Linkuri accesibilitate

Iresponsabilitate? Ea începe de la conducători!


La Piața centrală din Chișinău, iunie 2020.

Realitatea cotidiană, văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

Mai întîi ştirea care vine de la guvernanţi şi care m-a lăsat cu ochii boldiţi multă vreme: „În urma mai multor verificări, responsabilii au constatat că nu toţi călătorii au măşti de protecţie, iar mulţi nu le poartă corect. Totodată, 30% din pasagerii de la gările auto nu aveau feţele acoperite…”

Păi, responsabilii aceştia pe ce planetă au trăit pînă deunăzi? Sau ei au ochelari de cal şi nu văd ce se face în jur? Stimaţi responsabili, presa vă tot spune săptămîni în şir despre oameni care umblă cu masca pe-o ureche în spaţiile publice închise. Sau voi nu citiţi nimic? Adică fără verificarea asta nu se putea constata că suntem într-o situaţie lamentabilă? Şi ce-o să faceţi acum, după constatarea voastră tristă?

Miercuri am avut un record rău: 478 de infectaţi! Şi, la cum se comportă moldovenii, e limpede că suntem abia la începutul unui şir de mari suferinţe. Despre populaţie am vorbit într-o tabletă anterioară. Nu suntem o comunitate, ci o adunătură de indivizi fără valori, pe care îi doare-n cot de sănătatea altora. În atari condiţii, singura şansă să ne salvăm era ca guvernanţii să ne ofere un model comportamental, să administreze cu inteligenţă criza. Din păcate, iresponsabilitatea s-a cuibărit şi în culoarele puterii.

Igor Dodon merge mai peste tot fără mască, ba chiar glumeşte, spunînd că virusul trece pe neobservate prin unii oameni. Guvernul se arăta foarte optimist şi chiar se lăuda cu numărul de morţi şi infectaţi mici, ezitînd mereu şi lăsînd lucrurile în voia sorţii, adică a moldovenilor fără sentimentul apartenenţei la o comunitate. Colac peste pupăză, 75 de militari sunt trimişi de Dodon la parada de la Moscova. Asta ne trebuie nouă în vremea Covidului? Şi aceşti militari ce vor face la întoarcere? Se vor plimba prin Chişinău? Tare mă tem că peste ceva timp 478 de infectaţi o să ne pară un lucru bun.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG