Linkuri accesibilitate

„Inutilitatea stării de urgență în sănătate” (Aneta Grosu/ZdG)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Vitalie Călugăreanu, corespondent Dw.com la Chișinău, scrie despre protestul de duminică: Poporul i-a transmis lui Igor Dodon un ultim avertisment. Jurnalistul invocă cifra folosită de organizatori și contestată de poliție, de 50 de mii de participanți, care au cerut în stradă demisia actualului Guvern și provocarea alegerilor parlamentare anticipate. O observație din articol e că mitingul a fost susținut de toate partidele anti-Dodon, inclusiv de PDM, care l-a ajutat să dea jos guvernul Sandu în 2019, dar și de Andrian Candu, finul oligarhului fugar, Vlad Plahotniuc, precum și de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, perceput ca politician de stânga, cu relații în Federația Rusă. O altă idee cu care continuă jurnalistul e cea că cei de la PAS menționează că acesta este ultimul avertisment pentru Igor Dodon și că, dacă guvernarea nu va recurge imediat la îndeplinirea revendicărilor, vor urma „acțiuni necesare, dar constituționale și conforme actelor internaționale în vederea contracarării uzurpării puterii de stat”.

Agora.md citează spusele unui alt lider de partid, de această dată unionist, care s-a alăturat protestului de duminică și anume ale liderului PUN, Octavian Țîcu. Ceea ce urmează după Dodon, crede el, sunt anticipatele, dar cauza tuturor relelor nu este Dodon sau Șor, ci Rusia, a mai spus Țicu în fața mulțimii. “În locul lui Dodon va veni altul. Prin intermediul lui Dodon cizma lui Putin a intrat în țara noastră. Noi avem o singură cale, unirea cu România și intrarea în UE. O să ajungem ca peste 30 de ani cu aceleași lozinci. Zilele acestui regim sunt numărate. Dodon a venit la putere prin niște transfugi, iar asta e cea mai mare problemă. Cu toții împreună să dăm un viitor european”, a mai spus parlamentarul.

Un titlu de editorial de pe deschide.md: Lovitură de stat parlamentară la Chișinău. Dodon izolează Republica Moldova și aduce sancțiunile drastice ale UE și SUA. Articolul este semnat de analistul român Iulian Chifu, care crede că Republica Moldova trece printr-un coșmar al subminării democrației, printr-o formulă de dictatură a unui fost președinte, Igor Dodon, personaj care pleacă din funcție în stradă. “Dodon se agață de putere, a făcut o coaliție a corupților și cleptocrației și izolează și mai mult Republica Moldova și o aduce în zodia sancțiunilor drastice ale UE și SUA, ” mai scrie Chifu. Potrivit lui, urmează ca UE să ofere sprijin pentru președintele ales sub formă de proiecte care să ajute autoritățile locale independente, dar totodată și un set enorm de sancțiuni pentru Republica Moldova, care va fi văduvită de finanțare, se declară el convins.

Aneta Grosu e o autoare de editorial de la Ziarul de Gardă, care găsește inutilă și tardivă decizia recentă a autorităților de a recurge din nou la stare de urgență în sănătate publică. Nu a schimbat nimic în spațiul public, observă autoarea: unitățile de transport urban și interurban sunt supraîncărcate, cetățenii se plimbă fără rezerve prin spații publice, suspecții de COVID-19 se deplasează prin oraș, ca să prindă vreun rând și să-și facă un test care i-ar confirma că au fost sau nu infectați cu noul coronavirus. “În preajma alegerilor prezidențiale, când numărul bolnavilor și al morților era deja destul de mare, autoritățile au continuat neîncetat campania electorală, - mai scrie Aneta Grosu - după alegeri, au ezitat, s-au refăcut un pic și au decis să ne introducă stare de urgență - un fel de sperietoare pentru oameni, deoarece, în realitate, se pare că nimeni nu ia în seamă interdicțiile stipulate în hotărârea de Guvern de la 27 noiembrie”.

XS
SM
MD
LG