Linkuri accesibilitate

Iranul va lua măsuri drastice împotriva persoanelor care susțin îndepărtarea hijabului


Studente din Iran fără hijab
Studente din Iran fără hijab

Persoanele care încurajează femeile să își dea jos hijabul vor fi urmărite penal și nu vor avea drept de apel împotriva condamnării, a declarat sâmbătă adjunctul procurorului general al Iranului.

Comentariile sale vin în contextul în care un număr tot mai mare de femei sfidează codul vestimentar obligatoriu al Iranului, apărând cu capul descoperit în mall-uri, restaurante, magazine, străzi și în alte zone publice.

De asemenea, în ultimele luni, mai multe femei celebre și activiste pentru drepturile femeilor au postat pe rețelele de socializare fotografii în care nu poartă vălul islamic.

Sâmbătă, poliția iraniană a instalat camere video în locuri publice pentru a identifica și sancționa femeile care nu poartă văl, a relatat presa iraniană. Poliția a anunțat acest plan săptămâna trecută.

„Infracțiunea de promovare a renunțării la hijab va fi tratată în instanța penală, ale cărei decizii sunt definitive și irevocabile", a declarat adjunctul procurorului general Ali Jamadi, citat de agenția semi-oficială Mehr News.

„Pedeapsa pentru infracțiunea de promovare și încurajare a altora să dea jos vălul este mult mai grea decât infracțiunea de înlăturare a hijabului în sine, deoarece este unul dintre exemplele clare de încurajare a corupției”, a adăugat el fără a preciza care ar putea fi pedepsele sau în ce constă promovarea renunțării la hijab.

Un număr tot mai mare de femei iraniene au renunțat la văl de la moartea unei femei kurde de 22 de ani în timp ce se afla în custodia poliției moralității iraniene, în septembrie anul trecut. Mahsa Amini fusese reținută pentru că ar fi încălcat regula hijabului. Forțele de securitate au reprimat în mod violent protestele care au urmat morții acesteia.

Videoclipuri cu femei fără hijab care se opun poliției moralității au inundat rețelele de socializare.

XS
SM
MD
LG