socialiști, pentru PAS, pentru PPDA, pentru PD. PL nici măcar un procent n-ar acumula. De ce?

Mihai Ghimpu: „În primul rând, sondajele acestea sunt favorabile celor care le comandă.”

Europa Liberă: Câți susținători aveți dvs. astăzi, Partidul Liberal, de fapt?

Mihai Ghimpu: „Nu pot să spun câți avem, dar din cei care au plecat de la noi, începând cu 2016, când au început să ne învinuiască, în Piață, că am trădat, acuma lumea vede cine a trădat, că noi n-am trădat atunci.”

Europa Liberă: Dar, oricum, bazinul electoral al Partidului Liberal astăzi e foarte mic.

Mihai Ghimpu: „Da, dar urmărind viața politică (și pe Internet), întâlnindu-te cu oamenii, lumea începe să revină la PL, fiindcă au înțeles că noi atunci am luat o decizie corectă, n-am trădat și trădători sunt cei care ne-au făcut pe noi trădători, fiindcă ei au trădat și au dat guvernarea în mâinile prorusului Dodon, adică a Kremlinului. Eu sunt convins că până la alegerile parlamentare PL-ul va avea 60-70% din electoratul pe care l-a avut în anii aceștia buni. Că lumea merge după val. Începând cu 2007, când am câștigat noi, liberalii, primăria, a fost valul liberalilor, și multă lume a venit la noi, și primari etc. Sunt oameni care merg după val. După furtul miliardului, când am fost învinuiți și puși în același sac cu partidele care au băgat mâna în miliard, lumea ne-a etichetat și ne-a pus, pe nedrept, alături de ei. Plus că mult a exploatat acest lucru Blocul ACUM, ei sunt cei care au jucat un rol foarte important în căderea Partidului Liberal.”

Europa Liberă: Dușmani ar fi cei din Blocul ACUM pentru liberali?

Mihai Ghimpu: „Dușmani sunt cei care sunt cu rușii. Ei, conștient sau inconștient, s-au pus în rând cu socialiștii, cu prorușii, fiindcă le-au dat puterea astăzi lor. Acum, după ce aceștia au făcut alianță cu socialiștii și după ce le-au mai dat și un șut, lumea a înțeles că de fapt ei sunt cei care au trădat, și nu PL-ul.”

Europa Liberă: Și Dvs. ați făcut alianță cu PD-ul și cu Vladimir Plahotnicuc, și tot v-a dat un șut, și tot acolo ați ajuns.

Mihai Ghimpu: „Nu ne-au dat șut, noi am plecat, când am văzut că Plahotniuc o ia hăisa, tinde să devină un dictator, să aresteze oamenii nevinovați și oameni de afaceri, să le ia businessul. Și atunci noi am plecat și am spus: până aici! Noi am plecat când el a început să-și arate colții, cum zic moldovenii. Cât am fost noi, Plahotniuc nu și-a permis acest lucru.”

Europa Liberă: V-a surprins dubla identitate a dlui Plahotniuc?

Mihai Ghimpu: „Nu-i omul cela care-i ușor să dai de urmele lui. Este un om care tot timpul a urmărit un scop meschin, a lucrat cu bâta, deprins în perioada când și-a început activitatea. Plus că, fiind pe lângă Voronin, prieten cu Oleg, a înțeles că numai așa poate și, când a urcat sus, și-a arătat deja cine este el.”

Europa Liberă: Vă este clar de ce i-ar fi trebuit și o altă identitate?

Mihai Ghimpu: „Înseamnă că el știe că a făcut lucruri urâte și caută soluții ca să-și salveze libertatea. A crezut că, luându-și această a doua identitate, va scăpa de răspundere.”

Europa Liberă: Dar asta să însemne chiar că toate instituțiile statului erau în buzunarul unui singur om?

Mihai Ghimpu: „Eu, fiind alături de el, în timpul guvernării, vreau să vă spun că a fost un om care puțin vorbea și, pe la spate, făcea. El a ținut cont de toate absolut. Uitați-vă câtă răbdare a avut el fiind cu noi în AIE-1 și AIE-2. Până nu a obținut un material compromițător împotriva lui Filat, el a fost pâine. Când a avut acest material, a început să lovească în Filat și în alții. Pe urmă iarăși a fost pâinică, până a ajuns președinte al PD-ului, până a luat puterea. Doar observam că cei din PD rar care încercau să-și expună punctul de vedere la ședințele coaliției noastre.”

Europa Liberă: Dar acum, mai nou, am aflat că și Dvs. ați avut o frică să spuneți exact ceea ce gândiți în cadrul acelor ședințe prezidate de Vladimir Plahotniuc.

Mihai Ghimpu: „Nu. De unde ați aflat? Tocmai asta nu-i adevărat, eu sunt unicul om care îi spuneam direct în față: proiectul ăsta nu merge, asta nu merge. Și chiar am avut din partea unor colegii de-ai lui, apropiați, apropo, care mi-au zis: nu cumva să încercați vreodată să plecați din coaliție, fiindcă Dvs. sunteți unicul care îl puteți opri pe Plahotniuc.”

Europa Liberă: Unii fruntași ai PD zic că și Mihai Ghimpu avea o frică mare de Vladimir Plahotniuc, pentru că a început chiar celor mai apropiați din anturajul Dvs. să le arate din deget că pot nimeri după gratii.

Mihai Ghimpu: „Eu pot să vă dau un exemplu. Plahotniuc, când a avut guvernare minoritară cu PLDM, au împărțit Ministerul Transporturilor în două: unul a luat drumurile și și-a pus omul lui și unul a luat transportul. Când am venit noi, drumurile deja erau la PD, deja erau făcute licitațiile pentru toate drumurile astea care încă nu sunt terminate, Chișinău-Ungheni etc. Toate licitațiile acestea au fost făcute de omul PD-ului. Eu am observat că Plahotniuc vrea să pună mâna pe acest minister: prin reforma guvernului etc. A început să se lege de ministrul Chirinciuc. Eu țin cu adevărul...”

Europa Liberă: Dvs. ați ajuns să fiți un politician șantajat de Vladimir Plahotniuc?

Mihai Ghimpu: „Nu. Chirinciuc a fost reținut, Dorin Chirtoacă – peste o lună. Și atunci eu am plecat din alianță. Gata. Ce șantaj? Eu n-am știut până la reținerea lui Chirinciuc că aceste dosare au fost deschise în 2015. Cu ce să mă șantajeze?”

Europa Liberă: Dar faptul că au fost deschise în 2015 poate fi interpretat că ar fi dorința lui să vă șantajeze, să pună presiuni pe Partidul Liberal, pe care îl conduceați atunci?

Mihai Ghimpu: „Posibil, dar eu n-am cunoscut acest lucru. Mi s-au făcut reproșuri din partea dumnealui, că el vrea să facă pentru republică, dar eu îl blochez. Și eu îi zic: Tu doar știi că eu blochez ceea ce nu-i pentru cetățeni și pentru republică, ceea ce e pentru... altcineva. Așa că eu niciodată, ba chiar din contra, spun că a fost un coleg de la noi, un viceministru, la o ședință, și zice: Toată lumea spune că Ghimpu e în buzunar la Plahotniuc, dar eu am înțeles că Plahotniuc e în buzunar la Ghimpu.

Europa Liberă: Astăzi, de la înălțimea timpului, vă este clar de ce PD a susținut în 2016 candidatura dlui Dodon la președinție?

Mihai Ghimpu: „În primul rând, era clar că, după ce a fost arestat Vlad Filat, PLDM nu va vota pentru alegerea noului președinte când expira mandatul lui Timofti. Acesta a fost motivul de alegere a președintelui direct. Nu se alegea președintele și erau alegeri anticipate, ceea ce nu-i convenea lui Plahotniuc în perioada ceea, după furtul miliardului.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că el a folosit și Curtea Constituțională atunci?

Mihai Ghimpu: „Eu pot să spun doar atât, că acea hotărâre n-a fost una legală. Fiindcă Curtea Constituțională nu este în drept să anuleze o lege. Poate s-o declare neconstituțională, dar s-o anuleze – nu. Asta a dus la alegerea președintelui direct. Acum, de ce l-a susținut pe Dodon. E clar că asta a și fost marea gafă a lui Plahotniuc și o arată fuga lui acum. El a crezut că Dodon este omul lui și-i mai bine să câștige Dodon, decât Maia Sandu, cu care erau la cuțite și venea din partidul lui Filat, fiind ministră din partea PLDM. Dar timpul a arătat că Dodon cu Moscova l-au jucat și l-au pus pe fugă și acesta a preluat toată puterea.”

Europa Liberă: Dar, apropo, ce ați înțeles Dvs. din acele imagini video, unde discută Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc despre planul de federalizare a Republicii Moldova, despre finanțarea partidului?

Mihai Ghimpu: „Eu tot timpul am avut această frică de federalizare și am avut discuții cu Marian Lupu. Și i-am spus: Marian, dl Lupu, eu mă tem să nu vă împingă cumva cineva să federalizăm republica (fiindcă Dodon, era clar, avea 26 de mandate sau câte avea el atunci și ei împreună). Și Lupu mi-a zis: Cât sunt eu președinte, vă garantez că PD nu va vota pentru federalizare.

Europa Liberă: Ce ați înțeles, după ce ați văzut acele imagini?

Mihai Ghimpu: „Acum, când am văzut aceste imagini, e clar că Moscova vrea federalizarea, nici nu se discută.”

Europa Liberă: Cine punea pe masa Moscovei proiectul de federalizare a Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: „Dodon! Păi, Dodon tot timpul a vorbit despre federalizare!”

Europa Liberă: Se subînțelegea că și dl Plahotnicuc ar fi...

Mihai Ghimpu: „Nu, asta Dodon a prezentat, așa și cu Kozak, dar din discuția pe care am ascultat-o, Dodon îi spune lui Plahotniuc că acceptă să facă coaliție, dacă PD votează federalizarea.”

Europa Liberă: Dodon îi spune dlui Plahotniuc că el are informație că Plahotniuc a propus Moscovei federalizarea.

Mihai Ghimpu: „Dna Ursu, în politică sunt oameni cinstiți și oameni mincinoși, și oameni care încearcă să facă lucruri cu mâna altuia, cum a făcut și Plahotnicuc. Dodon așa a prezentat-o că, chipurile, i-a spus-o lui Kozak, a avut o discuție cu Plahotniuc. Eu nu-l apăr pe Plahotniuc, dar Plahotniuc niciodată, și dacă era vorba că Plahotniuc accepta federalizarea, înseamnă că era coaliția PD-PCRM, nu? De ce n-a fost această coaliție?”

Europa Liberă: Dar acum ce coaliție e?

Mihai Ghimpu: „Dacă până acum a fost „coaliția Kozak”, acum e curat-curat coaliția Kremlin. Acum toată puterea, SIS-ul, Ministerul Apărării, tot ce ține de securitatea Republicii Moldova este deja cunoscut de serviciile rusești.”

Europa Liberă: Cine le oferă cel mai mare sprijin acum socialiștilor?

Mihai Ghimpu: „PD. Am să urmăresc mai departe să văd cum vor vota ei proiectele, dar fiind în opoziție, fiind în mare război, putem să spunem așa, cu ACUM, ce trebuia să facă ei? Aici, Maia Sandu a greșit. Ea a crezut că PD, după ce Dodon s-a alipit cu ACUM, și l-a fugărit pe Plahotniuc, PD nu va vota. A fost cea mai mare gafă, în primul rând, gafa a fost când a mers cu socialiștii, că era clar că ei au cu totul alt drum și Dodon urmărea să ia puterea lui Plahotniuc. Plus că avea comanda de la Moscova. PD la etapa actuală (eu vorbesc că și eu tot așa aș proceda), dacă ai 30 de mandate, pentru ce îți trebuie ție alegeri anticipate?”

Europa Liberă: V-ați fi dus cu socialiștii?

Mihai Ghimpu: „Nu, nu, nu! Eu vorbesc de ei. Dacă eram eu pedist, de centru, nu știu cum. Un partid care are 30 de mandate de ce să meargă la alegeri anticipate? Spuneți-mi, pentru ce?”

Europa Liberă: Dar se vorbește că ar exista mai multe tabere inclusiv în sânul acestui partid.

Mihai Ghimpu: „Iată asta și eu vreau să văd mai departe, cum vor fi votate proiectele. Să luăm proiectul acesta cu sistemul judecătoresc, de a evalua judecătorii – o să vedem cum vor vota. Dacă vor fi votate proiecte care nu convin, politic, PD-ului, înseamnă că sunt două fracțiuni și președintele are grijă să nu se observe această ruptură. Dacă vor vota împreună împotrivă, înseamnă că PD a făcut doar o mișcare politică, pentru că orice partid care vine la guvernare se uzează. Republica Moldova n-are economiști, n-avem de unde rezolva problemele sau promisiunile din campania electorală, majorarea de pensii și salarii, n-ai de unde.”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă dacă se divizează PD?

Mihai Ghimpu: „Eu nu-s împotrivă ca să se divizeze toate partidele! Să moară și Unirea s-o facem!”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla în actualele împrejurări?

Mihai Ghimpu: „Republica Moldova are nevoie de un partid de centru.”

Europa Liberă: PD spune că el este de centru.

Mihai Ghimpu: „Păi, asta-i și problema, că nu este o alternativă a PD-ului și tot timpul este PD-ul. Dar dreapta n-a avut posibilitate în toți acești ani de independență să formeze o majoritate fără un partid de centru. Asta a fost PD-ul. Și atunci, în ᾿98, și acum, asta-i realitatea. De aceea, vrem-nu vrem, în cazul alegerilor anticipate sau alegerilor ordinare, oricum, dreapta, dacă vor avea cu PD-ul majoritate, vor fi nevoiți să facă o coaliție și vor face-o. Noi, de exemplu, PL, nu vom face-o cu socialiștii sau cu cei de stânga, sau orice partid care este prorus. Cu cât mai departe suntem de Rusia, cu atât mai mare e libertatea noastră, cu cât mai aproape suntem de ei, cu atât e mai mică și mai umilită libertatea noastră.”

Europa Liberă: Dvs. deseori ați fost învinuit, chiar acuzat că, cu sloganul că vin tancurile rusești, ați permis să se înrădăcineze corupția, să se facă inegalități și sub acest paravan...

Mihai Ghimpu: „Astea-s aruncate de aceștia care habar n-au ce înseamnă politică, ce înseamnă stat, ce înseamnă dragoste față de țară și de oameni. De Blocul ACUM. Ca să ajungă ei la putere. Și iată, poftim, acuma Năstase a venit și a preluat schemele lui Plahotniuc. Eu știam mai înainte de a spune Dodon lucrul acesta de niște lucruri.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că le-a preluat?

Mihai Ghimpu: „Dar nu cred, dar așa a și fost, eu știu mai dinainte.”

Europa Liberă: Dar de unde cunoașteți?

Mihai Ghimpu: „Am informații. Nu uitați că prin toate structurile sunt, majoritatea, juriști, nu? Asta-i profesia mea.”

Europa Liberă: Andrei Năstase a spus că o să-l atace în judecată pe Igor Dodon...

Mihai Ghimpu: „Dar las’ să-l atace! Eu...”

Europa Liberă: ...și că pledează nevinovat și că e un joc politic.

Mihai Ghimpu: „În primul rând, Năstase trebuie să răspundă pentru că a dat primăria socialiștilor, lui Ceban. Năstase, care a făcut alianță cu socialiștii, trebuia să nu candideze la primărie. Era clar că el nu va câștiga primăria. Dacă ai intrat în coaliție cu socialiștii, deși ai promis înainte că nu vei face coaliție, dar pe urmă ai semnat public cu socialiștii și te-ai dus cu ei, de unde să ai voturi? Sunt oameni care au demnitate națională. Și eu cred că în primul rând e procentul acesta de frontiști, cum sunt și eu, noi nu vom accepta niciodată vreo mișcare spre partidele proruse.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă astăzi pentru Republica Moldova că la putere sunt socialiștii și că au toate pârghiile?

Mihai Ghimpu: „Asta înseamnă că lumea a votat pentru politicienii care habar nu au ce înseamnă politică și nu știu ce înseamnă a guverna un stat. Vreau să răspund la întrebarea ceea, că eu am adus nu știu ce corupție. Prin ce am adus eu corupție? N-am înțeles întrebarea.”

Europa Liberă: Că i-ați lăsat pe unii politicieni...

Mihai Ghimpu: „Pe cine?”

Europa Liberă: Pe unii din PD, pe alții din alte formațiuni să facă ilegalități.

Mihai Ghimpu: „Dnă Ursu, eu din 2011 vorbeam că se fură Banca de Economii. Despre ce vorbiți Dvs.?”

Europa Liberă: Și banca s-a furat...

Mihai Ghimpu: „S-a furat! Și pe cine a crezut lumea, pe mine, pe liberali sau pe alții?”

Europa Liberă: Aveți răspuns de ce avem mai mulți judecători decât procurori în Republica Moldova?

Mihai Ghimpu: „Da, am răspuns.”

Europa Liberă: Care este?

Mihai Ghimpu: „Păi, dar noi de unde venim? Nu dintr-un stat totalitar, din comunism? Și plus caracterul, trăsătura moldoveanului, că fiecare se crede șef și că este mare.”

Europa Liberă: În 30 de ani nu s-a putut interveni?

Mihai Ghimpu: „Prima reformă care trebuie să se producă este reforma...”

Europa Liberă: Mentalității.

Mihai Ghimpu: „Da! Și asta nu s-a produs, din păcate! Doi: în perioada de tranziție, când proprietatea statului trece în proprietate privată, toți cei care sunt la guvernare, 99 de procente iau. Și nu numai în RM, în toate fostele țări socialiste și republici unionale.”

Europa Liberă: De ce s-a perpetuat această situație, de ce nu s-a intervenit, de ce nu s-a schimbat? Sunt modele: țările baltice.

Mihai Ghimpu: „Iată, să luăm ultimii ani, am guvernat PL, PLDM și PD. Ce am putut să facem? Noi, PL, am fost între ei ca între două hiene, între ei era lupta cine să fie mai bogat și mai puternic. Și am manevrat cât am putut, așa că am mișcat niște lucruri înainte. Dacă eu puneam piciorul în prag încă din 2010, de atunci când am zis că nu voi semna, dacă vă revine vouă în continuare procuratura și toate celelalte structuri, CNA și celelalte, noi n-am fi avut libera circulație, piață europeană..”

Europa Liberă: Dar când se aude că funcția de procuror a fost cumpărată cu atâtea milioane, funcția de președinte a fost cumpărată cu atâtea milioane de dolari, cetățeanul își pune întrebări?

Mihai Ghimpu: „Dnă Ursu, știți cum e situația la noi? Ca la un copil, când părinții îl privesc și se bucură că a făcut un pas și încă doi, până a început să meargă. Așa suntem noi, crescuți de Uniunea Sovietică, de a trăi prin furt, prin lingușeală. Corupția nu-i din 2009, ea a fost și mai înainte.”

Europa Liberă: Dar ea putea fi stăvilită?

Mihai Ghimpu: „Stăvilită cu cine? Eu am fost pentru, dar cu cine s-o stăvilești, dacă lumea... Păi dacă ei n-au vrut.”

Europa Liberă: Cu acești 600 de procurori și 400 de judecători.

Mihai Ghimpu: „Care procurori, dacă în primul rând depinde de puterea de sus? Și toate certurile mele și cu Plahotniuc, și cu Filat nu au dus la nimic. Nici nu pot să vă spun câte certuri am avut și de câte ori am abordat subiectul acesta în ședințele noastre, când unul îmi spunea nu te amesteca că te distrug!, al doilea tăcea și lovea cu cuțitul în spate. Noi, PL, am făcut tot ce a fost posibil, am mișcat lucrurile înainte și pe nedrept am suferit din cauza lor. Pentru că noi n-am furat. Uitați-vă, nici în Kroll 1, nici în Kroll 2 nu figurez nici eu, nici unul din liberali. Oare asta nu vorbește despre poziția PL-ului și a mea și politica noastră în toți acești ani de zile?”

Europa Liberă: Ce credeți Dvs. despre cooperarea moldo-rusă, astăzi, când RM îi are în frunte pe socialiști, considerați politicieni care îmbrățișează, mai degrabă, valorile proestice?

Mihai Ghimpu: „Dar nu există cooperare moldo-rusă, dnă Ursu, mă scuzați, vă rog.”

Europa Liberă: Dar de ce nu?

Mihai Ghimpu: „Este coordonare rusă a tot ce înseamnă politică în RM. Dodon (și nimeni, nu numai Dodon) nu poate să fie omul care să-i spună lui Putin că facem așa sau facem altfel. Ce-i spune, aceea face. Politica de astăzi a Kremlinului n-a fost înțeleasă de Maia Sandu și de Andrei Năstase, și toți cei care au susținut-o, societatea civilă, care cereau alianță cu socialiștii, dar ea este de a-l aduce pe Dodon la guvernare, să-l întărească prin alianța cu ACUM, să-l ridice și să preia puterea după unele alegeri, ca să vină și să federalizeze Republica Moldova. Acesta-i scopul Moscovei.”

Europa Liberă: Și acum ce mai vrea Moscova?

Mihai Ghimpu: „Acum, Moscova vrea să întărească socialiștii, ca să câștige Dodon din nou mandatul de președinte și pe urmă, alegerile care vor avea loc, parlamentare, socialiștii și poate vreun partid prorus și să vină să federalizeze RM. Că o să se numească statut special, important e conținutul, ce-o să fie scris acolo. Ăsta-i scopul Rusiei, să federalizeze RM, ca să ne pună nouă talaghir în problema, mai mult a Unirii, decât a integrării europene.”

