Linkuri accesibilitate

Iranul încearcă să evite sancțiunile SUA


India și China au anunţat că vor continua să cumpere țiței brut iranian, în ciuda sancțiunilor impuse de Trump.

Dupa ce presedintele Trump a reinnoit sanctiunile impotriva Iranului, regimul din acea tara incearca sa convinga aliati ai Americii sa le incalce. Cum procedeaza Teheranul? e intrebarea, adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Lideri iranieni au dat la iveala ca au stabilit contacte cu oficialitati din Uniunea Europena, Tailanda si India, pentru a gasi cai de a evita sanctiunile americane.

Eforturile Teheranului si faptul ca aceastea au ecou, au iritat membrii ai Congresului american, care ameninta cu repercursiuni pentru orice incalcare a regimului de sanctiuni.

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif s-a intors recent din Tailanda si India, spunind ca ar fi realizat progrese, in incercarea sa. Intilnirile din India par sa fi mers foarte bine, ceea ce a creat nemultumire la Washington, unde aceasi lideri indieni pledeaza pentru imbunatatirea raporturilor bilaterale.

India si China au anuntat ca vor continua sa cumpere titei brut din Iran, in ciuda sanctiunilor impuse de Trump.

Partea iraniana sustine ca continua dialogul si cu tari din Uniunea Europeana pentru ca livrarile sa continue si acolo.

Ministrul de externe al Indiei, Sushma Swaraj a spus, dupa ce s-a intilnit cu omologul sau iranian, ca tara sa „aplica doar sanctiuni impuse de ONU si nu sanctiuni unilaterale ale vreunui stat”, aratind ca India este independenta si imuna la presiuni.

La Departamentul de Stat, o oficialitate a declarat ca sub conducerea secretarului de stat, Mike Pompeo, Statele Unite se asigura ca sanctiunile americane au o eficacitate maxima. Echipe de diplomati americani sint trimise in toate colturile lumii pentru a sprijini sanctiunile.

La Congres, cei care opun acordului nuclear incheiat de Barack Obama cu Iranul incearca sa se asigure ca cei care incalca sanctiunile, in strainatate, vor suferi consecinte – penalizari economice masive si chiar si decuplarea de la sistemul financiar american. O sursa de la Congres arata ca India risca sa alieneze membrii ai Congresului, chiar si pe cei care o sprijina, nerespectind probabil sanctiunile impotriva Rusiei si acum amenintind ca va incalca si pe cele impuse Iranului.

XS
SM
MD
LG