Linkuri accesibilitate

Ion Manole: „Important este ca vocea cetăţenilor să fie auzită; doar atunci putem evita manipularea în masă”


La dezbaterea de la Comrat

Interviul dimineții cu directorul executiv al Promo-Lex.

Asociația Promo-Lex a încheiat săptămâna aceasta o serie de dezbateri publice pe marginea argumentelor cu care operează promotorii şi adversarii schimbării sistemului electoral. Dezbaterile au avut loc în șase localități din țară și anume la Edineț, Bălți, Cahul, Anenii Noi, Ungheni și Comrat. Organizatorii spun că și-au propus astfel să informeze un număr cât mai mare de cetățeni despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului de vot. Un bilanț al acestor dezbateri cu directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole.

Europa Liberă: Mai întâi de toate să ne spuneţi ce v-aţi propus de fapt atunci când aţi iniţiat aceste dezbateri şi în ce măsură obiectivele au fost atinse?

Ion Manole
Ion Manole

Ion Manole: „Această propunere sau iniţiativă de a schimba sistemul electoral în Republica Moldova a venit din partea unor forţe politice foarte rapid. Am observat şi o grabă cu care politicienii încercau să convingă populaţia că acum ar fi necesară schimbarea sistemului electoral. Prin urmare, noi am decis că este momentul potrivit ca să organizăm o platformă în care cetăţenii ar putea să audă ambele păreri, opinii, argumente şi vor putea acorda întrebări celor care se pronunţă pentru sau împotriva schimbării. Ne-am dorit să creăm o platformă pentru cetăţeni ca ei să poată auzi din prima sursă argumentele şi informaţiile pe care le promovează politicienii.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Care ar fi principala concluzie la care aţi ajuns urmărind, participând la aceste discuţii, unele dintre care, au ieşit chiar cu scântei, cum s-a întâmplat la Comrat, de exemplu?

Ion Manole: „Nu doar la Comrat s-a întâmplat. Am observat că partidele au luat foarte în serios iniţiativa noastră. Am observat că au fost organizaţi membrii şi simpatizanţii din majoritatea partidelor reprezentanţii cărora au participat la aceste dezbateri. Aceşti oameni aduşi organizat au avut diverse roluri participând la aceste dezbateri. Unii au avut rolul să tulbure liniștea în cadrul dezbaterilor, alţii aveau rolul să aplaude zgomotos atunci când reprezentantul partidului pe care îl simpatizează spunea ceva ori, dimpotrivă, de a bruia mesajele celor cu care ei nu sunt de acord.”

Europa Liberă: Şi impresia mea a fost că aceste discuţii au arătat o dată în plus că în Republica Moldova nu există o cultură a dezbaterilor. Oamenii nu ştiu să asculte un punct de vedere diferit de al lor. Până la urmă, s-a ajuns în urma acestor discuţii la găsirea „adevărului” sau fiecare dintre participanţi a plecat cu aceeași părere cu care a şi venit?

Ion Manole: „Eram conştienţi că se pot organiza astfel de mişcări din partea partidelor politice. Însă oricum credem că şi participarea adepţilor fanatici, cum i-am numit la Comrat, este utilă pentru că au avut totuţi posibilitatea să asculte şi alte opinii, alte argumente. Chiar dacă au fost oarecum obligaţi să aibă un anumit comportament, şi am observat chiar la unele dezbateri că erau persoane care monitorizau şi dirijau comportamentul unor astfel de grupuri, aceşti oameni au avut posibilitatea să audă totuşi argumentele altora. La unele dezbateri am observat că aceşti oameni aveau şi alte întrebări, posibil că şi-ar fi schimbat pe undeva şi opinia, chiar.”

Europa Liberă: Guvernanții teoretic pot schimba sistemul electoral fără să întrebe oamenii, adică au la îndemnă toate pârghiile legale să o facă. Atunci la ce bun aceste dezbateri cu implicarea cetăţenilor, dacă cetăţeanul, fie el şi mai informat, oricum nu se poate opune unor decizii luate de politicieni?

Ion Manole: „Cetăţenii nu se pot opune deciziilor, mai ales atunci când există o înţelegere între diverse fracţiuni, partide în Parlament. Important este ca vocea cetăţenilor să fie auzită şi doar atunci putem evita manipularea în masă.”

Europa Liberă: Am urmărit online aceste dezbateri şi am văzut că, în general, erau prezenţi destul de mulţi oameni în săli. E atât de interesat cetăţeanul de schimbarea sistemului de vot sau, mai exact, de sistemul electoral?

Ion Manole: „Chiar şi dacă au fost în multe cazuri aduşi organizat oamenii, totuşi am observat destulă lume care a venit de bunăvoie pentru a înţelege, pentru a asculta, pentru că ei sunt interesaţi, vor să cunoască şi să înţeleagă. Acest lucru este îmbucurător. Din păcate, nu întotdeauna au avut posibilitatea să asculte în liniște, să poată înţelege anumite fenomene sau anumite lucruri pe care le spun cei din faţa lor, din scenă. Cred totuşi că a fost un exerciţiu bun. Noi am învăţat lecţia. Probabil, vom mai organiza astfel de activităţi şi cu alte ocazii şi vom ţine cont de această experienţă.”

