Linkuri accesibilitate

Knut Fleckenstein: „Cine face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea UE”


Europarlamentarul Kurt Fleckenstein
Europarlamentarul Kurt Fleckenstein

Un interviu cu europarlamentarul german, co-autor al unui raport al PE asupra Parteneriatului Estic.

Ce este Parteneriatul Estic Plus și ce va aduce el moldovenilor, georgienilor sau ucrainienilor? Knut Fleckenstein, europarlamentar socialist german și co-raportor al unui document care prezintă poziția Parlamentului European în cadrul Summitul Parteneriatului Estic, de la Bruxelles, din noiembrie, atrage atenția într-un interviu cu Europa Liberă că deși UE va aduce noi stimulente partenerilor estici, totul va fi condiționat mai strict decât până acum, de aplicarea reformelor.

Europa Liberă: Domnule Fleckenstein, summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie, de la Bruxelles, se va concentra pe noua politică de vecinătate, așa numita „Eastern Partnership Plus”. Ce va aduce nou acestă nouă politică de vecinătate pentru țările din est?

Knut Fleckenstein: „Este vorba despre două lucruri: pe de o parte, că dorim să atingem mai multe obiective decât până acum, iar pe de altă parte, că dorim să oferim țărilor partenere mai multe stimulente, cum ar fi să le facem posibilă acestor țări aderarea la Uniunea Vamală sau la Zona Schengen. De asemenea, vom crește bugetul pentru ca banii să ajungă la cei care au nevoie mai multă de ei, de la copii, pensionari, care au muncit întreaga lor viață.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Mi-e teamă însă ca nu cumva Ucraina, Georgia sau Moldova să creadă că acestea toate de care vorbim vor veni automat sau de la sine sau mâine. Sunt obiective pe care dorim să le atingem, dar doar dacă ceea ce am convenit cu aceste țări prin acordurile de asociere devine realitate. Acordurile de asociere prevăd o serie de pași foarte buni, care trebuie făcuți de ambele părți si care trebuie implementați in mod corespunzător .”

Europa Liberă: Condiționarea este probabil cel mai important cuvânt și cea mai importantă noțiune in noua abordare a politicii de vecinătate.

Knut Fleckenstein despre viitorul Parteneriatului Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00

Knut Fleckenstein: „Da, așa este. Mai mult pentru mai mult, și mai puțin pentru mai puțin. Asta înseamnă că cine face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea UE. Când reformele nu sunt aplicate, atunci nici noi nu vom mai acorda sprijin. Deocamdată avem o serie de înțelegeri, și nu suntem mulțumiti cu ce s-a realizat până acum. Ideea este că dacă lucrurile vor funcționa mai bine, vom continua apropierea dintre noi și aceste țări.”

Europa Liberă: Înțeleg că de acum înainte UE nu se va mai limita doar la bani. Li se va oferi partenerilor estici șansa să se alăture Uniunii vamale, Zonei Schengen, taxele de roaming ar putea fi eliminate. Care ar fi orizontul de timp pentru toate aceste lucruri?

Knut Fleckenstein: „Important este faptul că da, vor exista aceste posibilități. Dar la fel de important este că nimic nu se va produce automat. Orizontul de timp nu depinde de noi, ci de guvernele din aceste țări. Dacă vor face repede reformele, atunci vom accelera ritmul și noi. Nu doresc să se creadă sau să alimentez speranțele că lucrurile vor merge repede indiferent de reforme. ”

Europa Liberă: Este pentru prima dată când UE oferă posibilități concrete de aducere acestor țări în rândul comunității europene.

Knut Fleckenstein: „Da, dar nu se va putea realiza nimic fără ca ambele părți să se tina de înțelegerile stabilite deja (acordurile de asociere).”

Europa Liberă: Nu mai vreti doar vorbe de la guverne. Vreti ca populația să simtă reformele facute de guvern.

Knut Fleckenstein: „Da, este vorba de două chestiuni: dorim să sprijinim financiar pe mai departe Moldova, Ucraina sau Georgia, dar vrem ca banii să ajungă la oameni, și nu la oligarhi. De aceea avem nevoie de reforme, pentru ca și alegătorii mei din Hamburg să inteleagă de ce din banii lor o parte ajunge si la moldoveni, georgieni sau ucrainieni. ”

XS
SM
MD
LG