Linkuri accesibilitate

Italia în pragul crizei de guvern


Vicepremierul Matteo Salvini la Moscova în 2016
Vicepremierul Matteo Salvini la Moscova în 2016

Cele mai recente tensiuni din interiorul coaliției italiene au fost provocate de proiectul unei legături de tren de mare viteză cu Franța.

Liderul partidului de guvernământ italian Liga, vicepremierul Matteo Salvini, a declarat joi „nefuncțională” coaliția de guvernare, spunând după mai multe luni de dispute interne că singura cale înainte sunt alegerile anticipate.

Joi seară, aproape de miezul nopții, premierul italian Giuseppe Conte, din Mișcarea Cinci Stele, i-a cerut vicepremierului Matteo Salvini, liderul Ligii, să-și motiveze declarația că alianța de guvernare, veche de numai un an, nu ar mai funcționa. „Nu este apanajul lui Salvini să anunțe când e criză de guvern”, a avertizat Conte, potrivit agenției ANSA.

Conte a mai spus că Salvini este dator să „explice țării și alegătorilor, care au crezut în posibilitatea schimbării, motivele care l-au făcut să întrerupă abrupt” activitatea guvernării.

În anunțul său-bombă, Salvini a anticipat că Parlamentul italian, aflat acum în vacanță, s-ar putea reuni din nou săptămâna viitoare pentru a lua măsurile necesare – adică un vot de neîncredere în guvern, urmat de demisia premierului.

Reuters notează că în urmă cu numai câteva săptămâni, tot Salvini anticipa că guvernarea își va duce la bun sfârșit mandatul de cinci ani.

Dar joi seară, la un miting în orașul Pescara, pe coasta Adriaticii, Salvini a constatat că „Italia nu mai poate funcționa cu atâtea negații și refuzuri, are nevoie de acord, de muncă, de construcție”.

„Când ajungi într-un asemenea punct, e mai bine să te privești în ochi, să-ți dai mâna și să mergi fiecare pe drumul tău, lăsându-i pe italieni să ducă construcția până la capăt, fără atâtea certuri”, a conchis Salvini.

Cele mai recente tensiuni din interiorul coaliției italiene au fost provocate de proiectul unei legături de tren de mare viteză cu Franța. Liga și Mișcarea Cinci Stele au votat miercuri diferit în Parlament în această privință. Mai înainte fuseseră mult alte certuri, inclusiv una pe tema unui congres mondial al familiilor, de la Verona, o adunare anti-LGBT salutată de Ligă, dar respinsă drept „medievală” de Mișcarea Cinci Stele.

În actualul Parlament, Mișcarea Cinci Stele are mai multe fotolii decât Liga, dar în prezent partidul lui Salvini are suport popular dublu – cum s-a văzut și la europarlamentare – și nu de mult a chiar amenințat că va capitaliza creșterea în sondaje prin alegeri anticipate. „Pot fi premier, poporul mă vrea”, a spus Salvini joi seară, la Pescara.

Reuters notează că planul lui Salvini nu are chiar sută la sută șanse de succes. Punând Italia în stare electorală în plină vară, când lumea e la mare, el riscă să piardă din sprijinul popular. Președintele Sergio Mattarella e singurul care poate dizolva Parlamentul, și s-ar putea să nu fie dornic să facă asta tocmai înaintea unor discuții importante despre bugetul pe 2020, care ar trebui prezentat deputaților luna viitoare.

Italia, care este țara europeană cea mai îndatorată după Grecia, a înfuriat deja UE cu un buget lax pe 2019, iar Salvini promite scutiri mari de impozite pentru la anul, creând condiții pentru o nouă confruntare cu Bruexelles-ul. În sfârșit, Reuters amintește ca un factor anti-Salvini faptul că niciodată în istoria lor post-belică italienii n-au mers la alegeri toamna.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG