Linkuri accesibilitate

Sofia Șuleanschi: „Competența este inclusă din 2014 în Codul Educației, dar mediul de afaceri nu este prea prietenos cu tinerii”


Un interviu cu directoarea Centrului pentru Educaţie Antreprenorială si Asistenţă in Afaceri despre educația antreprenorială în instituţiile de învăţământ.

Educaţia antreprenorială în instituţiile de învăţământ, cât de importantă este ea? De ce se cer discutii cu tânăra generaţie despre antreprenoriat şi când este timpul potrivit să înceapă această formare? Programul CEDA a lansat câteva proiecte pentru tineri în R. Moldova, spune Sofia Șuleanschi, director la CEDA-Centrul pentru Educaţie Antreprenorială si Asistenţă in Afaceri.

Sofia Șuleanschi
Sofia Șuleanschi

Sofia Șuleanschi: „Cred că cu cât mai săracă e țara, trebuie cu atât mai mult antreprenoriat, deoarece nu prea ai de ales și dacă vorbim de educație pentru carieră și antreprenoriat ca opțiune de carieră, evident că asta este o opțiune pe care orice tânăr trebuie s-o înțeleagă cu cât mai devreme cu atât mai bine, deoarece locuri de muncă nu prea sunt, cele care sunt oferite nu sunt așa plătite cum își doresc tinerii. Și atunci, ei au altă alternativă, dacă nu doresc să fie angajați la o întreprindere, ei pot s-o facă în nume propriu, să se auto-angajeze adică, să ofere niște servicii sau să inițieze o afacere.”

Europa Liberă: Cum se dezvoltă aceste abilități în rândul generației tinere?

Sofia Șuleanschi: „La Centrul pentru Educația Antreprenorială ne-am pus această întrebare de mai mult timp, fiindcă experiența mea e destul de vastă. Încă atunci când activam în cadrul Ministerului Economiei, îmi doream cât mai mulți tineri antreprenori, mici antreprenori, suport din partea statului și atunci, în anii 1990-2000, era cam greu să vorbim despre business, despre antreprenoriat, deoarece era cu totul ceva nou, dar până la urmă viața dicta aceste necesități și încă atunci încercam cu Ministerul Educației să privim lucrurile în perspectivă. Deci, ce calități, ce competențe trebuie să posede tinerii pentru ca atunci când vin în piața muncii să se regăsească, să nu plece atât de masiv? Acum suntem 20 de ani mai târziu, vorbim despre aceleași probleme, doar că nouă ne-a reușit să realizăm ceva.”

Europa Liberă: Eu din contra am auzit și voci care spun că elevii de nota „10” ajung cei mai buni angajați ai elevilor de nota „5”.

Sofia Șuleanschi: „Fiindcă, dacă privim după note, și părinții vor ca tot timpul copiii să învețe pe „10” și nu-i interesează să aleagă o profesie, dar vor neapărat jurist, economist, studii superioare și această mentalitate, această abordare din partea părinților eu cred că este greșită. Și eu am trei băieți și am trecut prin astfel de experiență, atunci când pe cel mai mare l-am trimis la Academia de Studii Economice cu gândul că acolo trebuie să aplice, el însă a ajuns la Universitatea Tehnică. Și tocmai seara mi-a spus. Îi zic: „Eu unde te-am trimis”? Iar el îmi răspunde: „Am mers până acolo, dar m-am răzgândit și m-am dus dincolo”. Și atunci, eu ca părinte trebuia să accept această poziție și i-am spus: „Responsabilitatea îți aparține”.

Sofia Șuleanschi
Sofia Șuleanschi

Dacă noi conștientizăm că ne dorim nu doar ca ei, copiii noștri, să aibă două sau trei universități, diplome, fiindcă în viața de toate zilele am avut mai multe cazuri când la funcții foarte simple, de exemplu, asistent de proiect, aplicau persoane cu trei universități și eu zic: „Mamă, ești supra-calificat, asta e o poziție foarte simplă, mie îmi convine și unul cu studii medii superioare”, iar el zice: „D-apoi, uite, nu-mi găsesc de lucru”. Îi zic: „Bine, dar tu știi ce înseamnă să fii asistent de proiect?”. Și a zis: „D-apoi o să mă învățați”… Vă dați seama care este reacția angajatorului? Și atunci îi zic: „Când ai mers la universități, care a fost scopul, de ce te-ai ghidat”? „La nimic”…”

Europa Liberă: E nevoie de imaginație, e nevoie de creativitate, e nevoie de gândire nonconformistă, ca să poți să ajungi să fii antreprenor?

Sofia Șuleanschi: „Eu cred că e nevoie de gândire critică…”

Europa Liberă: Cât la sută din populația Republicii Moldova practică acest antreprenoriat?