Europa Liberă: Dar la alegeri votează cetățenii RM?

Mihai Ghimpu: „Dna Ursu, rețeaua rusă, încă din timpul Uniunii Sovietice, e atât de puternică și a rămas în continuare. Dvs. chiar credeți...”

Europa Liberă: Asta înseamnă neputința forțelor prooccidentale să ducă RM mai aproape de UE?

Mihai Ghimpu: „Asta-i altă problemă. Forțele occidentale, lumea occidentală, se uită la cine suntem noi, mentalitatea noastră. Și tot ce fac ei, fac crezând că cu orice pas vom merge înainte. Cum spuneam, cu copilul, un pas, doi, trei și tot așa înainte. Federația Rusă este foarte puternică în zona aceasta, cu mass-media, cu agenții. Ce, avea înainte Rusia institute culturale, fundații la noi în republică? N-avea. Acuma sunt!”

Europa Liberă: Indiferent de culoarea politică a guvernării, poate să promoveze statul o politică exclusiv prorusească?

Mihai Ghimpu: „Nu, exclusiv prorusească nu, că Rusia n-are de unde da bani, dar vedeți că, în toți acești ani, pe primul loc iese partidele proruse. Avem un electorat amețit, îmbătat.”

Europa Liberă: Acum va da și bani Rusia. Iată, Guvernul Chicu spune că începe să negocieze această linie de creditare de 500 de milioane de dolari.

Mihai Ghimpu: „Această linie de creditare de 500 de milioane de dolari (și lui Voronin i-au promis atunci) nu poate fi comparată cu ajutorul care vine din partea Occidentului, a Uniunii Europene, de unde vin și granturi. Depinde și care va fi dobânda. Sunt multe lucruri sunt aici. Eu vreau să vă spun, într-un cuvânt: Rusia nu va face niciodată ca Republica Moldova să înflorească și să trăim bine, pentru că ei știu că orice om care trăiește mai bine gândește cu mult mai bine și asta înseamnă că vor înțelege că trebuie să se rupă de ei. Scopul lor e să ne mențină în mizerie și sărăcie, că numai atunci poți dirija și rezolva problemele din umbră, așa cum vor ei.”

Europa Liberă: Și dacă acești bani ajung în Republica Moldova, percepția cetățenilor se schimbă față de relația cu Rusia?

Mihai Ghimpu: „Dar nu schimbă nimic. Cinci sute de milioane sunt ca o picătură în mare. Noi am primit miliarde și vedeți că încă puține lucruri s-au făcut. Ce-s cinci sute de milioane? Haideți să fim serioși! Noi am primit de la Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii miliarde! De la România am primit, numai eu îmi amintesc, acela de 100 de milioane! Grant, pomană a fost, din care s-au reparat o mie și ceva de grădinițe! Și ce, sunt recunoscători în satele noastre că România a reparat o mie și ceva de grădinițe? Nu, nu.”

Europa Liberă: Sunt și foarte mulți cetățeni care chiar arată recunoștință pentru sprijinul venit de peste Prut.

Mihai Ghimpu: „De aceștia îs foarte puțini. Majoritatea proiectelor europene care s-au realizat pe la sate, ce lumea ține cont de asta? Republica Moldova, pot să vă spun, nu poate să se ridice cu 500 de milioane, asta-i exclus. Și exemplu vă dau: toți promit că, dacă combatem corupția, dacă nu știu ce, RM se va ridica în picioare. Republica Moldova n-are economie. De exemplu, socialiștii, cu ajutorul rușilor, majorează pensiile cu 100%. Un cetățean, azi, în medie, are 1200 de lei pensie. Majorează cu 100 %, sunt 2200. 2200 ajung azi pentru a trăi? Care-i la noi minimul de existență? Dna Ursu, astea sunt povești pentru copii. Îmi pare rău că cetățenii noștri se dau foarte ușor amăgiți și manipulați de acești „politicieni”, care promovează politica Federației Ruse. Rusia niciodată n-a vrut acestui pământ pace, liniște, libertate și bunăstare. Altfel n-ar fi ținut și azi armata pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dacă oferă acest credit, ce ar vrea în loc Moscova?

Mihai Ghimpu: „Eu vă spun ce vrea. Vrea să întărească Partidul Socialiștilor al lui Dodon, ca să preia de unii singuri puterea și să vină să federalizeze RM, să ne pună talaghirul în ceea ce ține de problema integrării și cel mai mult în problema Unirii cu România. Rusia, ocupând acest teritoriu, vrea să demonstreze lumii că este puternică, că este imperiu, că e mare și tare. Este o rușine, în cazul dat, să ții o parte din cetățeni umiliți, în genunchi, numai ca să arăți că ești mare și tare.”

Europa Liberă: Deseori se spune că în Republica Moldova cetățenii sunt divizați pe criterii politice, geopolitice. Mai nou, multă lume își pune întrebarea: de ce curentul unionist este atât de răzlețit?

Mihai Ghimpu: „În primul rând, noi am fost separați în două de când ne-au ocupat, din ‘40. A doua este că democrația, într-adevăr, împarte oamenii în mai multe categorii: liberali, creștini, socialiști, social-democrați. Ce ține de curentul unionist, asta și mă doare pe mine și mă frământă, pentru că anume aceștia care au apărut sunt ieșiți din sânul Partidului Liberal. Eu i-am invitat, eu i-am promovat, eu i-am susținut și la urmă, în loc să întărim poziția Partidului Liberal, să mai aducă alți oameni la noi, ei au ieșit, au rupt cu niște oameni și...”

Europa Liberă: Poate ați greșit și Dvs., că ei s-au dus de la Dvs.?

Mihai Ghimpu: „Eu am greșit prin faptul că i-am invitat în partid, asta-i greșeala mea. Dar în rest eu n-am greșit. Poate eram pe undeva mai dur, dar eu totdeauna am fost dur atunci când știam că trebuie de luat decizia care trebuie luată. Nu în interesul nostru...”

Europa Liberă: Pot fuziona aceste partide cu viziuni unioniste?

Mihai Ghimpu: „O să vedem. Vedeți că a lansat ideea Dorin Chirtoacă. De 1 Decembrie, Ziua Unirii, au venit doar PLDM și USB.”

Europa Liberă: Pe Valeriu Munteanu l-am văzut, da?

Mihai Ghimpu: „Bun, celelalte partide-s mai vechi. Partidul Popular Român e fostul PLR, PUN e fostul nu știu care partid al Anei Guțu, încă din 2013 mai multe lucruri. Pentru ce i-a trebuit lui Valeriu Munteanu să fondeze partid? Eu am impresia că ei au crezut pe undeva că Partidul Liberal moare și ei vin să salveze Unirea. Astea-s invenții pentru a amăgi lumea. Partidul Liberal a fost și va rămâne principalul partid unionist, ca forță, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine ar merita să fie liderul acestui curent?

Mihai Ghimpu: „Liderul acestui curent? Să vedem câți vor accepta acest curent. Acum sunt trei partide doar și aceasta nu înseamnă fuzionare. Eu am înțeles că fuzionare nu acceptă nimeni. Doar o platformă, așa, acțiuni comune... Dna Ursu, sunt oameni orgolioși; cineva crede că el o să facă, el o să fie Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul. Alții, nu-i exclus că sunt agenți. Acum, Rusia nu lucrează direct cu Chișinăul, cu cetățenii, ei lucrează cu moldovenii din RM prin București, prin Bruxelles, prin Washington, peste tot, îi duc la cursuri, la studii. Eu doar am fost o perioadă președinte și ceva am început să cunosc din toată politica asta a FSB-ului (KGB-ului) rusesc. Asta și mă doare pe mine, că vorbesc de Unire, dar nu înțeleg: cu cât mai multe partide, asta înseamnă cu atât mai multă dezbinare. Și cetățenii îi vor taxa pe toți. Vor zice: care Unire, dacă voi sunteți doi, patru, cinci, șapte? Uitați-vă la alegerile primarului general, în afară de Dorin Chirtoacă, care-i președintele PL-ului, noi am avut încă cinci sau șase candidați, foști liberali: Munteanu, Țîcu, Chironda, Marinuță, Cârnaț. Toți îs din Partidul Liberal. Bun, nu v-a plăcut de Ghimpu, de ce nu sunteți toți împreună, fără Ghimpu? Uniți-vă voi, fără PL! De ce nu se unesc fără PL? Aici îi rânza! Să nu credeți că FSB-ul rusesc direct îi face agenți. Îi convertește, îi joacă și orgoliul. Prin cineva: Tu ești mai deștept! Dar ce-ți trebuie ție cutare? Ei nu-și dau seama. Și prin cineva, de pe la București, de pe-acolo, joacă orgoliul.”

Europa Liberă: Astăzi, 5 decembrie, se împlinesc șase ani de când Curtea Constituțională a decis că limba vorbită în Republica Moldova este limba română, în baza Declarației de Independență. S-a schimbat ceva?

Mihai Ghimpu: „Da, sigur că s-a schimbat. Și asta e meritul liberalilor și, în primul rând, al meu...”

Europa Liberă: Va avea cineva curajul, din cei care guvernează să intervină, să schimbe denumirea limbii, denumirea istoriei?

Mihai Ghimpu: „Eu vreau să vă spun că și cei care sunt la guvernare știu foarte bine că e limba română. Numai exploatează politic limba moldovenească, că au voturi. Nu cred eu că sunt atât de tâmpiți, pentru că asta ar însemna o revoluție. Eu unul voi ieși imediat, în caz că vor ridica mâna asupra valorilor naționale: limbă, istorie, străzi, denumiri și așa mai departe.”

Europa Liberă: Anul 2020 este un an electoral. În toamna anului viitor urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Partidul Liberal va avea candidatul propriu?

Mihai Ghimpu: „Dacă nu se va produce formarea unei platforme, o înțelegere cu partidele unioniste, eu cred că PL va trebui să aibă un candidat. Să ajungem și o să vedem, mai este timp. Eu îmi doresc ca acești unioniști să revină în PL, fiindcă vorbim de fuzionare, unirea partidelor. Nu mai trebuie fuzionări! Să se întoarcă înapoi în Partidul Liberal. Eu sunt gata (dacă îmi aduc mie niște reproșuri), sunt gata să-mi cer scuze, dacă cu ceva am greșit. Dar vreau să spun că-i mai importantă cauza națională, decât o vorbă spusă la fierbințeală de Ghimpu sau de ei, în relațiile noastre. Nu trebuie pe aceasta să construim noi viața și politica, pe caracter, pe temperament, pe nu știu ce acolo. Important asta este: cauza națională.”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu este și el orgolios, cu frustrări...

Mihai Ghimpu: „Orgolios eu n-am fost, frustrări... Eu, în numele acestei cauze, și pentru a menține cursul european, când eram în AIE-1, am tolerat multe lucruri, ca să mergem înainte, și colegii aici mi-au făcut multe reproșuri. Da, aveți dreptate, în AIE-1, AIE-2 eu am tolerat multe lucruri, numai ca să mergem înainte, să nu ne întoarcem la alegeri anticipate, să câștige partidele proruse. Dar niciodată n-am ridicat primul mâna, ei m-au atacat pe mine, au ieșit și au spus că Ghimpu-i așa, Ghimpu-i pe dincolo. Eu n-am făcut nimic. Din contra, chiar îi întrebam la birou: ce funcție vă doriți? Unul spunea: ministerul cutare. Poftim. N-am fost niciodată să-i dictez, nu i-am chemat niciodată să-mi raporteze la birou ce fac și cum fac, cu toarte că acuma îmi pare rău. Pentru că au făcut politică care acuma văd că era în detrimentul partidului și de asta am și pierdut unele lucruri. De exemplu, cu vânătoarea, că n-ai dreptul să arzi două frunze. În sate doar nu este organizată colectarea gunoiului și dacă omul a dat foc la două frunze, gata, îl amendează poliția. Unirea înseamnă a tolera tot ceea ce este mai puțin important decât cauza națională.”

Europa Liberă: Numai nu fărădelegea.

Mihai Ghimpu: „Nu, sigur, nici nu se discută.”

Europa Liberă: Dl Ghimpu, vă mulțumim mult pentru această discuție și vă mai așteptăm aici, la Europa Liberă.

Mihai Ghimpu: „Eu vă mulțumesc pentru această invitație și îmi doresc să prindem la minte și să-i dăm jos și pe socialiști, așa cum i-am dat jos și pe comuniști. Fiindcă viitorul nostru nu este spre Tambov, viitorul nostru este spre București, spre lumea civilizată și asta o demonstrează viața cetățenilor noștri care muncesc, din păcate, în Europa, dar oricum acolo-i viață, nu aici, și asta demonstrează că singura soluție este Unirea cu România.”

XS
SM
MD
LG