Europa Liberă: Dar iată după aceste dezbateri care ar fi concluzia – există sau nu consens larg pe marginea schimbării sistemului de vot?

Ion Manole: „Evident că nu putem vorbi despre un consens.”

Europa Liberă: Domnule Manole, dar de cealaltă parte i-am auzit pe promotorii reformei spunând că toţi cetăţenii îşi doresc schimbarea sistemului şi că acest lucru l-ar demonstra unele sondaje sau acele mii de semnături adunate în favoare schimbării.

Ion Manole: „Din păcate, observăm că inclusiv unele surse media manipulează, aplică tehnici de manipulare. Am văzut un material realizat de o televizune de la Chişinău, care a fost prezentă în sală la mai multe dezbateri, şi am ajuns la concluzia că scopul lor era altul decât a reflecta situaţia reală de la dezbaterile pe care noi le-am organizat. Cel puţin în mod logic ar fi trebuit să ia şi opinia organizatorilor. Nu am văzut ca ei să intervieveze colegii mei şi să afle părerea lor despre ce s-a întâmplat, cum au decurs dezbaterile, cum a fost organizat, cum s-au comportat partidele, ce au înţeles cetăţenii. Ei au reflectat doar ceea ce îi interesează pe dânșii şi nu i-a interesat nici părerea organizatorilor şi nici părerea diverselor grupuri de cetăţeni care au participat la aceste dezbateri.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi, domnule Manole, că politicienii din ambele tabere şi-au propus mai curând să racoleze adepți în sală, decât să îşi prezinte argumentele cele mai convingătoare?

Ion Manole: „Am impresia că foarte mulţi participanţi, ştiind că aceste dezbateri sunt transmise în direct pe platforma privesc.eu, au urmărit scopul să transmită mesajele lor tuturor cetăţenilor şi nu doar celor din sală, pentru că în mare parte în sală, cum spuneam, era mai greu de transmis aceste mesaje pentru că existau acele scenarii despre care am vorbit la început.”

Europa Liberă: Adică mulţi politicieni au profitat de aceste dezbateri ca de un fel de tribună aproape electorală.

Ion Manole: „Exact.”

Europa Liberă: Domnule Manole, vi se pare într-adevăr sistemul electoral o problemă reală? În ce măsură un sistem preferat în dauna altuia schimbă viaţa de zi cu zi a cetăţeanului moldovean? Felul în care e ales deputatul poate să-i schimbe oare obişnuinţele?

Ion Manole: „În felul în care sunt aleşi deputaţii poate fi văzută o oarecare influenţă, o stare anume la nivel politic în ţară. De aceasta depinde mult cine nimerește în parlament, care vor fi ulterior alianțele şi cine va conduce ţara în mare parte. Contează foarte mult şi felul în care va fi constituită majoritatea care va guverna ţara. Iată de ce sistemul electoral este destul de important şi nu poate fi neglijat. Nu negăm că în Republica Moldova ar fi necesară o anumită schimbare.

Nu ştiu care, pentru că am subliniat de fiecare dată că nu există

Este foarte important ca această schimbare să se facă conform standardelor internaţionale şi să nu se facă în grabă..

un sistem electoral perfect şi care ar putea produce minuni în orice ţară. Pentru noi este foarte important ca această schimbare să se facă conform standardelor internaţionale şi să nu se facă în grabă. De la primele dezbateri care au fost organizate în Parlament, pe atunci când încă se promova sistemul uninominal, noi am spus că ar fi logic şi corect ca modificările sistemului electoral să intre în vigoare de la alegerile din 2022. Nu putem să tolerăm situaţia când deputaţii actuali îşi pregătesc terenul de joacă pentru următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Dar credeţi că promotorii reformei ar putea să renunţe la ea, sau cel puţin să o amâne, luând în calcul şi constatarea Dvs., dar care se regăseşte şi în opinia Comisiei de la Veneţia şi anume că nu exista consens larg pe marginea schimbării sistemului de vot?

Ion Manole: „Noi, Promo-Lex, dar şi alţii nu ne împotrivim schimbării sistemului electoral. Ştim că inclusiv cei din opoziţie sau cei care la momentul de faţă sunt împotriva schimbării acum câţiva ani vorbeau şi ei despre nevoia schimbării sistemului electoral. Practic, nimeni nu se opune schimbării lui, doar că ne dorim ca acest proces să aibă loc într-o altă manieră.

Instituțiile internaționale, partenerii de dezvoltare își doresc şi ei ca aceste modificări să aibă loc într-o manieră civilizată şi doar atunci când vom avea un consens mai larg. Iar consensul poate fi obţinut numai atunci când cetăţenii vor fi informaţi şi nu vor fi create tensiuni între diverse grupuri ale cetăţenilor.”

XS
SM
MD
LG