Linkuri accesibilitate

​​​​​​​Italia oferă 10 mln. de euro pentru compensarea facturilor la energie | Reprezentanții Guvernului la CC vor fi schimbați


Imagine simbol.
Imagine simbol.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnal.md scrie că mandatul lui Leonid Umaneț, ales pe 19 noiembrie primar la Bubuieci, ar putea fi invalidat. Reprezentantul Partidului Mișcarea Alternativă Națională riscă să fie cercetat penal. Comisia Electorală Centrală ar deține informații, potrivit cărora, Umaneț nu are vreun document, care să demonstreze că a susținut examenele în școala generală. Responsabilii de la CEC spun că au fost sesizați, iar documentele prezentate de Leonid Umaneț vor fi analizate în următoarele zece zile.
  • Italia acordă 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie, titrează IPN. Banii sunt destinați pentru programul de instalare a contoarelor inteligente de energie electrică și pentru măsuri de eficiență energetică. Acordul a fost semnat de către ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, și reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova. Ambasadorul a declarat că, de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și a războiului hibrid împotriva Moldovei, Italia susține Chișinăul politic, dar și prin contribuții financiare și bunuri umanitare.
  • În ultima săptămână, 13.424 de persoane, printre care 1.854 de copii, au solicitat intervenția ambulanței, transmite Moldpres. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3522 de urgențe cardiovasculare, urmate de 1852 de patologii neurologice, dintre care 237 cu accidente vasculare cerebrale, 1660 de boli respiratorii, 1157 de urgențe traumatologice și 99 de urgențe infecțioase.
  • O candidată la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-a retras din concurs, informează TV8. Este vorba despre Svetlana Slusarenco. Candidata a transmis Comisiei și Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de organizator al concursului, cererea privind intenția sa de retragere din competiție.
  • Reprezentantul Guvernului la Curtea Constituțională, dar și reprezentantul supleant urmează să fie schimbați. Desemnarea urmează să aibă la loc ședința Cabinetului de miniștri. Astfel, Eduard Serbenco, secretar de stat al Ministerului Justiției, urmează să fie desemnat în calitate de reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională. Totodată, Stanislav Copețchi, secretar de stat al Ministerului Justiției, va fi reprezentant supleant, scrie Bizlaw.md.
  • Republica Moldova găzduiește, în perioada 21-22 noiembrie, Reuniunea anuală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), notează Newsmaker. În contextul evenimentului de la Chișinău, Primăria capitalei a menționat că va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice. Iar șoferii au fost îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație și să manifeste răbdare. Potrivit autorităților capitalei, la reuniunea de la Chișinău participă reprezentanți din 20 de țări.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cea mai virală postare a fost un LIVE al Observatorului de Nord de la catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca unde au fost aduse și expuse fragmente din moaștele Matronei de Moscova.
  • Pe Instagram cea mai populară postare este un carusel al Moldova.org cu fotografii care surprind prima zăpadă căzută în satul Horodiște din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG