Linkuri accesibilitate

Programul nuclear iranian, primul domeniu în care Israelul și Emiratele Arabe cooperează oficial


Președintele Iranului, Ebrahim Raisi la Adunarea Generală ONU, la care a participat prin videoconferință, Teheran, 21 septembrie 2021.
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi la Adunarea Generală ONU, la care a participat prin videoconferință, Teheran, 21 septembrie 2021.

Secretarul de stat american, Anatony Blinken va avea miercuri convorbiri trilaterale cu omologii săi din Israel și Emiratele Arabe Unite.

Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Este pentru prima dată că astfel de consultări au loc de la semnarea acordurilor de pace și stabilire de relații diplomatice între Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrein. Această reuniune este menită să arate că administrația Biden este interesată de întărirea relațiilor dintre cele două țări după acordurile Abraham, facilitate de echipa lui Donald Trump.

Miniștrii de externe israelian, Yair Lapid și din Emirate, Abdullah Bin Zayed au inițiat acest nou dialog, comunicându-i lui Blinken că se vor afla la Washington în același timp. O întâlnire similară – la acea vreme secretă – cu participarea ambasadorilor din cele două țări a avut loc în 2009, când diplomații au vrut să atragă atenția administrației Obama, cu privire la pericolul iranian.

La vremea respectivă, adjunctul ambasadorului israelian, Jeremy Issacharoff l-a contactat pe responsabilul Departamentul de Stat cu privire la Iran, Dennis Ross pentru a aranja convorbirile. Ross a acceptat imediat invitația, ținând cont de cât de neobișnuită era o inițiativă comună a celor două țări care nu aveau relații diplomatice. Acele convorbiri au avut loc la hotelul Four Seasons, din Washington, DC, în mare secret.

Acum însă, întâlnirea se află pe agenda oficială, date fiind acordurile Abraham. Oficialități israeliene au spus că ea se va concentra asupra întăririi raporturilor bilaterale și asupra altor prevederi ale acordurilor.

Ca și în 2009 însă, cele două parți vor prezenta secretarului de stat american temerile lor cu privire la programul nuclear iranian și activități ale Teheranului în regiune.

Guvernul israelian dorește ca administrația Biden să schițeze un plan, pentru cazul în care negocierile cu Iranul eșuează.

Acele convorbiri se află în impas de când iranienii l-au ales pe Ebrahim Raisi, un politician conservator, la conducerea țării.

În paralel, ministrul iranian de externe a purtat convorbiri cu privire la negocieri, în Rusia, anunțând că acestea vor fi reluate curând.

XS
SM
MD
LG