Linkuri accesibilitate

Hassan Rouhani: Iranul poate ieși „în câteva ore” din acordul nuclear


Președintele Hassan Rouhani (dr.) și liderul suprem iranian Ali Khamenei

Un discurs adresat parlamentarilor iranieni: „experiența sancțiunilor și constrângerilor eșuate au adus administrațiile americane precedente la masa negocierilor”.

Iranul ar putea abandona ușor acordul nuclear cu puterile globale, în doar câteva ore, dacă Statele Unite își continuă politicile de „sancțiuni și constrângeri”, a avertizat președintele Hassan Rouhani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

Președintele iranian Hassan Rouhani a spus marți într-un discurs televizat destinat parlamentarilor din țara sa că „experiența sancțiunilor și constrângerilor eșuate au adus administrațiile americane precedente la masa negocierilor”.

„Dacă vor să repete acea experiență, atunci în scurt timp – nu săptămâni sau luni, ci în decurs de câteva ore – vom reveni la situația anterioară și vom fi și mai puternici”, a spus Rouhani.

Iranul anunță că vrea să rămână fidel acordului nuclear
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

El a adăugat că administrația președintelui american Donald Trump a arătat lumii că „nu este un partener bun”, cu amenințările ei de a denunța acordul nuclear istoric din 2015.

„În ultimele luni, lumea și-a dat seama că Statele Unite nu doar că și-au încălcat în mod constant și repetat promisiunile din cadrul acordul nuclear, dar au ignorat și alte câteva acorduri globale, arătându-le aliaților că Statele Unite nu sunt un partener bun și nici un negociator demn de încredere”, a mai spus Rouhani.

Rouhani și-a temperat totuși avertismentul, adăugând că țara sa vrea să rămână fidelă acordului.

Acordul cu puterile globale a oferit Iranului relaxarea și eliminarea treptată a sancțiunilor economice în schimbul reducerii activităților sale nucleare. Structurile americane și agențiile ONU însărcinate cu monitorizarea acordului spun că Iranul și-a respectat angajamentele.

Cu toate acestea, lideri din Statele Unite au acuzat frecvent Teheranul că ar încălca „spiritul” înțelegerii prin continuarea testelor cu rachete balistice și a lansărilor de rachete capabile să poarte încărcături nucleare.

Statele Unite au impus Iranului mai multe rânduri de sancțiuni din cauza unor asemenea activități.

Iranul spune că lansările au scopuri absolut defensive și nu violează acordul nuclear.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG