Linkuri accesibilitate

Iohannis nu este vadimist. Doar i-a băgat pe pesediști în propriul hârdău cu otravă(Ovidiu Albu/Aktual 24)


Presa de la București despre relațiile moldo-române și despre recentele declarații ale președintelui Iohannis și implicațiile acestora.

G4Media informează despre declarațiile făcute la Chișinău de miniștrii de externe român și moldovean. Bogdan Aurescu, șeful diplomației de la București s-a aflat în vizită în capitala Republicii Moldova unde a susținut poziții exprimate și în zilele anterioare : România vede Republica Moldova mult mai în siguranță în cadrul Uniunii Europene, va sprijini parcursul ei către Uniune și va acorda pe mai departe sprijin cetățenilor moldoveni. Guvernul de la Chișinău nu este deocamdată destinatarul ajutorului financiar ce va fi trimis de guvernul României, întrucât nu a dovedit că urmărește să atingă scopul integrării europene. Știrea amintește și declarațiile șefului diplomației de la Chișinău, Oleg Țulea. Între altele, el a „confirmat hotărârea fermă a Chișinăului de a continua agenda de reforme care decurge din acordul de asociere la UE, inclusiv în domenii extrem de sensibile cum ar fi reforma în justiție și combaterea corupției”.

Presa comentează pe mai departe reacția președintelui României față de atitudinea Parlamentului, a cărui cameră inferioară a adoptat tacit un proiect de lege privind autonomia Ardealului. Chiar dacă, după discursul neobișnuit de iritat al șefului statului, Senatul a respins imediat legea, chiar dacă partea maghiară, din România și din Ungaria, ar dori să continue disputa, jurnaliștii descoperă consecințe neașteptate în interiorul Partidului Social-Democrat. În Adevărul, Radu Eremia susține că PSD stă acum „pe un butoi cu pulbere”: din interior, se cere demisia liderului interimar Marcel Ciolacu şi a vicepreședintelui Paul Stănescu. Este citată postarea pe Facebook a deputatului Dorel Căprar, fost preşedinte al PSD Arad, care îi acuză pe cei doi aproape în termenii președintelui Iohannis: au vândut „interesele naționale ale României”. „Colegilor din PSD le spun, a scris Dorel Căprar, că partidul va muri pe mâna acestui vânzător de ţară şi de neam!”

Pe site-ul Aktual 24, Ovidiu Albu e perfect de acord că adoptarea tacită a acelui proiect de lege a făcut rău PSD-ului, dar din alt motiv : i-a luat din mână una dintre armele cele mai redutabile, folosite timp de treizeci de ani : tema naționalistă. Actualul președinte a fost el însuși ținta unor campanii naționaliste orchestrate de PSD, pentru că este de etnie germană. S-a spus că, odată ajuns la Cotroceni, va pune Ardealul în brațele ungurilor, ghidat de cancelarul german Angela Merkel ; a trebuit să înghită și să meargă mai departe pentru a dovedi contrariul. „Mesajul (de acum) lui Iohannis, scrie Ovidiu Albu, a fost destinat alegătorilor PSD. În aparență este naționalist și vadimist, căci așa poate ajunge tocmai la naționaliștii și vadimiștii pesediști, însă efectul lui este contrar și benefic în acest context. Niciodată de acum încolo PSD, principalul propagator al sperietorii cu Ardealul, nu va mai putea folosi acest mesaj fără a se acoperi de un ridicol total”. Cu alte cuvinte, președintele a procedat abil și a punctat politic. „Iohannis nu este vadimist. Doar i-a apucat pe pesediști de ceafă și i-a băgat cu nasul și gura în propriul hârdău cu otravă. Să vadă și ei cum este”.

În schimb, Ștefan Vlaston (blogurile Adevărul) crede că, în an electoral, Klaus Iohannis a procedat imprudent. PSD-ul și restul opoziției se vor întoarce împotriva guvernului Ludovic Orban printr-o moțiune de cenzură, iar asta va însemna că în iunie România va avea din nou criză politică, suprapusă peste criza economică și pandemia de coronavirus.

XS
SM
MD
LG