De vorbă cu analistul de la București, Iulian Chifu, despre începutul de campanie electorală din Moldova, înaintea unui scrutin mixt considerat de multi experti moldoveni drept crucial în ceea ce priveste orientarea pe mai departe a Moldovei.
Europa Liberă: Cum vi se pare acest început de campanie electorală în Republica Moldova? Care ar fi mizele pentru politicieni, care ar fi aceste mize pentru alegători?
Iulian Chifu: „Cred că am început destul de jos ca agitație, sunt zonele acestea ale circumscripțiilor unde în unele dintre ele probabil că lucrurile se dezvoltă mult mai puternic, numai că sunt mai puțin sesizabile de la nivel central sau din exterior, pentru că campaniile sunt la firul ierbii.
În rest, vedem o poveste pe care am mai prizat-o până acum pe aceleași linii generale cu mai mult sau mai puțin cele trei forțe cvasi-egale și care nu vor în niciun caz să treacă granițele – zona socialiștilor pro-ruși, unde am aflat că președintele Dodon nu mai candidează, deși anunțase un asemenea parcurs; actuala putere autodeclarată pro-europeană mai mult pro-moldovenească și, respectiv, opoziția pro-europeană și fiecare din cele trei părți par a nu se mai întâlni între ele.
Este un nivel, zic eu, încă jos; am văzut foarte multă raportare la zona administrativă și juridică, contestări la Comisia Electorală, discuții în legătură cu listele, deci, practic, o zonă de șicanare, care pare ceva mai vie și mai accentuată decât în alegerile precedente pe liste...”
Europa Liberă: Vă întrebam dacă se suprapune miza alegătorului cu cea a politicianului.
Iulian Chifu: „Este foarte dificil de spus, pentru că eu nu știu, Dvs. ați văzut programe, ați văzut cele trei programe care adresează principalele teme ale alegătorilor? Eu n-am văzut decât temele mari ale orientării geopolitice, avem tema oligarhului care a capturat statul, care deja este ultra-uzitată, deci ar trebui să vedem și alte componente.
Nu-mi dau seama, ideea de a avea o componentă pro-Moldova și de a marca un anumit tip de îndepărtare din dreapta spre un centru, centru-stânga, spre noi electorate, dar și cu semnul de întrebare în privința perspectivelor europene, toate acestea sunt elemente care sunt greu de identificat că ar viza în final programe ce discută principalele probleme ale populației. Că e vorba despre revenirea muncitorilor acasă, că e vorba de evoluția demografică, că e vorba de învățământ, sănătate sau infrastructură, cred că se regăsesc în mică măsură. Poate la nivelul din nou circumscripțiilor, programe de natură individuală să arate puțin diferit, dar altfel eu nu am reușit să lecturez aici o asemenea tematică.”
Europa Liberă: Dvs. v-ați exprimat că șeful diplomației de la București, Teodor Meleșcanu, care recent a vizitat Chișinăul, a transmis mesajul că în Republica Moldova trebuie să se mențină cursul pro-european și să nu fie blocată alcătuirea unei coaliții pro-europene după aceste alegeri parlamentare din 24 februarie. Credeți că acei actori care vor ieși învingători vor fi capabili să îngroape securea războiului politic?
Iulian Chifu: „Nu știu și cred că e mult prea multă emfază și mult prea multă încrâncenare. Sunt elemente de înțeles, sunt diferențe majore, vă spuneam despre cele trei forțe politice care, practic, sunt nemiscibile, nu poți să le combini. Într-adevăr, asta va fi marea problemă, dar tipul de mesaj pe care ministrul de Externe l-a adus este unul natural și unul
România susține drumul european al Republicii Moldova...
care decurge din punctul de vedere al României din toate documentele sale programatice prezentate transparent. România susține drumul european al Republicii Moldova și în consecință se va raporta la această direcție, indiferent cum va arăta situația de după alegeri. Adică, fie vom avea o formulă politică care va dori să meargă către Rusia, firește că nu mai
România va trebui să-și regândească raportarea la Republica Moldova ...
discutăm subiectul sau, mă rog, o formulă bipolară, bivectorială, iarăși România va trebui să-și regândească raportarea la Republica Moldova, fie că vorbim de un tip de continuitate declarat pro-europeană, dar de fapt cu probleme foarte mari, cu înclinații naționaliste, cu susțineri pe zona moldovenismului și aici din nou e un semn mare de întrebare a raportării României sau în varianta cealaltă în care avem o direcție pro-europeană, dar din nou cu semnale complicate în ceea ce privește înțelegerea pe deplin
Mesajul esențial este necesitatea alegerilor libere, corecte, transparente, fără ingerințe de natură administrativă la nivelul procesului electoral...
și capacitatea administrativă pentru mersul înainte al Republicii Moldova. Până la urmă, acestea sunt direcțiile mari, dar cred că mesajul esențial este necesitatea alegerilor libere, corecte, transparente, fără ingerințe de natură administrativă la nivelul procesului electoral, încât el să reflecte, cu asupra de măsură să reflecte pe deplin voința și opțiunile populației. Cred că acesta a fost primul și cel mai important mesaj dat la Chișinău de către ministrul român de Externe, care în același timp este cel care prezidează astăzi Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene, pentru că România deține președinția Consiliului UE.”
Europa Liberă: Și Bucureștiul, și Bruxelles-ul, și Washingtonul, toți partenerii externi ai Republicii Moldova transmit sau emit aceste mesaje îngrijorătoare sau poate că atenționează autoritățile de la Chișinău despre nevoia de a organiza alegeri libere, corecte, transparente.
Iulian Chifu: „Este natural și o fac toți partenerii, pentru că de fapt acesta este unul dintre principalele criterii care duce la validarea acestor alegeri, la recunoașterea lor și la menținerea nivelului democratic al Republicii Moldova. De aceea există această susținere constantă pe care o găsiți în mai mică măsură în contextul altor state. Pe de altă parte, în toate aceste vizite sau la fiecare luare de poziție există și garanții pe care autoritățile de la Chișinău pe diferitele diapazoane, posturi sau președintele Parlamentului, premierul, ministrul Afacerilor Externe, alți politicieni o afirmă și dau garanții, cel puțin verbale, că toate aceste lucruri vor decurge pe calea corectă.”
Europa Liberă: Dar vă întrebam dacă se duce o luptă atât de înverșunată și rămân principiali și actorii de pe stânga eșichierului, și pe dreapta că nimeni nu va merge să facă o coaliție majoritară cu Partidul Democrat, care este la guvernare, credeți că va exista un deznodământ? Până la urmă, cineva va ceda?
Iulian Chifu: „Eu cred că marea discuție vor fi cele 51 de voturi care vor veni pe circumscripțiile uninominale. Aici este un spațiu care e greu
Cred că marea discuție vor fi cele 51 de voturi care vor veni pe circumscripțiile uninominale...
controlabil, greu de anticipat, deși am înțeles că există la Chișinău formule. E greu de anticipat și probabil că 51 din 101, deci puțin mai mult de jumătatea numărului celor prezenți vor fi cei care vor decide până la urmă viitoarea majoritate.
Pe de altă parte, acum suntem în campanie electorală, în luptă electorală. Spuneați Dvs. despre „poziții principiale”. După momentul acesta va trebui ca politicienii să demonstreze și responsabilitate, și în egală măsură capacitatea de compromis. Până una-alta, statul Republica Moldova trebuie să fie guvernat. Cred că există o posibilitate destul de mare ca după un asemenea tur de alegeri să fim și în situația în care nu se poate forma o majoritate și să fie nevoie de o nouă iterație de alegeri, dar în condițiile acestea rezultatele sunt aleatoare, pentru că o parte dintre competitori nu vor mai avea resurse să mai țină un asemenea efort.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al populației va exista o sancțiune majoră față de cei care după alegeri, dacă ele se desfășoară în mod corect, nu reușesc să găsească căile potrivite în așa fel, încât Republica Moldova să fie un stat guvernabil și guvernabil în sensul celor care vor fi decise din punctul de vedere al orientării de către cetățenii Republicii Moldova. Speranța Bucureștiului fiind ca întregul proces să se orienteze în mod real spre Uniunea Europeană, să se reconecteze la Uniunea Europeană, să treacă la reforme profunde și la regândirea întregului eșafodaj democratic al Republicii Moldova spre direcțiile pe care le așteaptă populația.”