Linkuri accesibilitate

Gărzile Revoluționare iraniene își asumă responsabilitatea pentru doborârea „accidentală” a avionului ucrainean


Forțele aeriene din cadrul Gărzilor Revoluționare din Iran și-au asumat oficial responsabilitatea pentru doborârea, miercuri 8 ianuarie, din greșeală, a unui avion de pasageri ucrainean la scurt timp după ce decolase de la Teheran. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit. Declarația îi aparține comandatului forțelor aeriene Amirali Hajizadeh.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că „o greșeală umană, pe fundalul crizei provocate de Statele Unite, a dus la o tragedie”. Greșeala a fost stabilită în urma anchetei interne din cadrul armatei iraniene.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a scris pe Twitter că „Republica Islamică deplânge această greșeală dezastroasă” și a promis judecarea celor responsabili.


Ca reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că așteaptă scuze oficiale și cooperarea „totală” a autorităților iraniene, pentru ca persoanele responsabile să fie judecate. A cerut de asemenea ca Iranul să plătească despăgubiri.

În declarația oficială citită la televiziunea de stat iraniană se arată că avionul de pasageri a fost confundat „din greșeală” cu o posibilă „țintă inamică” după ce făcuse o curbă spre un centru militar „important” al Gărzilor Revoluționare. Armata era în alertă în acel moment, ca urmare a tensiunilor cu Statele Unite, s-a mai precizat în comunicatul oficial.

Avionul ucrainean de pasageri a fost doborât pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane. Atacul din Irak nu s-a soldat cu victime. Teheranul a pus la cale acest atac în semn de reacție la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani pe 3 ianuarie, în apropiere de Bagdad, într-un atac american cu dronă.

Inițial, Iranul a respins categoric orice responsabilitate pentru accidentul aviatic, dar în Occident, afirmațiile că avionul fusese doborât accidental de o rachetă sol-aer iraniană erau tot mai insistente. Premierul canadian Justin Trudeau a fost primul lider politic care vineri a acuzat direct Iranul, într-o conferință de presă, dar președintele american Donald Trump făcuse și el aluzii la posibilitatea ca Iranul să fi doborât accidental avionul ucrainean.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG