Linkuri accesibilitate

Investigație: Combustibil cu „iz german” pentru armata rusă?


Semnarea acordului pentru South Stream la Soci, în 2011. În centru, premierul rus de atunci, Vladimir Putin, iar în spate stânga, reprezentantul firmei germane Wintershell, Harold Schwager. Soci, Rusia, 16 septembrie 2011.
Semnarea acordului pentru South Stream la Soci, în 2011. În centru, premierul rus de atunci, Vladimir Putin, iar în spate stânga, reprezentantul firmei germane Wintershell, Harold Schwager. Soci, Rusia, 16 septembrie 2011.

Terenurile petrolifere siberiene, exploatate în comun de gigantul german de petrol și gaze Wintershall și Gazprom din Rusia, ar putea fi una din sursele de aprovizionarea cu combustibil a unităților militare și de informații ruse, inclusiv a celor din Ucraina, arată o nouă investigație.

Realizată de RFE/RL și de grupul britanic anticorupție Global Witness, investigația ridică noi semne de întrebare despre investițiile și tranzacțiile firmei germane Wintershell în Rusia, în contextul valului de sancțiuni occidentale impuse Rusiei, după lansarea invaziei din Ucraina în februarie 2022.

Datele privind transportul feroviar de mărfuri furnizate de „Anti-Corruption Data Collective”, organizație europeană de investigație, grupului Global Witness au arătat că s-a continuat transportul de condens de gaz provenit din câmpurile exploatate de Wintershall și Gazprom în vestul Siberiei spre o rafinărie din Salavat, din regiunea centrală a Rusiei Bașkortostan.

Acea rafinărie furnizează combustibil diesel mai multor agenții militare și de securitate ruse, inclusiv Serviciul Federal de Protecție (FSO), care este responsabil, între altele, de securitatea personală a președintelui Vladimir Putin.

Zăcămintele din vestul Siberiei fac parte dintr-o formațiune geologică cunoscută sub numele de zăcămintele Achimov, unde au fost identificate cantități importante de condensat de gaz.

Condensat: Combinaţie complexă de hidrocarburi separată ca lichid din gazul natural într-o unitate de condensare. Constă cu precădere din hidrocarburi al căror număr de atomi de carbon variază între C2 şi C20. Este preponderent lichid la temperatură ambiantă şi presiune atmosferică. Se produce, depozitează şi transportă la presiuni de până la 10 - 12 atmosfere.

Aceste date și alte documente examinate de RFE/RL și Global Witness nu sunt suficient de detaliate pentru a dovedi în mod concludent că vreun baril de motorină de la rafinăria Salavat conține produs obținut din condensat de gaz extras de societatea mixtă germano-rusă. Dar printre destinatarii motorinei de la rafinăria Salavat se numără și o unitate a Serviciului Federal de Protecție (FSO). Mai mult, informațiile indică drept posibil destinatar și o unitate a Gărzii Naționale care a avut cel puțin un membru ucis în Ucraina.

Centrul de depozitare a gazelor din zăcămintele Acimov, la Novi Urengoi, Rusia, 12 noiembrie 2008.
Centrul de depozitare a gazelor din zăcămintele Acimov, la Novi Urengoi, Rusia, 12 noiembrie 2008.

În noiembrie anul trecut, săptămânalul german Der Spiegel a relatat despre indicii că din condensul de gaz al lui Wintershall s-ar fi putut produce combustibil pentru avioanele forțelor aeriene ruse. Compania a negat acuzațiile, arătând că mass-media că nu a furnizat dovezi „concrete” despre legătura dintre produsele sale și armata rusă.

Wintershall a declarat că nu mai deține controlul asupra întreprinderilor sale mixte din Rusia și asupra conturilor bancare comune cu Gazprom. Directorii companiei au dezbătut cum să-i compenseze pe acționari pentru pierderi iar una din posibilități ar fi să solicite la rândul său compensații de la guvernul german. Compensații care în ultimă instanță vor fi plătite de contribuabilii germani.

Solicitat să comenteze rezultatele investigației de față, un oficial de la Wintershall a declarat pentru Global Witness că firma nu a fost implicată în niciun transport și comercializare de hidrocarburi în Rusia și că „nu există nicio dovadă că acest condens, din formațiunea Achimov, a fost folosit pentru a produce combustibili pentru armata rusă implicată în războiul de agresiune” din Ucraina.

Dar invazia în sine, aflată acum în cea de-a 15-a lună, poate limita capacitatea firmei Wintershall de a evalua unde se duc hidrocarburile. Kremlinul a extins numărul de agenții militare și de informații care nu trebuie să dezvăluie sursa achizițiilor publice, și printre acestea se numără și Serviciul Federal de Protecție (FSO).

Lanțul de aprovizionare al rafinăriei Salavat

De ani de zile, compania germană Wintershall, parte din concernul BASF, are mai multe afaceri mixte în Rusia, dintre care două sunt cu Gazprom și filiala sa, Gazprom Dobycha Urengoi.

În ianuarie 2023, Wintershall a spus că în urma intervenției guvernului rus, activele sale au fost de facto „expropriate economic” și că va părăsi Rusia.

Raportul anual de activitate al companiei germane, publicat o lună mai târziu, arăta însă că deținea în continuarea 50% și 25% din acțiunile celor două firme mixte cu Gazprom: Achimgaz și Achim Development. Situație confirmată de arhivele publice rusești.

Zăcămintele Achimov produc o mare parte din condensatul de gaz prelucrat de o fabrică din apropiere, de la Novi Urengoi, iar această fabrică este controlată tot de Gazprom.

Odată procesat, condensatul de gaz este distribuit pentru rafinare. În 2022, conform datelor feroviare, 66% din condensatul de gaz pleca de la Surgut spre o gară folosită de o rafinărie din Salavat, operată de o altă filială a Gazprom, Gazprom Neftekim Salavat.

Situată în regiunea centrală a Rusiei Bașkortostan, rafinăria Salavat, ale cărei produse finale includ motorină, este alimentată în mare parte cu condensat de gaz, potrivit declarațiilor companiei.

Lanțuri de aprovizionare extinse, clienți cu legături militare

Cu doar câteva luni înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, armata rusă a aprobat pentru uz militar diverse produse diesel ale rafinăriei din Salavat. Aproximativ în același timp, a crescut considerabil volumul transporturilor de combustibil de la o gară din apropiere de Salavat, către regiunile de la granița cu Ucraina.

Volumul livrărilor către regiunile rusești de la granița cu Ucraina au rămas constante pe toată durata invaziei, apoi au crescut din nou la sfârșitul anului 2022, potrivit datelor privind transportul feroviar de mărfuri.

O analiză a registrelor de achiziții publice din Rusia, realizată de Global Witness și RFE/RL, a arătat că în 2022, rafinăria Salavat a trimis motorină direct unor companii care tradițional au contracte cu structurile militare și de altă natură.

O firmă care a primit mai multe livrări de motorină de la Salavat în perioada aprilie-octombrie 2022 se numește Kedr. Compania a semnat mai multe contracte cu armata rusă din 2021, pentru a furniza benzină și motorină unităților militare cunoscute sub numele de 38953-K și 69793.

Unitatea 69793 face parte din Serviciul Federal de Protecție (FSO). Agenția spune că ofițerii din cele două unități operează la Soci, orașul stațiune de la Marea Neagră unde se află reședința prezidențială a Rusiei și unde Putin petrece o perioadă semnificativă de timp.

Cu sediul în Crimeea, peninsula ucraineană ocupată de Rusia din 2014, Kedr operează acolo o rețea de benzinării sub marca ATAN, potrivit relatărilor din presei ruse.

Luna trecută, Kedr a semnat un contract de furnizare de benzină cu un fost grup paramilitar care oferă sprijin poliției ruse din peninsula ocupată.

Conexiunea Stavropol

Indicii suplimentare că există legături între rezervele de gaze condensate ale firmei Wintershall și unitățile militare ruse pot fi găsite la Stavropol, în sudul Rusiei, unde este baza Armatei 49.

Angrosistul de combustibil Agro-Snab a semnat mai multe contracte de depozitare a produselor petroliere, cum ar fi motorina pentru unitatea militară 2432 din Stavropol, între 2014 și 2017. Datele privind transportul feroviar de marfă analizate de Global Witness și RFE/RL au arătat că Agro-Snab a primit mai multe transporturi de motorină de la Salavat în 2022. În ianuarie 2023 a mai primit peste 550 de tone de motorină de la Salavat.

În 2015, o altă companie angro de combustibil, Promkim, a semnat contracte de închiriere a rezervoarelor de motorină ale unității militare 5559, care face parte din Garda Națională a Rusiei, cunoscută și sub numele de Rosgvardia. Promkim a primit mai multe transporturi de motorină de la Salavat în iunie 2022, la patru luni după începerea invaziei.

Cel puțin un membru al unității 5559 a fost ucis în Ucraina, potrivit unei baze de date cu victime ținută de site-ul de știri în limba rusă Mediazona.

(Traducere și prelucrare: Ileana Giurchescu)

XS
SM
MD
LG