Linkuri accesibilitate

Fostul nu e Fost destul, dacă nu-și face partid


„Păi, De Ce, Mă?!” este o interpretare a denumirii viitorului partid al lui Ion Chicu, PDCM, aleasă la Concursul de Replici Politigraf, care este organizat săptămânal pe Facebook. Câștigătoare - Cipriana Moraru.

În multe țări ale lumii, ajungi prim-ministru după ani de muncă într-un partid, inclusiv ca lider, câștigând alegerile. În R. Moldova, mulți prim-miniștri se consacră vieții de partid abia după ce rămân fără postul de șef al guvernului. Ultimul venit în acest club este fostul premier Ion Chicu.

„Acum este absolut necesar să ne concentrăm pe obiectivul major: dizolvarea parlamentului”, declara Chicu la sfârșit de decembrie. Își da demisia în următoarea propoziție, creând o criză guvernamentală, pentru a facilita alegeri parlamentare anticipate. A spus că ideea de a pleca din post îi aparține. A fost primul premier moldovean demisionar, care n-a vrut să asigure nici măcar interimatul.

Trei luni mai târziu, Chicu a anunțat că își creează propriul Partid al Dezvoltării și Consolidării Moldovei. În afară de promisiunile din denumire, PDCM mai promite și „integrarea statului nostru în Uniunea Europeană”. Desigur, o să facă toate acestea, dacă o să câștige puterea, iar Chicu o să devină ... prim-ministru.

PS: Niciun fost premier moldovean care și-a făcut partid după ce a pierdut postul, n-a mai câștigat după aceasta vreun fel de alegeri (nici măcar în state vecine, vezi Iurie Leancă). Partidele lor ar avea poate șanse mai mari dacă ar forma o alianță, Alianța Foștii Noștri.

V-ar mai putea interesa:

Igor Dodon are o poziție principială, chiar mai multe

Fără imunitate pe timp de pandemie

Usatîi vaccinat cu Sputnik! Dodon mai așteaptă...

Previous Next

XS
SM
MD
LG