Linkuri accesibilitate

„Irma” devastează insule din Marea Caraibelor și amenință Florida (VIDEO)


Uraganul „Irma” - poză NASA

Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a avertizat că Irma este o furtună periculoasă, de categoria a 5-a cu potențial ucigaș, cu vânturi de 290 km/h.

Cu vânturi de aproape 300 km/h, uraganul Irma a semănat în ultimele zile distrugere și moarte în mai multe insule din Marea Caraibelor, ca Barbuda, Saint Martin, Insulele Virgine britanice și americane, smulgând din rădăcini copacii, dărâmând case și spitale și omorând cel puțin 14 oameni.

„Irma” devastează insule din Marea Caraibelor și amenință Florida
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Vineri dimineață, ora Moldovei, depresiunea cu o suprafață cât a Franței, se afla la 85 km sud de Insula Inagua, pregătindu-se să provoace valuri de 6 m în Bahamas înainte de a se îndrepta spre Cuba și Florida. În statul american este așteptată sâmbătă târziu sau duminică.

Urganul Irma a făcut ravagii pe insula caraibiană St.Maarten
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Joi seară guvernatorul din Florida, Rick Scott, a spus că Irma este o furtună periculoasă, de categoria a 5-a cu potențial ucigaș, cu vânturi de 290 km/h.

„Uitați-vă la dimensiunile furtunii – este enormă”, le-a spus guvernatorul reporterilor la o conferință de presă, avertizând că Irma ar putea lovi ambele coaste ale statului Florida – la Atlantic și la Golful Mexic. „Uraganul Andrew din 1992 a fost una din cea mai devastatoare furtuni din istoria Floridei. Ceea ce vedem acum este mult mai rău”, a avertizat guvernatorul.

În vreme ce locuitorii Floridei fac provizii și trag obloanele de uragan în magazine și birouri, autoritățile se pregătesc să scoată din funcțiune cele două centrale nucleare ale statului și pun cale măsuri de salvare în condiții dificile – fără curent electric.

Așa devastatoare cum a fost, furtuna Harvey din Texas a fost mai mult ploioasă decât vijelioasă, așa că în majoritatea regiunilor afectate oamenii au avut măcar curent pe perioada sinistrului. Dacă lovește direct Florida, Irma, cu vânturile ei de aproape 300 km/h, va întrerupe sigur aprovizionarea cu electricitate, făcând mai dificilă viața în adăposturi și eforturile de salvare.

Majoritatea locuitorilor Floridei n-au mai trecut printr-o furtună gravă din 2005, când Wilma a lăsat fără curent în faza cea mai critică 3,6 milioane de oameni. În unele cazuri, penele au durat câteva săptămâni.

Magazine goale la Miami, în aștepatea uraganului Irma, Florida, 7 septembrie, 2017.
Magazine goale la Miami, în aștepatea uraganului Irma, Florida, 7 septembrie, 2017.

Autoritățile se tem că spre deosebire de alte cazuri din trecut, când oamenii se refugiau de pe o coastă pe alta a Floridei, în funcție de… unde bătea vântul, de data aceasta asemenea precauție nu ajunge: Irma are un diametru enorm, mai mare decât lățimea peninsulei, așa că poate „rade” toată suprafața ei.

Zeci de mii de locuitori au plecat deja din Florida spre statele de la nord, astfel că autostrăzile sunt arhipline, iar stațiile de benzină nu fac față. Companiile aeriene spun că nu mai au bilete pentru cei care vor să plece.

Școlile au fost închise în Florida de vineri până luni, s-au anulat toate manifestările sportive. NASA a închis Centrul Spațial Kennedy de la Cape Canaveral, pe coasta de est a peninsulei. Reuters scrie că majoritatea clădirilor importante ale Centrului sunt proiectate să reziste unor rafale de până la 220 km/h – mai lente decât vânturile aduse de Irma.

XS
SM
MD
LG