Linkuri accesibilitate

Israel: anexarea teritoriilor palestiniene așteaptă aprobarea Casei Albe


Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump și arhitectul politicii americane în Orientul Mijlociu (foto arhivă)

Discuțiile de la Casa Alba cu privire la maniera în care administrația se raportează la intenția Israelului de a anexa părți din Cisiordania nu s-au soldat cu o decizie.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct

Faptul că discuțiile de la Casa Alba nu s-au soldat cu o decizie poate însemna că administrația Trump va avea o atitudine mai prudentă cu privire la intenția Israelului de a anexa părți din Cisiordania. Discuțiile cu partea israeliană vor continua, trimisul special al Casei Albe, Avi Berkowitz urmând să se deplaseze în Israel pentru convorbiri cu premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Benny Gantz și ministrul de externe, Gabi Ahkenazi. Președintele Trump s-a înâilnit miercuri cu consilierii săi pentru a decide dacă să dea undă verde anexării pe care Netanyahu o dorește. Echipa Casei Albe este divizată, ambasadorul american la Ierusalim sprijină anexarea de către Israel a 30% din Cisiordania. Arhitectul procesului de pace în regiune, ginerele președintelui Jared Kushner optează pentru o variantă mai prudentă, o mutare simbolica care să cuprindă și beneficii pentru palestinieni. Conducerea Israelului este și ea divizată: Netanyahu vrea anexarea a cât mai mult teritoriu, cât de repede cu putință în timp ce Gantz pare să tergiverseze, încercând să convingă Casa Alba să sprijine doar o anexare limitată sau chiar să o amâne.

Orice anexare unilaterală va fi considerată o încălcare a legislației internaționale și criticată cu asprime de palestinieni, țări arabe din regiune și Uniunea Europeana.

Premierul Netanyahu dorea să treacă la anexare cel mai devreme la 1 iulie, și speră să aibă acordul Casei Albe, care la rândul lui depinde de consens în guvernul israelian.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG