Linkuri accesibilitate

Statul care luptă zi şi noapte cu corupţia


Scriitorul Iulian Ciocan comentează cel mai recent interviu cu ministrul Justiției Vladimir Cebotari

Interviul de la Europa Liberă al ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, merită văzut de toată lumea. Mărturisesc că demult nu am mai citit un text al unui conducător care să conţină atîta încredere în perpetuarea statului RM, în capacitatea guvernanţilor de a spulbera corupţia şi de a face frumoasă viaţa cetăţenilor.

Spune cineva că în Moldova înfloreşte corupţia? Păi, acesta habar n-are cum stau lucrurile. În realitate, statul luptă zi şi noapte cu corupţia, iar tot soiul de cinovnici ajung în puşcărie, susţine răspicat Vladimir Cebotari. Nu-i vorbă, cetăţenii invocă deseori corupţia, dar ei, precizează ministrul, se referă la corupţia mică, adică la învăţămînt, spitale, poliţie. Cea mare e pusă bine la respect. Sunt proboziţi un pic şi ziariştii care chipurile fac din ţînţar armăsar.

Fragmentul-cheie al interviului e acesta: „Noi avem datoria să creștem un cetățean patriot, un cetățean prosper, un cetățean optimist, care crede și se luptă pentru viitorul țării sale. Or, atunci când noi educăm persoane care lasă mâinile în jos, cărora nici nu le trebuie diploma şi își strâng bagajele și pleacă din țară, noi comitem, la figurat vorbind, o crimă, pentru că noi depopulăm această țară. De aceea, noi trebuie să fim mult mai atenți în ceea ce facem.”

Aţi înţeles, stimaţi ascultători? Să fiţi atenţi, căci atitudinea voastră pesimistă poate lesne egala o crimă! Atitudinea voastră pesimistă depopulează ţara! Unde vă este patriotismul?

Cînd citeşti asemenea pasaje, nici nu prea ai ce să comentezi. Pasajele astea ale conducătorilor, în care colcăie optimismul şi dragostea de ţară, sînt atît de ridicole, încît nici nu mai e nevoie să adaogi ceva. Am uneori impresia că aceşti conducători pur şi simplu au trait 26 de ani într-o altă ţară. Sau poate într-o altă dimensiune!

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG