Linkuri accesibilitate

Irina Popov: Lucrurile se schimbă, pacienții devin tot mai informați și le pasă de propria sănătate


Irina Popov în studioul Europei Libere de la Chișinău
Irina Popov în studioul Europei Libere de la Chișinău

Irina Popov este autoarea jurnalului săptămânal la Radio Europa Liberă.

Născută la 10 februarie 1975, în orașul Soroca. A absolvit USMF „Nicolae Testemițanu” în 2001 la specialitatea medicina de familie. A lucrat medic de familie, apoi și medic șef adjunct la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară. Ultimii 3 ani a activat la Spitalul Internațional Medpark în calitate de medic specialist în medicina de familie și șef de Policlinică. Master în Sănătatea Publică. La moment face diferența de stagii pentru recunoașterea specialității în medicina de familie la Târgu Mureș, România.

Luni

Dimineața zilei de luni începe la cabinet. Mă așteptam la mai mulți pacienți după un weekend de sărbători. Spre sfârșitul programului am realizat că a fost o zi obișnuită de lucru, fără prea multe cazuri de indigestie, așa cum se mai întâmpla când activam în Republica Moldova. Lucrurile se mai schimbă, pacienții devin tot mai informați și le pasă de propria sănătate, iar alimentația echilibrată este tot mai promovată.

Alimentația echilibrată este tot mai promovată...


După serviciu nu am avut ceva programat pentru că aseară ne-am întors târziu dintr-un mic sejur petrecut în Polonia. Am vizitat orașul Cracovia, al doilea oraş ca mărime şi unul dintre cele mai vechi din Polonia. De-a lungul vremurilor a fost unul dintre cele mai de seamă centre culturale, artistice și economice ale ţării. Un oraş cu o cultură impresionantă! Centrul vechi al Cracoviei, cu circa şase mii de monumente istorice şi peste două milioane de opere de artă, este inclus în patrimoniul UNESCO.

Cred că încă mult timp voi păstra amintirile calde și frumoase despre Cracovia, Polonia și polonezi. Aceste impresii le-am împărtășit și cu mama mea, emoționată până la lacrimi, deoarece multe lucruri povestite de mine despre polonezi s-au aliniat perfect cu amintirile despre bunica ei, poloneză de origine și care a avut un rol important în educația și formarea ei ca personalitate. Încă o dată m-am convins că Uniunea Europeană reprezintă cel mai de succes proiect politic de asociere benevolă, care a adus prosperitate multor țări, inclusiv Poloniei și României.

Marți

Ajunul Revelionului. Meniul a fost unul simplu, acceptat de toți membrii familiei. Când am revenit acasă după serviciu, totul era lună, căci conform tradiției, intrăm frumos în Noul An!

Planul fiicei mai mici era să mergem cu uratul. La drept vorbind, nu mi s-a părut ceva ușor de realizat într-un oraș cu blocuri, cu interfoane și chiar m-a surprins curajul ei. A mers cu colega de clasă, luându-și un rucsac (traistă) pentru dulciuri și covrigi. Părea bizar că le urmam peste tot cu mămica celeilalte fetițe, dar sunt prea mici și nu pot fi lăsate fără supraveghere. Cu totul altfel a fost pe timpul copilăriei noastre…


Am simțit cum lumea se bucură de urători! Iar o gazdă a fost mai insistentă și ne-a rugat să intrăm în casă unde am fost serviți cu dulciuri mai alese. Era o proaspătă mămică, deranjată de careva probleme de sănătate a copilului. Am discutat ca niște părinți și nu m-am implicat ca medic, căci nu era cazul. Am încercat să încurajăm mămica și sper cu tot sufletul că dificultățile prin care trec vor rămâne, foarte curând, în trecut.

Auzeam cum unele gazde întrebau fetele dacă sorcovesc. Sorcova este un obicei păstrat mai mult de sat. În tradiția populară, cântecele care vestesc venirea noului an sunt aducătoare de noroc în gospodăriile care primesc urătorii, cu ramuri împodobite cu flori din hârtie, și îi cinstesc cu dulciuri, fructe sau bani.

Am luat legătura cu cei de acasă, bucuroasă să știu că sunt bine. Cum spunea marele poet Adrian Păunescu: “Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinți…”. Nu se plâng, să nu mă lase cu griji, departe de casă.

Cina de sărbătoare a fost una minunată! După mesajul Președintelui, Klaus Iohannis, au pornit focurile de artificii! A sosit anul 2020! La mulți ani!

Miercuri

Prima zi a noului an! Liniștită și răcoroasă, cu un cer mohorât, deși, fără zăpadă, iarna este la ea acasă. Anul trecut a fost plin de multe evenimente la nivel național, plăcute și mai puțin plăcute. Aș vrea să rămânem cu cele plăcute: Simona Halep și Wimbledon, performanța echipei naționale de fotbal la semifinala Campionatului European, președenția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi în calitate de procuror-șef al Parchetului European, inițiativele civice, democrația și o altă Românie! Dar și o altă Republica Moldova, care a putut! Și sper că o să reușească să găsească calea corectă!

Liniștită și răcoroasă, cu un cer mohorât, deși, fără zăpadă, iarna este la ea acasă...


Toată ziua a fost una de bibliotecă. Fiica mai mare este în plină sesiune de examene. A fi student la medicină implică mai multă muncă decât îți poți imagina. La fel și noi cu soțul, ca medici care încercăm să obținem recunoașterea specialității în spațiul european, suntem nevoiți să trecem printr-un șir de stagii și examene. Cu părere de rău Universitatea de Medicină din Chișinău, până în prezent, nu a făcut nici un pas pentru a ne face competitivi în serviciile de sănătate în afara țării. Am avea doar de câștigat.

Seara ne prinde bine o plimbare înainte de somn, cu cățelul nostru drag, adevărat membru al familiei.

Joi

Și astăzi este zi liberă, a doua zi după Anul Nou. Soțul a ieșit din gardă. A fost una uzuală pentru o secție de chirurgie. După micul dejun am mers la plimbare. Târgu Mureș se află în centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale râului Mureș, cu nenumărate clădiri construite în stil baroc, influența Imperiului Austro-Ungar. Zidurile cetății medievale sunt dovada istoriei îndelungate a orașului. Conform recensământului aici trăiește cea mai mare comunitate maghiară urbană din România. Întâlnirea cu această diversitate regională mi-a cauzat la început un sentiment de disconfort, care mai apoi, practic, a dispărut, multe cuvinte, dar și obiceiuri, devenind cunoscute. Orașul arată pustiu. Pentru vacanțele scurte mulți români merg la schi undeva în zonă.

Nu m-am așteptat că voi deveni atât de atașată de acest oraș!


Mă strădui ca fiica cea mică să stea departe de toate tehnologiile moderne care nu-i lasă timp pentru lectură și socializare cu prietenii. Metode sunt multe, de-ar fi și timp. Deși este clasa a III, seara adesea citim împreună lecturile la limba română. Pentru mine sunt opere noi pe care le descopăr și sunt mândră de frumuseţea şi bogăţia limbii în care au fost create datorită specificului național.

Vineri

Ziua a început cu gimnastica matinală! Este cel mai potrivit moment al zilei care te ajută să capeți mai multă energie. Acest lucru îl recomand pacienților care se plâng pe dureri de spate, încordări musculare, amorțeli și cefalee. Îmi pare rău că nu reușesc să o fac sistematic.

Natura ne taxează pentru intervenția directă a omului în schimbările climatice...


Știrile din zilele de sărbători mă îngrijorează, deși, nu este ceva nou, dar bețiile și bătăile se țin lanț. Din ce în ce mai multe accidente rutiere! O statistică sumbră din care nu învățăm nimic.

Ard păduri. Australia cu incendii mai grave ca niciodată. Natura ne taxează pentru intervenția directă a omului în schimbările climatice.

Lucrarea brașoveanului, Mircea Ivan, care de mulți ani activează în SUA, face o descoperire premiată cu premiul Nobel în 2019 și, anume, modul în care celulele umane percep și se adaptează diferențelor de nivel al oxigenului din mediu. Suntem tot mai inventivi. Ce facem cu lucrurile simple?

După amiază am mers la pădure. Pădurea are un farmec aparte atunci, când doarme, adică iarna. Aerul este la fel de curat, unde și unde zboară câte o pasăre, iar cuțu aleargă în voie.

Seara am finalizat jurnalul unei săptămâni - de sărbătoare… Vă mulțumesc, Valentina Ursu!

XS
SM
MD
LG