Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: Mulți dintre oamenii de afaceri pe care noi îi cunoaștem vor avea foarte mult de suferit


Ion Sturza
Ion Sturza

11 cazuri noi de Covid-19 confirmate, bilanţul ajungând în R. Moldova la 23. Guvernul, care a anunţat noi măsuri contra răspândirii epidemiei începând cu suspendarea traficului aerian şi terestru până la închiderea unităţilor de comerţ cu excepţia farmaciilor şi alimentarelor.

Guvernul nu a declarat însă stare de urgenţă ca în România vecină şi nici nu a anulat alegerile de duminica trecută din Hânceşti. Europa Liberă a stat de vorbă pe acest subiect cu fostul premier Ion Sturza.

Interviu matinal cu Ion Sturza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: Uitați-vă, în România de mâine intră în vigoare starea de urgență. Cumva, explicațiile pe care le-au dat autoritățile sunt clare: au zis că noi mai ușor așa facem achiziții, mai ușor intervenim, adică ne mișcăm mai rapid, nu că, Doamne ferește, câte cazuri avem, dar ne mișcăm mai rapid. În Republica Moldova, pe de altă parte s-au luat măsuri cam din același registru: piețe închise, magazine cu amănuntul închise, totul în afară de farmacii și alimentare, restaurante închise, trafic aerian suspendat de luni seară, dacă nu greșesc, trafic terestru suspendat. Pe de altă parte, stare de urgență nu s-a anunțat. Pentru cei care se întreabă de ce, Dvs. v-ați aventura să explicați?

Ion Sturza: „E greu de spus. Fiecare țară și fiecare guvern are tactica sa, inclusiv instrumentele sale administrative de a administra această stare excepțională. Ca să nu speculăm, poate după ce vor trece alegerile de la Hâncești, mâine va fi anunțată starea de urgență. Guvernul și parlamentul au destule instrumente astăzi de a implementa, cum ați spus și Dvs., un set de măsuri care ar diminua din răspândirea infecției. Cred că mâine va fi anunțată această stare de urgență.”

Europa Liberă: Deci, cei care speculează și zic că probabil ca să nu se anuleze alegerile de la Hâncești ar putea avea dreptate? Pentru că am văzut chiar recent o știre, în care e citat dl Dodon și când a fost întrebat de ce nu s-au anulat aceste alegeri, asta a spus, că nu avem stare de urgență, nu avem război, prin urmare nu putem să limităm drepturi fundamentale cum ar fi cel de a alege, parcă spunând că stați, să treacă aceste alegeri.

Ion Sturza: „Știți, eu cu luni în urmă am spus că miza alegerilor de la Hâncești este o miză falsă, inventată de politicieni pentru a-și testa, justifica poziția în eventualele sau în următoarele alegeri prezidențiale. Această criză a developat, de fapt, intențiile politicienilor și interesele lor obscure, a prevalat interesul politic. Eu nu așteptam mai mult de la guvernare, dar așteptam de la opoziție că se vor mobiliza și vor renunța la aceste alegeri, care încă o dată spun, nu au absolut nicio miză, doar că un risc enorm pentru oamenii din circumscripția de la Hâncești ca să fie contaminați. Mai mult ca atât, în această zonă au fost deja depistați sau sunt suspiciuni de îmbolnăviri cu coronavirus. Deci, este un lucru pe care nici măcar nu-l pot comenta din punct de vedere uman.”

Europa Liberă: Chiar recent am primit un SMS de la guvern în care se anunță campania „Stai acasă”. Pe de altă parte, autoritățile bine mersi l-au primit cu fanfară, cu toate atributele, cu jurnaliști mulți, cu funcționari publici l-au primit câteva zile în urmă pe liderul de la Budapesta. După asta, iată, fac aceste alegeri într-un moment în care poate ar fi fost bine să le anuleze. Dvs. cum vă explicați acest comportament – de aici chemi oamenii să stea acasă, iar de dincolo?...

