Linkuri accesibilitate

Iranul acuză Israelul pentru atacul cu dronă de la Isfahan și amenință că se va răzbuna


Explozie la o uzină militară din orașul Isfahan din centrul Iranului, 29 ianuarie 2023.
Explozie la o uzină militară din orașul Isfahan din centrul Iranului, 29 ianuarie 2023.

Iranul a acuzat Israelul că ar fi pus la cale și executat un atac cu drone asupra unei fabrici militare din apropierea orașului central Isfahan în ceea ce pare a fi cel mai recent episod al unui război secret de lungă durată, a anunțat joi agenția semi-oficială de știri ISNA.

Atacul a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Iran și Occident cu privire la activitatea nucleară a Teheranului și la furnizarea de arme - inclusiv „drone sinucigașe” cu rază lungă de acțiune - pentru ca Rusia să poarte războiul Ucraina, precum și la lunile de demonstrații antiguvernamentale din țară.

Într-o scrisoare adresată secretarului general ONU, trimisul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că „investigația primară sugerează că Israelul este responsabil” pentru atacul de sâmbătă seara, despre care Teheranul a spus că nu a provocat victime sau daune grave.

„Iranul își rezervă dreptul legitim și implicit de a-și apăra securitatea națională și de a răspunde ferm la orice amenințare sau abatere a regimului sionist (Israel) oriunde și oricând consideră necesar”, a declarat Iravani în scrisoare. „Această acțiune întreprinsă de regimul sionist (Israel) este contrară dreptului internațional”.

Israelul, dușman declarat al Iranului, a anunțat de mai multă vreme că este dispus să lovească ținte iraniene, dacă diplomația nu reușește să limiteze programele nucleare sau de rachete ale Teheranului. Autoritățile israeliene nu au comentat însă pe marginea acestui incident.

Discuțiile dintre Iran și puterile mondiale pentru a relansa un acord nuclear din 2015 au intrat în impas din septembrie. În cadrul pactului, abandonat de Washington în 2018, sub conducerea președintelui de atunci Donald Trump, Teheranul acceptase să limiteze operațiunile nucleare în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.

Iranul a mai acuzat în trecut Israelul că a planificat atacuri folosind agenți în interiorul teritoriului iranian.

În iulie, Teheranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj formată din militanți kurzi care lucrau pentru Israel și care plănuiau să arunce în aer un centru „sensibil” al industriei de apărare din Isfahan. „Echipamentul și explozibilii folosiți în atacul de la Isfahan au fost transferați în Iran cu ajutorul unor grupuri antirevoluționare cu sediul în regiunea Kurdistan din Irak, la ordinul unui serviciu de securitate străin”, a informat miercuri agenția Nournews din Iran.

În provincia Isfahan se află mai multe situri nucleare, inclusiv Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogățire a uraniului. Iranul a acuzat și în 2021 Israelul că a sabotat această instalație. În ultimii ani au avut loc mai multe explozii și incendii în jurul unor situri militare, nucleare și industriale iraniene.

XS
SM
MD
LG