Linkuri accesibilitate

Iranul a capturat un petrolier sub pavilionul insulelor Marshall în golful Oman


Petrolierul Advantage Sweet (fotografie de arhivă)
Petrolierul Advantage Sweet (fotografie de arhivă)

Forțele iraniene au capturat un petrolier sub pavilionul insulelor Marshall în apele internaționale din Golful Oman, au anunțat la 27 aprilie Marina americană și presa de stat iraniană.

Este cel mai recent episod de acest gen dintr-o serie de deturnări în regiune începută în 2019, după ce președintele de atunci Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear încheiat între Teheran și puterile mondiale.

Presa de stat iraniană a declarat că marina militară iraniană a capturat nava după ce aceasta a intrat în coliziune cu o navă iraniană. Doi membri ai echipajului ambarcațiunii sunt dați dispăruți, iar alți câțiva membri ai echipajului au fost răniți în urma coliziunii, a precizat presa de stat.

Flota a 5-a a marinei americane a raportat, de asemenea, capturarea, dar nu a menționat coliziunea. Ar fi vorba despre petrolierul Advantage Sweet, iar sechestrarea a fost efectuată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Advantage Sweet a emis un apel de ajutor la ora locală 13:15, în timp ce se afla în apele internaționale, în timp ce Iranul a capturat nava, a precizat Flota a 5-a într-o declarație.

„Acțiunile Iranului sunt contrare dreptului internațional și perturbatoare pentru securitatea și stabilitatea regională”, a precizat Flota a 5-a. „Iranul ar trebui să elibereze imediat petrolierul”.

Datele de urmărire de la MarineTraffic.com arătau că acesta se afla în Golful Oman, la nord de Muscat, capitala Omanului, la 27 aprilie.

Potrivit datelor de urmărire a navelor citate de Reuters, Advantage Sweet a fost închiriat de compania petrolieră Chevron și a acostat ultima dată în Kuweit. Chevron este la curent cu situația și se află în contact cu operatorul navei „în speranța că va soluționa cât mai curând posibil această situație", a declarat un purtător de cuvânt al companiei citat de Reuters.

Administratorul maritim al insulelor Marshall a declarat, de asemenea, că este la curent cu situația și că se află în comunicare cu proprietarul/operatorul navei, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Destinația navei era portul american Houston, Texas, potrivit datelor de urmărire a navelor. Reprezentanții Flotei a 5-a spun că Teheranul a capturat cel puțin cinci nave comerciale în ultimii doi ani adăugând că „Hărțuirea continuă a navelor de către Iran și interferența cu drepturile de navigație în apele regionale reprezintă o amenințare la adresa securității maritime și a economiei globale”.

De când Donald Trump a retras Statele Unite din acord în 2017, Washingtonul a intensificat aplicarea unor sancțiuni dure împotriva Iranului din cauza programului său nuclear.

În noiembrie anul trecut, două petroliere sub pavilion grecesc au fost eliberate de Iran, după ce acesta le confiscase cu câteva luni înainte. Teheranul a luat navele ostatice după ce Statele Unite au confiscat petrol de pe un petrolier iranian în apropierea coastei grecești.

Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile mondiale au intrat în impas din septembrie din cauza mai multor incidente, inclusiv reprimarea violentă a disidenților de către Iran, vânzarea de către Teheran a dronelor către Rusia și accelerarea programului nuclear, despre care Iranul susține că este exclusiv în scopuri civile.

XS
SM
MD
LG