Linkuri accesibilitate

Iresponsabilitate organizată la Berlin


Parlamentul landului Berlin.
Parlamentul landului Berlin.

Haosul electoral din landul federal Berlin a contribuit la anularea alegerilor de anul trecut

Berlinul nu este numai capitala Germaniei, ci şi unul dintre cele 16 landuri care formează Republica Federală. Anul trecut, pe data de 26 septembrie, au avut loc alegeri generale. În paralel s-au desfăşurat la Berlin şi cele regionale pentru Parlamentul de land şi pentru primăriile şi consiliile celor 12 cartiere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Chiar din ziua scrutinului, televiziunile au vorbit despre un dezastru organizatoric la Berlin şi au prezentat cozi interminabile în faţa secţiilor de votare. În relatările presei s-a vorbit despre bilete de vot insuficiente, despre un număr prea mic de cabine de vot sau despre bilete de vot false, distribuite din alte circumscripţii.

În ciuda acestei situaţii, Parlamentul landului a fost instalat, tot aşa şi guvernul tripartit, format din Partidul Social-Democrat, Partidul Ecologist şi Partidul Stângii, iar primarii aleşi şi-au ocupat fotoliile.

Postludiu. Anularea alegerilor

Haosul electoral a stârnit un val de reacţii negative. Peste 1.700 de sesizări au fost trimise organelor de justiţie, partidelor şi celor care răspundeau de organizarea alegerilor. Preşedinta Biroului Electoral al landului a demisionat. A urmat cea de-a doua reacţie din partea Bundestagului (Parlamentul Federal) care a decis că în 431 de secţii de votare trebuie să se repete scrutinul. Decizia vizează, însă, numai pe candidaţii pentru Parlamentul Federal.

Cea de-a treia reacţie a venit din partea Curţii Constituţionale a landului Berlin. Asta, după o examinare a situaţiei din cele 2.257 de secţii de votare existente în capitala germană. Curtea a decis că alegerile pentru Parlamentul Regional, cât şi cele pentru primăriile, pentru desemnarea primarilor şi pentru componenţa consiliilor de cartier trebuie reluate în decurs de 90 de zile. S-a stabilit şi data: 12 februarie 2023.

Legea electorală prevede ca biletele de vot să fie identice cu cele de anul trecut şi să cuprindă numele candidaţilor de atunci. Legea nu ţine cont de faptul că unii nici nu mai au vreun interes să candideze, iar alţii şi-au părăsit partidul şi s-au înscris într-o altă formaţiune politică.

Şefa Executivului din landul Berlin, social-democrata Franziska Giffey, a promis în cursul unei declaraţii guvernamentale că alegerile vor fi mai bine organizate decât anul trecut.

Repetarea alegerilor va costa 39 de milioane de euro

Numărul insuficient de personal în administraţia locală şi regională este poate factorul principal pentru intensificarea deficitelor organizatorice existente de mulţi ani. Prezenţa la Berlin a peste 330.000 de refugiaţi ucraineni a agravat şi mai mult situaţia din cadrul primăriilor, centrelor de primire sau oficiilor de înregistrare care - toate la un loc - duc o lipsă acută de personal. La aceste dificultăţi obiective se adaugă digitalizarea subdezvoltată şi lentoarea aparatului birocratic, încremenit şi sufocat de reglementări depăşite.

Este greu de prevestit în ce măsură vor schimba alegerile programate componenţa viitorului Parlament berlinez sau cea a Guvernului regional. Cert este însă că scrutinul va afecta doar într-o mai mică măsură componenţa Bundestagului, fiind vorba doar de un număr restrâns de secţii de votare în care urmează să se repete alegerile pentru parlamentul federal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG