Linkuri accesibilitate

A cui e Moldova, a conducătorilor sau a cetățenilor?


„Cea mai bună soluţie din punctul nostru de vedere este amendarea Constituţiei şi declararea şi stabilirea alegerilor prezidenţiale directe.”


S-au împlinit 2 ani de când deputaţii nu reuşesc să-l aleagă pe şeful statului. Pe parcursul anului 2009 deputaţii au încercat de 4 ori să-l aleagă Partidului Comuniştilor nu i-a ajuns un vot ca s-o aleagă pe Zinaida Greceanîi. Comuniştii au intrat în actuala legislatură cu 42 de mandate. Alianţa pentru Integrare Europeană formată din PLDM, PL şi PD a obţinut în urma alegerilor 59 de mandate. A trecut suficient timp, dar nu a fost stabilită încă o dată pentru alegerea preşedintelui. Spunea cineva că discuţiile interminabile despre alegerea şefului statului transformă Republica Moldova în ţara conducătorilor şi nu a cetăţenilor. Invitatul Europei Libere este deputatul neafiliat Mihai Godea.

Interviul matinal cu Mihai Godea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:26 0:00
Link directEuropa Liberă: Evoluţiile din ultimii doi ani arată că niciun partid din legislativ nu este gata să accepte un candidat propus de o altă formaţiune. Cine împiedică alegerea şefului statului?

Mihai Godea: „Cine trebuie să-l aleagă, dacă e să răspund scurt.”

Europa Liberă: Deputaţii trebuie să-l aleagă.

Mihai Godea:
„Exact, este obligaţia deputaţilor, conform normei constituţionale, să aleagă preşedintele ţării şi deputaţii la nivel formal poartă responsabilitatea, la modul general şi poate chiar la modul exact sunt liderii politici sau elita politică din Republica Moldova şi, mai ales, partidele din Parlament, atâta timp cât preşedintele ţării este ales de Parlament.”

Europa Liberă: Bine, dar daca a fost semnat acest acord de constituire a AIE 2, şi s-a stipulat foarte clar cine şi ce funcţie trebuie să ocupe, acest acord ar putea fi neglijat?

Mihai Godea:
„Întreaga societate observă că acordul a fost neglijat în repetate rânduri sau, hai să spun, nu se mai ţine cont de el în lupta politică de la Chişinău în acest moment, din păcate. Din păcate – pentru că alte formule de guvernare, cel puţin democratice, eu nu le văd. Iar neglijarea acordului Alianţei cred că ar însemna o nedorinţă de a guverna în continuare împreună.”

Europa Liberă: Dvs. sunteţi cel care aţi contribuit la elaborarea acestui acord de constituire a AIE. Sincer să ne spuneţi, atunci cand a fost semnat acest acord, toţi liderii au fost sinceri şi erau siguri că el va fi respectat?

Mihai Godea: „Este foarte dificil pentru mine să spun că toată lumea a fost sinceră la momentul negocierii şi semnării acordului, pentru că nu a fost un detector de minciuni în localurile unde s-a negociat, ca să ne dăm seama. Cel puţin, la momentul respectiv se părea că există o intelegere comună asupra lucrurilor şi că toată lumea este de acord.”

Europa Liberă: Sunt auzite unele voci care spun ca cea mai bună soluţie ar fi totuşi ca AIE să facă un pas înapoi, partidele să cedeze reciproc, pentru ca în aceasta situatie ar fi o sansa se se determine cel puţin unii reprezentanţi ai opoziţiei comuniste să conlucreze la depăşirea crizei constituţionale. AIE poate renunţa la Marian Lupu?

Mihai Godea: „Cea mai bună soluţie din punctul nostru de vedere este amendarea Constituţiei şi declararea şi stabilirea alegerilor prezidenţiale directe. Vedem ca politicienii nu reusesc sa se inteleagă, iar poporul întotdeauna decide aşa cum consideră el. Iar voinţa poporului până la urmă trebuie respectată.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că acum se alege un preşedinte al deputaţilor sau unul al cetăţenilor?

Mihai Godea:
„Acum cred că se alege unul al deputaţilor, dacă timp de 2 ani de zile nu s-a reuşit alegerea unui preşedinte, până la urmă acest preşedinte va fi un rezultat al intelegerilor deputaţilor şi al liderilor partidelor parlamentare. Nu ştiu dacă Alianţa este gata să facă un pas înapoi, să judece şi cetăţenii, dacă exista capacitate în acest sens. Cert este că Alianţa şi-a asumat nişte lucruri în faţa cetăţenilor prin programul de guvernare, prin acordul de Alianţă. Este obligaţia partidelor parlamentare să respecte aceste angajamente.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă AIE ar trebui să renunţe la candidatura lui Marian Lupu.


Mihai Godea: „Asta ţine de intelegerile care ar trebui să fie făcute sau urmează sau ar putea sa fie facute în cadrul Alianţei, pentru că, mă rog, nu este nimic bătut în cuie. Dacă partidele din cadrul actului guvernamental vor decide să redistribuie funcţiile principale în stat, este dreptul lor să o facă, ţinând cont că este obligaţia lor să depăşească această criză politică prelungită.”

Europa Liberă: Există posibilitatea de depăşire a impasului politic?

Mihai Godea:
„Eu n-o văd, sincer să vă spun. Dacă era vreo posibilitate, eu cred ca demult acest impas era depăşit, iar problema nu este în 2 voturi care ar trebui să vină din partea opoziţiei comunistă. Au existat multe momente în care se putea de convins şi comuniştii să voteze şi mai mulţi şi chiar in corpore, inclusiv şi candidatul AIE.”

Europa Liberă: Cum se putea de convins?

Mihai Godea:
„Dacă facem un exerciţiu de memorie, au existat mai multe momente în care exista o anumită disponibilitate, dacă nu a întregii fracţiuni comuniste, cel puţin a unei părţi dintre deputaţii comunişti. Dar lipsa de voinţă politică şi probabil interesul şi jocurile care au fost aplicate nu au permis acest lucru.”

Europa Liberă: Chiar unii deputaţi comunişti spuneau că în caz că se găsesc două sau mai multe voturi in fracţiunea PCRM, ar putea să nu se găsească suficiente voturi în cadrul AIE.

Mihai Godea:
„Eu cred că acest lucru l-au simţit şi cetăţenii, nu doar deputaţii comunişti. Eu cred că dacă avem un pic de raţionalitate, înţelegem că problema nu a fost în cele 2 voturi. Nu s-a dorit alegerea preşedintelui, cum nu se doreşte nici în acest moment. Din acest considerent eu nu văd cum impasul politic poate fi depăşit. Sigur că mai există o posibilitate, ca premierul Filat să facă o înţelegere cu opoziţia comunistă. În ultimul timp am urmărit, aşa, un fel de curtoazie aprofundată între premier şi opoziţie, dar eu cred, cunoscând-l pe primul ministru, că nu-i va ajunge până la urmă curaj să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Şi în acest caz ce se va întâmpla?

Mihai Godea:
„Alegeri anticipate, aşa cum am declarat-o ceva mai devreme. Eu nu văd altă evoluţie a situaţie politice din Moldova, decât alegeri anticipate în primăvară.”

Europa Liberă: Curtea Constituţională urmează să se expună pe marginea sesizării AIE referitoare la alegerea şefului statului la 20 septembrie. Un răspuns negativ de la CC înseamnă alegeri anticipate pentru când?

Mihai Godea:
„Eu cred că trebuie să aşteptam decizia Curţii, pentru că s-au făcut auzite mai multe comentarii în ultimele 3-4 săptămâni, ca se incearca presiuni asupra Curţii. Curtea este instanţa care va decide şi asupra acestei sesizări şi va determina, într-un anumit mod şi comportamentul Parlamentului în această problemă. Eu cred ca nu este mult de aşteptat. Mai avem ceva mai mult de o saptamana sa vedem şi verdictul Curţii. Punctul meu de vedere este că indiferent de ce va spune CC, oricum în primăvara vom avea alegeri anticipate, în aprilie-mai. Nu cred că în martie, pentru că daca vorbim de tradiţia politică moldovenească, se va aştepta incalzirea timpului, la modul propriu, să ieşim din iarnă.”

Europa Liberă: Deocamdată mai toţi politicienii spun că ar fi o catastrofă să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate?


Mihai Godea: „Mulţi politicieni au contribuit la această catastrofă şi trăiesc în această catastrofă. Pur şi simplu politica moldovenească abundă de manipulare şi de parade ale declaraţiilor şi mai puţin ale acţiunilor. Sigur că mulţi dintre ei vorbesc ceea ce vor să audă cetăţenii, dar de fapt îşi ascut topoarele de luptă pentru viitoarea bătălie electorală.”

Europa Liberă: Şi atunci nici nu se va mai începe procedura de alegere a şefului statului?

Mihai Godea
: „Trebuie să se inceapa, pentru că in mod legal ea trebuie să eşueze, ca să fie provocate alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Acum credeţi că ceea ce au propus deputaţii PCRM, sa ramana la candidatura lor doamna Greceanâi şi Alianţa la candidatura lor? Doar se vede foarte clar – nicio şansă. Foarte mulţi deputaţi spuneau că dacă nu există şanse de a fi ales şeful statului, mai bine nici să nu se declanşeze procedura.

Mihai Godea:
„Bine, nedeclanşarea procedurii nu poate fi amânată la nesfârşit, pentru că vor ieşi în prim plan iarăşi acuzaţiile de uzurpare a puterii, aşa cum am vazut în ultimul timp. Dar prin comportamentul opoziţiei, comuniştii l-au pus în şah, din punctul meu de vedere, in primul rând pe Vlad Filat, care a încercat în ultima vreme o apropiere de opoziţa parlamentară şi o acutizare a relaţiilor în interiorul AIE. Ca să vedem dupa declaraţiile lui Voronin, foarte repejor Filat s-a intors, intr- un fel, in sânul Alianţei, a fost convocat şi Consiliul Alianţei, şi nu o dată. Vreau să sper că se discută lucruri reale acolo şi indentificarea unor soluţii reale, dar experienţa imi spune că acest lucru este puţin probabil.”

Europa Liberă: Dar votul dvs. ca vot neafiliat va fi şi votul Alianţei?

Mihai Godea:
„Să vedem care vor fi propunerile. Cert este ca nu voi opta niciodată pentru un candidat al opoziţiei.”

Europa Liberă: Deci deocamdată rămânem la ideea că interesele personale şi orgoliile sunt mai mari decât interesul de a alege şeful statului?

Mihai Godea:
„Aşa este, şi sunt in detrimentul evoluţiei ţării în general. Experienţa aceasta de doi ani de zile demonstrează cu prisosinţa acest lucru.”

Vezi comentarii (5)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Recommended

XS
SM
MD
LG