Linkuri accesibilitate

Iurie Calestru: „Dacă rămânem fără tineri, rămânem fără viitor”


Iurie Calestru în studioul Europei Libere de la Chișinău
Iurie Calestru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Iurie Calestru, director programe IDEP Moldova, antreprenor, activist, idealist, cu dorință sinceră și naivă de a schimba lucrurile spre bine întru binele generațiilor viitoare. Deschid uși greu accesibile, lăsându-le deschise prin acțiuni grăitoare mai mult decât orice cuvinte.

Luni

M-am trezit cu o bună dispoziție. Vinovatul este mezinul care împlinește 9 ani! Suntem la București împreună cu familia, într-o escapadă de 2 zile promisă de mult timp copiilor, fiind combinată chiar de la 9 dimineața cu câteva întrevederi legate de proiectele în derulare. Bucureștiul este imens. Începând cu 25 februarie, diminețile le începem împreună cu Sergiu Manea și mai mulți voluntari la gara feroviară centrală, de unde pleacă trenul Chișinău-Iași zilnic. Din 24 februarie grupul de lucru CFM-APIT-IDEP din care fac parte, acordă sprijin refugiaților pe ruta feroviară Chișinău-Iași.

Oferim în măsura posibilităților pachete alimentare pentru cei ce au nevoie mare...

Împreună cu însoțitorii de tren, după ce pleacă trenul spre Iași, colectăm datele privind destinația fiecărui pasager din tren la Iași, așa încât la o oră după plecarea trenului, informăm autoritățile de la Iași cine are nevoie de cazare, azil politic, transfer la aeroport sau gara centrală. Atunci când trenul ajunge la Iași, deja toate serviciile sunt pregătite preluând pasagerii spre destinațiile individuale. Un gest de omenie zilnic al tuturor de la Chișinău și Iași te lasă fără cuvinte! Binele va învinge!

După o zi plăcută în familie am reușit puțin să ne detașăm împreună cu soția de teroarea căreia este supusă țara vecină – Ucraina.

Marți

Dimineața felicităm mama copiilor și soția dragă, împreună toți 3 bărbați ai reginei vieței noastre cu ocazia sărbătorii de 8 Martie.

După, plec iarăși la laptop și telefon. Împreună cu colegul de APIT, Sergiu Manea, eu de la București și el de pe peronul gării feroviare centru, transmitem datele privind numărul de călători către autoritățile de la Iași și alte zeci de mesaje cu Primăria, Consiliul Județean, Prefectura, Aeroport, ș.a.

După un mic dejun la hotelul unde am stat, plecăm la drum spre casă.

Doar 2 zile la București...

Un sentiment profund de regret că nu suntem împreună, și îndată încep a fredona în gând piesa maieștrilor Zdob și Zdub și Frații Advahov “Țară veche, țară nouă, Parcă-i una, parcă-s două, Ba aparte, ba-mpreună, Parcă-s două, parcă-i una, ... Pleacă trenul! Unde ești? Chișinău – București”.

Din 24 februarie, orice bucurie, emoție pozitivă, aduce un sentiment de vină. Vină pentru 2 realități, aici, și acolo. Nu-mi vine să cred, că orașul Odessa, care a fost gazdă pentru circa 80 de membri ai delegației pe care am avut onoarea să o organizez acum 3 luni în cadrul Misiunii Economice Punte pentru Integrare Economică Europeană, este acum supus atacului barbar, inexplicabil, inutil și parcă dintr-o altă realitate.

La vama română, vameșul întreabă soția dacă a primit flori? Răspunsul a fost sincer – nu. Un strop de voie bună și pozitivism asociat cu zâmbete în mașină a răspândit dumnealui.

Miercuri

Dimineața începe cu coordonarea informațiilor operative din tren către autoritățile de la Iași pentru a fi pregătiți. Ajung la oficiu, unde găsesc o groază de e-mail-uri și însărcinări după 2 zile absență. La amiază sunt înștiințat despre publicarea de 3 eurodeputați a 3 întrebări scrise la proiectele în derulare. Mă bucur și mă întristez, precum fac mulți din cei ce îi cunosc. Este imposibil să accepți. Nu știi ce va fi și dacă are sens. Sigur nu e somn?

