Linkuri accesibilitate

Ion Ceban faţă cu dezmăţul cronic


Ion Ceban, în campania pentru Primăria Chișinău, octombrie 2019
Ion Ceban, în campania pentru Primăria Chișinău, octombrie 2019

Primarul capitalei, Ion Ceban, e indignat de haosul din Chişinău, de faptul că sute de indivizi au gherete luate pentru 50 de ani în chirie. Primarul vrea să fie făcută o listă a lustrației, o listă cu persoanele care se fac vinovate de eliberarea dubioasă a autorizaţiilor de construcții şi comerţ. Sinteza.org îl citează pe Ion Ceban: „Vom face publice numele persoanelor implicate, inclusiv ale consilierilor municipali care au înstrăinat ilegal pământuri, terenuri și au vândut tot ce au putut vinde «pe sub masă»”. Sâmbătă, într-o vizită în sectorul Buiucani, primarul a depistat spații verzi și ogrăzi vândute pentru construcții cu multe etaje, frizerii și restaurante, magazine și oficii. Primarul a văzut trotuare invadate de tot felul de unități de comerț a căror amplasare ridică serioase semne de întrebare.

Sincer să fiu, mi-e cam milă de Ion Ceban, un om, care dincolo de apetenţa pentru ideologia socialistă, pare să dorească sincer primenirea urbei de pe malurile Bîcului. Dar moştenirea pe care i-au lăsat-o primarii şi edilii precedenţi e într-adevăr sinonimă cu dezmăţul, cu haosul fără frontiere. În capitală, timp de trei decenii s-au făcut mişmaşuri cu toptanul. Au fost implicaţi în aceste scheme dubioase personaje influente şi teamă îmi este că Ion Ceban, de unul singur, nu va reuşi să redreseze situaţia. El ar avea nevoie de sprijinul tuturor partidelor parlamentare, de acum şi de mâine, ca să poate returna chișinăuienilor metrii pătraţi luaţi prin şmecherii, ca să poată demola gheretele impertinente. Sunt de acord să-l ajute toate partidele mari, de la PSRM la PAS? Nu cumva printre cei cu mişmaşurile în spinare sunt şi membrii unor partide?

Ion Ceban are dreptate. Avem nevoie de o listă a cinovnicilor care au eliberat autorizaţii dubioase, care au vîndut „pe sub masă”. Dar asta e prea puţin. E nevoie de o lege, şi aici parlamentarii de toate culorile sunt indispensabili, care chiar şi cu întârziere să-i tragă la răspundere pe aceşti făcători de rele. Dacă e cazul, să fie băgaţi la închisoare. În absenţa acestor pedepse, multe nu se vor schimba. Se apropie ziua de 27 august când RM-ul va împlini 30 de ani. În fond, au fost 30 de ani de dezmăţ, de escrocherii şi hoţii. Şi te întrebi: cui îi foloseşte existenţa acestui stat?

XS
SM
MD
LG