Linkuri accesibilitate

Israel-ul și Emiratele Arabe unite semnează un acord istoric de normalizare a relațiilor


Președintele american Donald Trump este aplaudat de membri ai administrație după ce s-a anunțat că Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat acordul de normalizare a relațiilor, Washington, 13 august 2020.

Acordul a fost mediat de administrația americană, efortul diplomatic fiind condus de Jared Kuschner, ginerele și consilierul președintelui,

Corespondență de la Washington: Israel - Emiratele Arabe Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Președintele american Donald Trump a anunțat un acord de pace istoric care formalizează normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. În felul acesta, Emiratele devin cea de-a treia țară arabă – după Egipt și Iordania – care va avea relații diplomatice cu Israelul.

În schimb, guvernul de la Ierusalim a suspendat, nu a renunțat la planul de anexare a unor teritorii palestiniene ocupate. În declarația comună se arată că cele două părți se vor întâlni curând pentru a semna documentul oficial.

La Casa Alba, președintele Trump a spus că Statele Unite sunt parte integrantă a acordului dintre cele două țări, care facilitează dialogul cu privire la planul de pace în regiune, inițiat de consilierul și ginerele său, Jared Kushner. Într-un mesaj pe Twitter, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer a elogiat contribuția liderului Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed și a președintelui Trump. Într-o scurtă conferință de presă, improvizată, Trump a spus că atmosfera de la negocierile secrete dintre premierul Netanyahu și bin Zayed a fost „ca dragostea”. Donald Trump a mai arătat că Statele Unite au redus tensiunile din Orientul Mijlociu, constatare contrazisă însă de cei care cred că retragerea din acordul nuclear cu Iranul a creat și mai multe probleme.

”Am evitat un război” - a spus președintele Trump. Palestinienii nu au reacționat imediat la această știre și informațiile din regiune lasă de înțeles că au fost luați prin surprindere.

În tabăra palestiniană există suspiciuni cu privire la rolul Americii și posibilitatea ca statele din Golf să stabilească relații economice și politice cu Israelul, fără să obțină în schimb concesii pentru palestinieni.

Dacă știrea că Netanyahu a renunțat la planul de anexare se confirmă, asta ar putea fi o veste buna pentru palestinieni, dar există alte aspecte ale procesului de pace pe care ei le consideră problematice.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a spus că se va organiza o ceremonie la Casa Albă, similară cu cele ale foștilor președinți Jimmy Carter și Bill Clinton, odată cu stabilirea relațiilor Israelului cu Egiptul și Iordania.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG