Linkuri accesibilitate

Israelul, îngrijorat de posibilele concesii americane în negocierea acordului nuclear cu Iranul


Eyal Hulata, consilier pentru securitatea națională a Israelului
Eyal Hulata, consilier pentru securitatea națională a Israelului

Consilierul pentru securitate națională din Israel, Eyal Hulata, este mai puțin îngrijorat decât era când a sosit la Washington, că administrația Biden ar fi dispusă la prea multe concesii pentru a obține reluarea acordului nuclear cu Iranul.

Israelul, îngrijorat de posibilele concesii americane în negocierea acordului nuclear cu Iranul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Cele două țări au făcut progrese în acest sens, dar câteva solicitări iraniene rămân încă nerezolvate. Surse israeliene susțin că Statele Unite și-ar fi înăsprit poziția față de chestiunile respective. Israelul se opune reluării acordului, premierul acelei țări Yair Lapid susținând că până și continuarea negocierilor ar fi o dovadă de slăbiciune.

Casa Albă susține că rațiunea pentru care un acord este posibil e că Iranul a făcut concesii, dar îngrijorarea israeliană e că Statele Unite și-ar putea reduce pretențiile, doar pentru își doresc un acord. Într-o ședință de cabinet miercuri, premierul Lapid a spus că America acceptă acum multe dintre solicitările Israelului.

Una dintre îngrijorările Israelului fusese că Statele Unite vor face presiuni asupra Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să pună capăt anchetei cu privire la activități nucleare nedeclarate ale Teheranului. Dar, în timpul vizitei lui Eyal Hulate, s-au primit asigurări că așa ceva nu se va întâmpla. Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby a spus că iranienilor li s-a comunicat că trebuie să coopereze cu investigația.

O altă temere israeliană era că vor fi diminuate restricțiile vizând afaceri cu firme iraniene, cu legături cu Gărzile Islamice Revoluționate, după ce acordul nuclear ar intra în vigoare. Statele Unite au oferit asigurări că procesele de verificare vor continua.

O a treia preocupare israeliană era oferirea de garanții economice pentru Iran în cazul în care un președinte american decide să se retragă din înțelegere cum a făcut-o Donald Trump. Guvernul iranian a cerut o perioadă de grație de doi ani și jumătate, în cazul în care sancțiunile sunt reimpuse. Conform surselor israeliene, Statele Unite iau în considerare o astfel de ofertă doar dacă, în timpul celor doi ani și jumătate, Iranul continuă să rămână în acord.

XS
SM
MD
LG