Sofia Șuleanschi: „Când vorbim de alegerea tinerilor, poate nu este cazul chiar să zicem că, uite, ca tu să fii antreprenor, să ai o gândire antreprenorială, neapărat trebuie să faci business, fiindcă, dacă noi am instruit 500 de tineri care și-au dorit să vină la cursuri în antreprenoriat, adică scopul final era de fapt să inițieze o afacere, noi obțineam 30 la sută care puteau merge mai departe cu planul lor și să realizeze aceste idei de afaceri. Este destul de mult, deoarece noi ne ocupam cu ei, fiindcă erau tineri absolvenți ai școlilor profesionale și noi îi ghidăm până ajung să-și realizeze ideea. De obicei, 10%.

Deci, când vorbim de competența antreprenorială, care este una din cele nouă competențe-cheie aprobate în Codul Educației, fiecare copil trebuie să posede aceste competențe, printre care una este competența antreprenorială. Ce ar însemna ea? Ea nu-i neapărat că, după școală, trebuie să faci business, de exemplu. Tu poți să fii angajat, dar angajat cu inițiativă, cu capacitatea de a analiza, cu capacitatea de a veni cu inițiative, de a fi inovativ, creativ și atunci angajatorul îți oferă posibilitatea să crești, să te realizezi, să faci o carieră la o întreprindere.”

Europa Liberă: Dar se acordă suficientă importanță astăzi, ca această educație antreprenorială în instituțiile de învățământ să ajungă să fie înțeleasă, căutată?

Sofia Șuleanschi: „Da, lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Noi avem o disciplină separată în instituțiile profesional-tehnice din țară. Ea se numește „Bazele antreprenoriatului” și acolo fiecare elev, student la colegiu, la centru de excelență, la școală profesională, la sfârșitul ultimului an de studii prezintă un plan de afaceri în loc de examen și mai apoi sunt programe și noi, în cadrul proiectului finanțat de Fundația Internațională din Liechtenstein, oferim chiar granturi pentru acei care au idei și vor să se lanseze în business.

Dacă cinci ani în urmă când noi am început, toată lumea era foarte sceptică, adică, ce copiii de la școlile profesionale sunt cei mai, cei mai, că nu-i prestigios copiii să meargă acolo, acum lucrurile s-au schimbat un pic. În ultimii ani s-au făcut eforturi și a fost introdusă această disciplină obligatorie. Competența este din 2014 inclusă în Codul Educației. Mulți copii preferă să meargă mai departe și să facă ceva de sine stătător.

Sofia Șuleanschi în studioul Europei Libere la Chișinău
Sofia Șuleanschi în studioul Europei Libere la Chișinău

Alta e că profesorii nu prea fac față provocărilor și atunci este ușor să implementezi orișice disciplină sau s-o schimbi, dar este nevoie de formarea profesorilor, deoarece atunci când vorbim de disciplină, nu există la o universitate să-i pregătească doar pentru această disciplină o facultate sau o specialitate. La fel noi am făcut un studiu cu universitățile care formează cadrele didactice și ele sunt gata să pregătească studenții atunci când ei vin în școală, tinerii, mă refer la cadrele didactice care vin acum în școli, ca ei să-și formeze aceste competențe. Și evident că aici avem restanțe.”

Europa Liberă: Și Dvs. pregătiți tinerii antreprenori pentru ca să-și dezvolte aceste aptitudini inițiind afaceri?

Sofia Șuleanschi: „Exact. Inclusiv inițiind afaceri, dar și să fie buni angajați.”

Europa Liberă: Dar să fie și buni angajați, așa cum ați spus Dvs.?

Sofia Șuleanschi: „Noi ne dorim ca ei să aibă o carieră de succes acasă. Adică, noi avem nevoie de a pregăti...”

Europa Liberă: De ce mulți dintre ei nu se regăsesc în mediul de afaceri din Moldova?

Sofia Șuleanschi: „De aceea că mediul de afaceri nu este foarte prietenos tinerilor. Noi nu putem în ultimii 10-15 ani, de fiecare dată venim cu inițiative și mă refer la programe de stat; noi avem programe de susținere a celor care au plecat deja și îi vreme reveniți acasă, avem proiectul PARE și altele, dar eu tot timpul menționez că noi trebuie să oferim tinerilor oportunități ca ei să nu plece, ca ei să rămână aici, fiindcă după ce au plecat este mult mai greu să se întoarcă, pentru că oricât de mult ne-am dori cu investiții și nu știu ce, probabil că aici este o discrepanță că politicile de stat, programele de susținere a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova nu au componentă pentru tineri, tineri absolvenți.

Deci, indiferent absolvenți ai școlilor profesional-tehnice, absolvenții ai universităților, ei trebuie să aibă această oportunitate de a aplica la niște programe și dacă noi am privi lucrul acesta ca pe o investiție în tineri, fiindcă noi investim și îi formăm, deci, noi cheltuim din bugetul de stat foarte multe surse…”

Europa Liberă: Suma e modestă, dar oricum sunt bani care se investesc pentru a forma această pătură, acest segment de tineri care ar ajunge să se identifice cu clasa de mijloc a societății?

Sofia Șuleanschi: „Ei bine, comparativ, comparativ… Exact, exact și noi douăzeci și ceva de ani, noi nicidecum nu formăm această clasă de mijloc. Noi avem un grup foarte mic de oameni supra-bogați, extra-bogați și avem marea majoritate care de abia își duc existența. Anume această discrepanță între investiții în sistemul educațional, așa cum ele sunt, la nivelul sărăciei în care noi trăim, eu cred că ele sunt suficiente. Noi vorbim aici de calitatea instruirii, de calitatea formării competențelor, fiindcă accentul este pus pe elev, copilul trebuie să poată să facă ceva.

Noi nu mai putem să punem accentul pe cunoștințe, îi dăm foarte multă informație, el trebuie să aibă foarte multe cunoștințe. Vreau să vă zic că atunci când noi am început să lucrăm asupra curriculumului la „Bazele antreprenoriatului”, mulți directori din școli profesionale care categoric nu acceptau, ei îmi telefonau și îmi spuneau: „Doamnă Șuleanschi, ce vă permiteți, eu trebuie să iau ore de fizică, de geografie, de istorie și vreți antreprenoriat, ce îmi trebuie, ce ei toți o să fie businessmeni?”. Eu zic: „Știți, dar eu cred că da, noi trebuie să revizuim lucrurile acestea, fiindcă dacă pe dânsul o să-l intereseze geografie, istorie, fizică și el o să vrea să meargă adânc încolo – el o să studieze, dar el are nevoie de niște competențe care să-l ajute imediat să înceapă să-și câștige existența.

Noi am schimbat sistemul, criticăm sistemul precedent până la infinit, dar nimic nou nu propunem”. Instruirea bazată pe elev și ce poate elevul, pe competențe și noi ne întrebăm ce poate el la sfârșit, dacă el poate să facă un plan de la idee și până la necesitățile de finanțare, el o să poată să-și facă un proiect de carieră personală.”

Europa Liberă: Dar spuneți niște proiecte de afaceri care au venit din mediul tinerilor și pot fi molipsitoare pentru alți semeni de-ai lor.

Sofia Șuleanschi: „Deci, uitați-vă… în ultimii trei ani, noi ne ocupăm doar de absolvenții școlilor profesionale. Am susținut peste 70 de tineri care au început afacerile.”

Europa Liberă: Concret, în ce domenii sunt aceste afaceri?

Sofia Șuleanschi: „La început, noi am pus problema că ei trebuie să facă ceea ce au specialitate, începând de la atelier de cusut, creșterea albinelor, reparația automobilelor; aparat de sudat le-am cumpărat unora și ei oferă aceste servicii… Avem și cazuri când tinerii cu studii superioare au mers la o școală profesională ca să obțină o profesie, să înceapă o afacere și, iată, anul trecut trei din cei care au câștigat Concursul național au fost susținuți ca să facă primii pași în afaceri.

Avem niște idei așa, mai trăsnite, au fost: creșterea aroniei, băiatul care a venit cu această idee acum este bine-mersi, se ocupă cu creșterea pomușoarelor și se gândește cum să le exporte. Și noi toate acestea le-am pus într-o culegere și la școală atunci când se predă disciplina, noi încurajăm profesorii să invite acești tineri, ca ei să servească drept model.”

Europa Liberă: De ce, totuși, mai mulți își fac valizele și pleacă peste hotare?

Sofia Șuleanschi: „Lor le aparține inițiativa și eu cred că tinerii aici trebuie să fie mult mai activi și ei trebuie să colaboreze cu instituțiile publice. Și atunci când ei sunt într-o asociație puternică, fiindcă aceștia mici, problema lor este că ei se luptă ca broscuța ceea care dă din mâini și doar cineva ajunge la suprafață, dar ceilalți care sunt mai jos nu reușesc, așa și aici. Și iată conștientizarea că într-o asociație tu ești mai puternic, tu poți să simți umărul semenilor tăi care au aceleași probleme și ei încearcă să se realizeze. Iată când pleacă acei care deja vin la noi și ne spun: „Doamnă Sofia, gata, nu mai pot, eu vând businessul sau îl închid și plec” sau sunt și cazuri când ei nu au surse, fiindcă și sursele financiare, ca să mergi la bancă și să ei un credit, pentru că e o problemă…”

Europa Liberă: Să accesezi un credit este o problemă, pentru că e mare procentul?

Sofia Șuleanschi: „Absolut, deci ei dau faliment, fiindcă nimeni nu le asigură nimic, ei sunt absolut din toate părțile neasigurați, mai ales tinerii. Și atunci, unii din ei pleacă să câștige niște bani, închid, suspendă activitatea și se întorc în cel mai bun caz, dar în marea majoritate dezamăgirea e totală și ei ori vând, ori pur și simplu pleacă, de aceea că nu pot să reziste. Eu cred că asta este tragedia noastră, fiindcă eu sunt de acord că pleacă cei mai buni, dar eu totuși cred că și acei care rămân tot sunt buni, fiindcă ei plătesc impozite, ei încearcă să se realizeze aici, în țară, și ei trebuie să fie apreciați.”

XS
SM
MD
LG