Linkuri accesibilitate

Inundațiile se extind în sudul Rusiei și în nordul Kazahstanului, în timp ce nivelul apei în râuri continuă să crească


O zonă rezidențială din Orsk, un oraș cu o populație de 240.000 de locuitori din regiunea Orenburg, inundată.
O zonă rezidențială din Orsk, un oraș cu o populație de 240.000 de locuitori din regiunea Orenburg, inundată.

Râurile de la frontiera dintre sudul Rusiei și nordul Kazahstanului continuă să se umfle, iar nivelul apei a atins cote record. Inundațiile, provocate de încălzirea bruscă care a dus la topirea masivă a zăpezilor, continuă să provoace pagube și să determine mii de oameni să-și părăsească locuințele.

În dimineața zilei de 20 aprilie, nivelul apei râului Ișim din apropierea orașului Ishim, regiunea Tiumen, se ridica la 911 centimetri, depășind marca periculoasă de 850 de centimetri, potrivit administrației orașului.

Apa a crescut cu peste doi metri în 24 de ore. Anterior, guvernatorul regiunii Tiumen, Alexander Moor declara că actualele inundații sunt mai mari decât cele din 1947.

În regiune a fost introdusă stare de urgență din cauza inundațiilor pe 8 aprilie, o săptămână mai târziu autoritățile au anunțat evacuarea urgentă a locuitorilor din regiunile Kazan și Ișim. Atunci Moor a presupus că 51 de așezări, inclusiv Ișim, vor fi inundate. Guvernatorul a promis locuitorilor a căror case au fost afectate plăți de 50 de mii de ruble.

Câteva zeci de centre de cazare temporară au fost deschise în regiune. Sunt evacuate animalele de fermă în zone sigure și animalele de companie în adăpostul municipal, transmite administrația Ișim.

Traversările cu barca funcționează în districtele Ișim și Kazan din regiunea Tiumen. Apa a ajuns deja în mai multe zone populate. Locuitorii satului Malye Yarki sunt nevoiți să locuiască pe câmp: au așteptat câteva ore salvatorii, dar nu au ajuns niciodată, au declarat sătenii pentru Sibreal.org. Oficialii nu răspund solicitărilor și plângerilor, spun locuitorii din Yarki.

În Kazahstan, nivelul râului Ural, cunoscut local sub numele de Oral, a crescut cu 34 de centimetri, ajungând la 8,28 metri în regiunea administrativă a Kazahstanului de Vest. Un nivel de 8,5 metri este considerat critic.

Casele situate pe malurile Chaganului, un afluent al Uralului, care au fost inundate prima dată la începutul lunii, sunt acum inundate din nou, casele din așezarea Samal fiind deja sub ape.

Kazahii înfruntă al doilea val de inundații, după revărsările din Rusia și Asia Centrală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00

Alla Ivanova, localnică, a declarat pentru RFE/RL că în dimineața zilei de 20 aprilie, apa a intrat în casele din așezare și a continuat să crească.

În amonte pe Ural, în capitala regională Oral, viceprimarul Zhandos Duisengaliev, a declarat cu o zi înainte că orașul nu are suficient nisip și pământ pentru a consolida malurile râului.

Duisengaliev a declarat pentru RFE/RL că autoritățile au opțiuni limitate, putând oferi locuitorilor echipamente și saci goi, în timp ce locuitorii trebuie să cumpere nisip și pământ și să construiască ei înșiși baraje.

Autoritățile kazahe spun că vârful inundațiilor este așteptat pe 22-24 aprilie în Oral și pe 20-21 aprilie în alte regiuni.

Oficialii au declarat că mai bine de 100.000 de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele din întreaga țară din cauza inundațiilor puternice.

XS
SM
MD
LG