Linkuri accesibilitate

Iohannis: România e alături de R. Moldova | Bandiţi înarmaţi pe traseul Chişinău-Leuşeni


În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • „România este alături de Republica Moldova şi de toţi cetăţenii ei. Pe noi puteţi să contaţi”, declară la Chişinău preşedintele român Klaus Iohannis, citat de Ziarul de Gardă. Preşedintele român a reafirmat sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea cursului său pro european.
  • Pensiile vor creşte cu 20,8% de la 1 aprilie după ce vor fi indexate conform ratei inflaţiei, dar şi după aplicarea mecanismului de transpunere a creşterii economice în pensii, scrie Jurnal.md. Sunt precizări făcute de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari. Un pensionar, care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 de lei, va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult.
  • Sute de bărbaţi din Ucraina au reuşit să treacă frontiera cu Republica Moldova şi să scape de o posibilă înrolare pe front, scrie Anticoruptie.md. Cei mai mulți au trecut frontiera ilegal, întrucât decretul privind mobilizarea generală în Ucraina, semnat de Volodimir Zelenski, le interzice bărbaţilor cu vărsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Anticoruptie.md a reușit să documenteze mai multe cazuri în care ucrainenii spun că au plătit bani grei grănicerilor ucraineni pentru a reuși să iasă din țară. Cei care au reuşit să părăsească Ucraina susţin că au plătit sume cuprinse între 1000 şi 5000 de euro ca să li se permită trecerea.
  • Circa 225 milioane lei destinaţi reparaţiei drumurilor sunt alocaţi pentru subvenţii la energie, citim în Mold-street.com. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis, pe 15 martie, redistribuirea unor fonduri bugetare pentru mai buna gestionare a crizei refugiaţilor, dar şi pentru compensarea diferenţei de tarif la energia electrică.
  • Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E. Informația a fost confirmată de către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, scrie Newsmaker.md. „Este un pas mare pentru securitatea energetică a țării noastre. De azi, Moldova și Ucraina sunt parte a Europei”, a comentat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, sunt, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, nu doar acelea legate de război, ci şi de situaţia din Moldova. Cea mai vizualizată postare ne informează că doi mascați înarmați cu puști automate au atacat șoferul unui Mercedes S-Class pe traseul Chișinău-Leușeni. Mascații înarmați i-au luat mașina, dar și o geantă în care era o sumă impunătoare de bani.
  • O altă postare cu impact conţine fotografia coborârii drapelului Rusiei la Consiliul Europei după excluderea acesteia din organizaţie.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare ne spune că în curând va intra în vigoare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea actelor de studii. Acesta va asigura recunoașterea și echivalarea actelor de studii, obținute în învățământul superior, începând cu nivelul 6 al clasificării UNESCO-ISCED 2011 (Licență) și continuând cu ciclul II Masterat.
  • Tot de pe Instagram aflăm că Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea UE și Spaniei. Deja au fost transmiși 60 de milioane de euro, în special pentru sectorul energetic. Anunțul a fost făcut la Chișinău de către ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepremierul Nicu Popescu.

XS
SM
MD
LG