Linkuri accesibilitate

Ion Ceban: Transportul public municipal poate falimenta | În plin război, Rusia se pregăteşte pentru parada de 9 mai


Ion Ceban, primarul Chișinăului
Ion Ceban, primarul Chișinăului

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
  • Așa-numitul Minister de Externe al Transnistriei acuză autoritățile moldovenești că rețin la frontiera moldo-română medicamentele necesare populației din stânga Nistrului, citim în Newsmaker.md. Mai mult, Tiraspolul susţine că Moldova refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi de medicamente. În acest context, Ministerul tiraspolean cere ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit Biroului de Reintegrare din Chişinău, pe de altă parte, delegația moldovenească a venit, la ultima şedinţă comună, cu un spectru larg de propuneri și recomandări care ar contribui la facilitarea importului de medicamente și de produse farmaceutice în regiune și la depășirea situației existente.
  • Poliția a anunţat luni că a identificat și reținut un tânăr de 20 de ani care a desenat simbolul agresiunii ruse asupra Ucrainei „Z” pe blindata de pe postamentul aflată în fața unității militare din Bălţi, scrie Ziarul de Gardă. Momentan, spune Poliţa, “bănuitul se află în izolatorul de detenție privizorie al poliției, fiind reținut pentru 72 de ore. De asemenea, au fost acumulate informații cu privire la posibila implicare în comiterea acțiunilor ilicite a unui cerc mai larg de persoane. Oamenii legii întreprind toate măsurile necesare în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor…
  • Autoritățile de la Chișinău vor finaliza în câteva zile completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat ieri premierul Natalia Gavrilița, scrie Jurnal.md. „L-am primit săptămâna trecută. Sunt peste 360 de întrebări. La completarea acestui chestionar lucrează toate subdiviziunile Guvernului, dar facem echipă și cu Parlamentul, și cu subdiviziunile subordonate Parlamentului. Lucrăm într-o echipă. Sunt persoane responsabile de capitole și subcapitole. Sperăm să finalizăm textul în cel mai scurt timp. E vorba de câteva zile”, a spus Natalia Gavrilița.
  • La Mărculeşti, sunt depozitate încă din anul 2000 şase avioane de luptă MIG-29, citim în Agora.md. Starea lor tehnică nu a fost evaluată în ultimii ani. Autorităţile au încercat să le vândă de câteva ori, dar n-au reuşit. Informaţia a fost confirmată pentru Agora de directoarea adjunctă a Agenţiei Proprietăţii Publice, Tatiana Savva, care mai precizează că până acum APP nu a primit nici o solicitare oficială de a le cumpăra de la autorităţile ucrainene. Agora ne aminteşte că pe 17 aprilie cîteva mass-medium-uri ucrainene au scris că în primele zile ale războiului Ucraina ar fi încercat să le achiziţioneze de la moldoveni. Agora scrie că prim-ministra Gavriliţa a evitat “să dea un răspuns clar, dar nici nu a negat că ar fi existat această solicitare din partea ucrainenilor”.
  • Cum o companie de creditare nebancară a ajuns proprietara unei bănci comerciale, aşa se intitulează un articol din Anticoruptie.md. Compania de creditare Iute Credit a ajuns să deţină aproape întreg pachetul de acţiuni, în proporţie de 96 la sută, a Băncii Comerciale Energbank. ​Grupul estonian Iute Credit Europe a achitat recent 46,7 milioane lei pentru a procura încă 11 la sută din acțiunile Băncii Comerciale Energbank, în cadrul unei oferte publice de preluare. Astfel, grupul estonian și-a majorat cota până la 96 la sută din capitalul social al instituției.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi situaţia social-politică din Moldova.
  • O postare cu mare impact e a Europei Libere şi reproduce o declaraţie recentă a preşedintelui ucrainean Zelenski într-un interviu pentru CNN: „Nu vom renunţa la teritoriul nostru”.
  • Dintr-o altă postare populară pe FB, cea a site-ului Timpul.md, aflăm că „Kremlinul pierde iniţiativa militară, armata rusească nu e în stare să înceapă asaltul asupra Donbasului”.
  • Pe Instagram o ştire cu multe vizualizări e a site-ului TV8.md şi ne spune că transportul public municipal de pasageri din municipiul Chișinău ar putea… intra în faliment. Avertismentul vine din partea primarului capitalei, Ion Ceban, care acuză guvernarea PAS de declanșarea crizei. Potrivit lui Ceban, municipalitatea ar putea să nu mai aibă bani pentru achitarea salariilor șoferilor de troleibuz și autobuz, iar unitățile riscă să nu mai fie scoase pe linie. De vină pentru această situație, în opinia lui Ceban, sunt reprezentanții guvernării PAS, care „blochează” aprobarea metodologiei de calculare a tarifelor în transportul public municipal.
  • Tot pe Instagram vedem această postare: “MIG-urile moldoveneşti, temă de fake news în Ucraina. Această ruginitură nu poate fi readusă la condiţia de zbor”. În sfârşit, pe Instagram găsim şi un video: „În plin război, Rusia se pregăteşte pentru parada de Ziua Victoriei. Imagini de la repetiţie…”

XS
SM
MD
LG