La amiază găzduim o conferință de presă împreună cu o jurnalistă din Odessa...

Scopul acestei conferințe de presă a fost îndemnul celor ce au posibilitate să vină în fiecare dimineața la gara feroviară centru și să aducă careva pachete alimentare elementare pasagerilor ce au nevoie, iar jurnalista din Odessa s-a adresat co-naționalilor săi în limba ucraineană îndemnându-i să analizeze oportunitatea de a merge cu trenul Chișinău-Iași, pentru că vor beneficia de sprijin la gara feroviară din Chișinău și gara Socola din Iași.

Spre seară, merg să-mi iau mezinul de la școală și plecăm spre casă, dar neuitând de întrebarea vameșului cu florile pentru soție. Suntem zilnic întrebați de copii dacă va ajunge războiul și la noi? Răspunsul este sincer – nu știm. Sperăm să fie pace și la noi și în Ucraina.

Joi

Dimineața începe cu tradiționala colectare a informațiilor operative din tren, transmise operativ către autoritățile de la Iași pentru a fi pregătiți pentru ce urmează când ajung pasagerii.

La 8:30 avem întrevederea cu colegii de la APIT cu Vicepremierul Republicii Moldova, d-l Oleg Serebrian. După o ședință de 1 oră și jumătate, acceptăm că realitatea este alta acum decât era până la data de 24 februarie. Extensia proiectului DiscoverEU între Iași-Chișinău-Odessa nu pare realizabil, motiv din care am căzut de acord că este realizabil pentru tronsonul Chișinău-Iași-Chișinău. Acest proiect ar putea fi congruent cu măsurile de reintegrare și coeziune pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului și Prutului, care ar putea primi 10 mii bilete de călătorie oferite gratuit de UE prin extensia #DiscoverEU pe tronsonul Chișinău-Iași, conceptul propus anterior spre implementare Comisiei Europene. Sigur că argumentul adus de noi, că 2022 Anul European al Tineretului, este puțin relevant în circumstanțele actuale, dar oricum necătând la toate, așa este 2022.

Cunoaștem că prioritățile tot timpul sunt altele, dar tinerii merită, altfel emigrează...

Dacă rămânem fără tineri, rămânem fără viitor, aici - acasă.

După ședință merg la birou, unde primesc o scrisoare de la autoritățile de la Iași, care au primit răspunsul oficial de la Ministerul Transportului din România privind extensia DiscoverEU Iași-Chișinău-Odessa. Răspunsul este foarte pozitiv, ceea ce mă face optimist. Îndată informez colegii din grupul de lucru din care fac parte CFM-APIT-IDEP și secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Între mai multe însărcinări zilnice mă trezesc de mai multe ori involuntar că urmăresc știrile în speranța că negocierile soldează cu un armistițiu și încetarea războiului, dar nu a fost să fie.

Vineri

După o dimineață tradițională din 24 februarie cu datele din tren pentru partenerii de la Iași, merg la birou unde mă așteaptă o zi plină, 7 ore de seminar continuu. Organizăm la IDEP tradițional seminare online.

Viața trebuie să meargă mai departe. Cu speranță la pace și gând pozitiv...

Acum avem peste 60 participanți din mai multe instituții publice și private, eveniment moderat timp de 2 zile de 3 formatori de la Iași, Suceava și Bruxelles. Printre emoțiile pozitive ale formatorilor datorită transmiterii scrisorii de aderare la UE al Republicii Moldova, se simte un soi de incertitudine în ziua de mâine pe fundalul știrilor apocaliptice din țara vecină. Toți încercăm să gândim pozitiv.

Seara coordonez teleconferințe importante pe care urmează să le avem la începutul săptămânii viitoare cu mai multe aeroporturi din România. Cel mai important HUB turistic și rutier din Republica Moldova spre UE evident este Iași, dar trebuie și alte alternative. Conștientizăm că trebuie să existe mai multe alternative pentru refugiați care fug de război, dar și pentru posibilii călători sau chiar turiști.

Viața trebuie să meargă mai departe. Cu speranță la pace și gând pozitiv.

XS
SM
MD
LG