Ion Sturza: „Da, iarăși această vizită putea și trebuia să fie anulată sau amânată pentru un timp mai bun. Vreau să vă spun că, din păcate, politicienii - și cei de la guvernare, și cei din opoziție - încearcă să folosească această dramă prin care trec oamenii în scopuri politice, în scopuri de PR. Un lucru foarte trist. Apelul meu a fost: lăsați PR-ul, lăsați mofturile și orgoliile, concentrați-vă pe ceea ce contează astăzi ca să salvăm cât mai mulți oameni!”

Europa Liberă: Să vorbim acum un pic despre cum vor funcționa lucrurile. Iată, Dvs. ce ne-ați putea spune, luând în calcul și experiența Dvs. de fost premier? Cum ziceam, se suspendă de luni spre marți seara toate comunicațiile aeriene, traficul terestru deja e suspendat. Cum vor funcționa aceste lucruri?

Ion Sturza: „Câteva săptămâni în urmă am spus că nu trebuie să inventăm absolut nimic, trebuie la virgulă să repetăm ceea ce face România. Și nu de aceea că România ar face lucruri excepționale, România este stat, chiar dacă trece printr-o criză politică profundă, n-a fost guvern până ieri ș.a.m.d., statul funcționează, există un protocol, sunt niște lucruri deja testate, noi avem același profil ca țară și aceleași riscuri de pandemie, cu aceiași migranți în Italia, Spania etc. În plus, România poate să fie țara care prima ne va veni în ajutor și ne vine în ajutor cu medicamente și cu alte lucruri. Deci, aici lucrurile trebuie setate într-o formă sau alta conform unor practici recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, dar și ceea ce fac vecinii noștri. Vreau să vă spun că noi putem să criticăm într-o formă sau alta activitatea Guvernului de la Chișinău, dar în linii mari procedează corect și cred că există destul de multă capacitate administrativă de a gestiona corect lucrurile, alta e care sunt capacitățile noastre materiale, cum suntem noi dotați ca medicină, ca posibilitate de a interveni la o scară cu mult mai largă decât este astăzi. Practica din alte țări mult mai dezvoltate arată că la un moment dat molima se dezvoltă pe o traiectorie foarte abruptă, ceea ce poate să ducă și la noi la un număr important de îmbolnăviri care vor trebui să fie tratate în sistemul nostru medical care noi știm că are limitele sale fizice. ”

Europa Liberă: Apropo despre aceste limite, multă lume se întreabă la Chișinău cum face față guvernul la atâtea sarcini fără să cheltuiască bani în plus sau poate cheltuiește și nu anunță despre asta, pentru că toate răspunsurile autorităților când au fost întrebate de bani, au fost: în limita mijloacelor disponibile, deocamdată, cel puțin.


Ion Sturza: „Aici nu trebuie să facă nimeni nicio economie. Am spus-o chiar astăzi într-o luare de atitudine pe rețelele sociale că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă din punct de vedere economic, pentru care deschiderea aceasta către remitențe, pentru importuri, dar nu este atât de vulnerabilă pentru această situație critică din simplul motiv că există o rezervă de 3 miliarde de dolari în Banca Națională, sistemul bancar are un exces de lichiditate de vreo 500 de milioane, suntem o țară agrară care are o rezervă de alimente destul de decentă, acum guvernul trebuie să se concentreze pe tot ce se numește infrastructura critică – energetică, aprovizionarea cu apă, alimente, telecomunicații, sistemul sanitar. Deci nu este vorba astăzi de lipsa de resurse, inclusiv financiare. Sunt absolut convins că, dacă e nevoie de alocat sume adiționale, guvernul va face un demers către parlament și parlamentul va face o rectificare bugetară. Resurse financiare în țară sunt. În plus, Republica Moldova nu a fost lăsată de izbeliște, au intervenit țările partenere și, nu în ultimul rând, România pentru a ajuta. Fac un apel către cetățenii Republicii Moldova care au posibilitate astăzi să ajute comunitățile locale cu strictul necesar, în primul rând, păturile vulnerabile și mă refer la medicamente și la alimentele de bază.”

Europa Liberă: Adică, cum să ajute?

Ion Sturza: „Simplu. Să se ducă să procure și să trimită în sate la oameni, la familiile lor ș.a.m.d. Cred că acum există în Republica Moldova un stoc de medicamente de bază care nu neapărat sunt legate de coronavirus, dar care sunt necesare pentru cetățenii Republicii Moldova. Știți, aceste gesturi sunt importante și ca un remediu moral, un element de a reduce măcar un pic această panică și frică.”

Europa Liberă: Revenim la problema financiară. Deci, Dvs. nu aveți impresia că guvernul economisește banii?

Ion Sturza: „Doamne ferește, asta ar fi culmea! Vedeți că execuția bugetară a mers destul de bine până acum. Eu cred că sunt niște rezerve. Da, nu vor fi făcute cheltuielile care țin de investițiile capitale sau de altele. E adevărat, disciplina bugetară presupune ca să fie făcute cheltuielile pe anumite linii bugetare, dar în cazurile excepționale guvernul este în drept să ceară și parlamentul trebuie să aprobe o rectificare urgentă a bugetului, dacă este nevoie.”

Europa Liberă: Am văzut o știre mai devreme că două autocare cu moldoveni sunt blocate la hotar cu Ungaria și un zbor charter ar trebui să-i aducă la Chișinău, o altă știre că Ucraina își va evacua cetățenii de prin alte state. Aceste blocaje cât de dificile sunt, adică cetățeni blocați acum din cauza închiderii granițelor și ce e de făcut ca să se facă față acestei situații?

Ion Sturza: „Da, este o situație de blocaj; da, există un anumit protocol, deja o anumită experiență de conlucrare și comunicare între guverne pe acest palier, se repatriază cetățenii de către toate statele. Cred că acest lucru poate să-l facă și Republica Moldova. Și aici există și calea aerului, astăzi noi avem destule avioane și rezerve ca să-i repatriem pe calea aerului, cei care s-au aventurat pe calea terestră ar trebuie escortați de către Poliția română până la granița cu Republica Moldova și predați. Trebuie o comunicare corectă și rapidă cu guvernele din zonă și activitatea diplomaților din Republica Moldova. Este o situație dramatică cu concetățenii noștri care lucrau în Italia, foarte mulți dintre ei s-au trezit peste noastre nu numai fără un loc de muncă, dar și fără vreun adăpost. Și aici ar trebui autoritățile moldovenești, liniile diplomatice să fie în contact cu cele din Italia pentru a ajuta cetățenii noștri de acolo.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, toate aceste blocări de activitate economică, Dvs. cum credeți, ce consecințe vor avea, pentru că acești agenți economici, începând cu restaurante și terminând cu unitățile de comerț, ei toți vor suporta pierderi?

Suntem într-o situație de-a dreptul complicată și atunci trebuie să ne temperăm și noi așteptările de creștere de salarii, pensii

Ion Sturza: „Nu vreau să dramatizez, dar exemplul activității mele din România și ceea ce văd eu în zonele pe care le monitorizez arată că lucrurile se dezvoltă pe un scenariu extrem de dramatic și asta în primul rând se referă la ceea ce ați menționat și Dvs.: industria serviciilor, restaurante, hoteluri, transportul de orice gen, vor urma, bineînțeles, zona de imobiliare, zona de materiale de construcție, de automotiv ș.a., care vor fi profund afectate și, respectiv, sursa noastră de venit la buget, importurile vor fi diminuate dramatic. Vor avea foarte mult de suferit companiile mici și mijlocii, mai ales cele care nu au avut rezerve suficiente ca să treacă peste această perioadă. Când vorbim de această perioadă, ne referim la 6-12 luni. Am înțeles că țările care au capacitate de a susține economia – cred că nu-i cazul Republicii Moldova pe deplin –, acum se gândesc la înlesniri fiscale, cel puțin la amânarea obligațiilor fiscale, la amânarea plății creditelor, la subvenții directe ale industriilor respective. Noi suntem în mijlocul unei crize de o amploare care nu a mai fost cred că de mult timp, dar trebuie de găsit un consens, prin nevoia de a supraviețui, de a avea o bază pentru a reveni pe viitor în poziția macroeconomică. Și aici sunt foarte multe instrumente pe care le are la dispoziție guvernul, bineînțeles, cu suportul parlamentului. Și aici mă refer și la politica bugetar-fiscală, mă refer și la rezervele Băncii Naționale care de data asta pot fi utilizate, mă refer la credite excepționale de la instituțiile financiare internaționale și la nivel bilateral, dar trebuie să înțelegem că lucrurile de acum încolo nu vor mai merge așa cum au mers până acum. Suntem într-o situație de-a dreptul complicată și atunci trebuie să ne temperăm și noi așteptările de creștere de salarii, pensii, să ne așteptăm poate la o reducere a veniturilor noastre pe o perioadă determinată, să încercăm să consumăm cu mai mult chibzuință rezervele pe care le avem atât fizice, cât și financiare. Deci, lucrurile vor fi complicate, aici trebuie și o voință de fier din partea guvernării, și o înțelegere cum funcționează mecanismele economice, și o colaborare bună internațională. Tot dansul acesta geostrategic cu Rusia s-ar putea să ne știrbească un pic din capacitatea noastră de a accesa fonduri și resurse din zona occidentală, totuși, în primul rând, cu România, numai că pentru România, după cum s-a dovedit, nu contează. Ei au deschis exportul de medicamente critice pentru Republica Moldova, un fapt foarte bun.”

Europa Liberă: Economic vorbind, vulnerabilitățile Moldovei sunt mari și ele vin și din partea remitențelor care vor fi în scădere, dar mai ales din partea faptului că nu avem relații prea bune cu Occidentul, că economia va fi altfel după această criză, în general?

Să avem răbdare, să ascultăm recomandările autorităților și să ne autoizolăm


Ion Sturza: „Se vor sista foarte multe activități economice care erau pasibile de impozitat pentru buget și, cel puțin temporar, vor rămânea foarte mulți oameni fără un loc de muncă. Și lucrurile de acest gen din punct de vedere economic vor deteriora businessul și nu va mai fi atât de simplu de făcut. Mulți dintre oamenii de afaceri sau businessurile pe care noi le cunoaștem vor avea foarte mult de suferit. Să nu se perceapă de către opinia publică că transmit un mesaj de alarmare, de agravare, nu, sunt lucruri care trebuie de controlat atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere economic. Să avem răbdare, să ascultăm recomandările autorităților și să ne autoizolăm.”

Europa Liberă: Dvs. știți foarte bine cum stau lucrurile și politic vorbind la Chișinău. Ați anticipa greutăți pentru această guvernare sau va supraviețui? Cum anticipați?

Ion Sturza: „Acum numai o criză politică ne-ar mai lipsi... Ne place nouă sau nu ne place guvernul sau alianța de guvernare, atâta timp cât suntem în această situație excepțională, ei trebuie să-și asume și să continue să guverneze. Nu cred că astăzi cineva teafăr la cap va încerca să saboteze acest proces sau să încerce să creeze o nouă criză politică la Chișinău. Vom trece de această cumpănă și vom contabiliza cine și cum a acționat și care sunt rezultatele.”

Europa Liberă: Dar nici nu se grăbesc, văd, să facă coaliție sau e o impresie?

Ion Sturza: „Nu știu ce să zic despre coaliție. Coaliția nici până la declanșarea fazei acute a crizei epidemice nu prea se lega, acum avantajul sau dezavantajul acestei coaliții e greu de măsurat, dar cred că îndată ce se vor așeza un pic lucrurile, se va reveni la un dialog politic, pentru a crea o majoritate stabilă la Chișinău.”

XS
SM
MD
LG