Linkuri accesibilitate

Replici diplomatice după atacarea petrolierului Mercer în Golful Oman


Petrolierul Mercer sub pavilion liberian la Cape Town în 2 ianuarie 2016. Mercer a fost atacat pe 29 iulie 2021 în Golful Oman, atac pus pe seama Iranului.

Corespondența zilei de la Washington.

Guvernele României și Marii Britanii i-au convocat ambasadorii iranieni în capitalele respective pentru a protesta în legătură cu un atac cu drone în zona Golfului Omanului, pus pe seama autorităților de la Teheran.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că se consultă cu Marea Britanie, România și Israel pentru a coordona un răspuns la atacul iranian.

Regimul de la Teheran l-a convocat la rândul lui pe însărcinatul cu afaceri britanic, susținând că Londra nu are dovezi în sprijinul acuzațiilor că Iranul s-ar afla în spatele operațiunii. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran a spus că orice „aventură” a Israelului și a oricărei alte țări va primi o ripostă iraniană pe măsură. Premierul britanic Boris Johnson a caracterizat acțiunea iraniană drept „revoltătoare” spunând că Tehernul trebuie să suporte consecințele.

În atacul de la 29 iulie au fost uciși un român și un britanic la bordul petrolierului Mercer, care este proprietatea unei firme nipone, dar e operată de compania israeliană Zodiac Maritime. În mesajul transmis ambasadorului iranian, Romania și-a rezervat dreptul de a acționa împreună cu parteneri internaționali pentru un răspuns adecvat.

Ministerul de externe de la Londra i-a comunicat ambasadorului iranian Mohsen Baharvand că „Iranul trebuie să înceteze de îndată acțiuni care pun în pericol pacea și securitatea globală”, reiterând că ambarcațiunile trebuie lăsate să circule liber, în conformitate cu legislația internațională.

Teheranul a avertizat Statele Unite și Marea Britanie să nu recurgă la amenințări, în caz contrar putând suferi consecințe.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG