Linkuri accesibilitate

Iurie Colța: „Mă bucur că lumea vrea să locuiască în Moldova indiferent de situaţie”


Iurie Colța
Iurie Colța

Iurie Colţa este autorul Jurnalului săptămânal la Europa Liberă.

Născut la 13 iunie 1987, în comuna Cărpineni, r.Hînceşti. A absolvit în 2007 Colegiul de Ecologie, specialitatea Ecologie şi protecţia mediului ambiant. Mulţi ani a fost plecat peste hotare în mai multe ţări. Recent a revenit în R Moldova şi activeaza ca agent imobiliar.

Luni

Sună alarma, eu grăbit ca de obicei să reuşesc la şedinţa de luni de la ora 9:30, pun repede cămaşa pe mine şi mă aşez comod în maşină, pregătit să parcurg încă 75 de km, fac acest traseu săptămînal, Cărpineni-Chişinău. Ascult ştirile: Ungaria introduce noi restricții la graniță. România - în categoria „galbenă”, R.Moldova - în cea „roșie”. Iar organizațiile neguvernamentale au criticat noua lege electorală, votată săptămâna trecută în primă lectură în parlamentul de la Chișinău, cerând retragerea ei din legislativ și organizarea de consultări publice.

Ce e în capul celor de la guvernare?

Am ajuns la timp la serviciu. Mi-am făcut programul zilei şi la treabă, până la prânz timpul parcă a zburat, mai multe apeluri telefonice, o deplasare pentru a transmite un pachet şi iată e amiază. Prânzul l-am servit rapid pentru că urma o întâlnire importantă, lucrul cu clienţii necesită timp, răbdare şi multă comunicare. Până seara am căutat noi oferte cu care să încep sa lucrez, analizez apartamente care sunt pentru vânzare, după care le propun o colaborare proprietarilor, e mult mai uşor pentru ei să îl vândă. Seara trebuie iar să fac naveta pentru a ajunge la ţară. Soţia mă aşteaptă cu nerăbdare, iar eu şi mai nerabdător să-mi văd şi fetiţa. Am o programare la un service auto în Cărpineni, am aşteptat pîna la 23 şi tot nu am reuşit, aşa că ne întoarcem la miezul nopţii în capitală.

Marţi

Stirea zilei: Foametea ar putea exploda ca urmare a pandemiei, avertizează ONU. Bine că am la ţară mici afaceri. De foame nu o să murim. Dar inamicul acesta invizibil pe nume COVID 19 ne pune pe gânduri. Austria interzice cursele aeriene directe din R. Moldova... trist.

Zilele trec pe neobservate, am mult de lucru, întâlnesc mulţi oameni zilnic, văd multe şi deosebite apartamente prin Chişinău, am avut câteva prezentări pentru clienţi, au rămas impresionaţi, dar rămâne să mai analizeze oferta şi aşa a trecut ziua după care iar trebuie să fiu la Cărpineni, un cumătru mă sună exact la timp şi mă întreabă dacă nu vreau să merg la pescuit, desigur, acolo şi m-am pornit doar că nu la pescuit, dar o oră îmi permit sa mă relaxez.

Pierderi grele. Oameni buni, protejaţi-va!

Vestea trista: încă 269 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și șase decese cauzate de COVID-19 au fost confirmate. Numărul contaminărilor a ajuns la aproape 20 000, inclusiv aproape șase mii de cazuri active, iar cel al deceselor - la 655. Pierderi grele. Oameni buni, protejaţi-va!

Miercuri

Mai întâi mă informez: Italia prelungește până la sfârșitul lui iulie restricțiile de intrare pentru călătorii din R. Moldova și din alte 12 țări. Liderul Pro Moldova spune că deputații grupului vor semna moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu. Ca moțiunea să treacă este nevoie de votul a jumătate plus unul din cele 101 de deputați.

Te-i mira de-a șuiera…

Prânzul il iau acasă în familie ca de obicei, azi e zeama delicioasă făcută de soţie, fetitţa vrea să-i dau eu să mănănce şi o fac cu mare placere. După amiază iar nişte prezentări de oferte, iar analiza ofertelor şi iar e seara. Pănă seara tărziu m-am jucat cu Mia, mica mea prinţesă care abia începe să exploreze lumea. E miez de noapte şi ea încă nu doarme, zămbeşte şi vrea să se joace, ce bine e să fii copil. Noapte buna, e linişte în casă.

Joi

O cafea şi micul dejun pregătit de soţia mea Valentina, care are grijă să nu plec fără să mănânc şi fără cămaşa călcată perfect, le las acasa , cea mică dormind, soţia lucrînd, eu până la prânz am o listă de adrese prin oraş, de la Botanica până la Buiucani, am câţiva clienţi încântaţi de unele oferte, şi mergem să le vedem, să facem înţelegirele cu proprietrii. Multa lume mă în treabă cât mai costă un apartament în pandemie și ce riscuri sunt să vină o criză în domeniul imobiliar.

Este adevărat că coronavirusul face preţul pe piaţă...

Proprietarii de apartamente sunt tot mai rezervați, nu se mai grăbesc să își scoată locuințele la vânzare, dar nici să le permită potențialilor cumpărători să participe la vizionări din cauza restricțiilor. Mai e un aspect: cetățenii noștri de peste hotare care își vor pierde locurile de muncă, ar putea fi nevoiți să revină acasă pentru a trece peste efectele acestei crize. Unii din aceștia, care au anumite economii vor opta pentru achiziția unui apartament pentru a nu pierde banii din cauza inflației.

Vineri

Fug săptămânile şi nu ştiu unde!? Azi am atâtea planuri, sper să reuşesc să le fac doar pe cele mai importante, cele stabilite cu clienţii. Avem contracte cu proprietarii şi 2 clienţi fericiţi. Mă bucur că totuşi lumea vrea să locuiască în Moldova indiferent de situaţia care este la moment.

Fug săptămânile şi nu ştiu unde!?

Devine cert că ne putem aștepta ca prețurile la apartamente în Chișinău în acest an să rămână stabile, la fel și nevoia de vânzare-cumpărare să rămână neschimbată. Apropo, ne dorim şi noi un apartament în capitală, încă nu am găsit oferta potrivită, dar sperăm curând să ne realizăm visul. Am luat prânzul facut din cele mai gustoase paste Carbonara, gătite acasă. Aştept weekendul să ne relaxăm, mergem acasă, la părinţi! Ce poate fi mai frumos?!

XS
SM
MD
LG