Linkuri accesibilitate

Jared Kushner și ancheta procurorului special american Robert Mueller


Consilierul Casei Albe, Jared Kushner

Consilierul președintelui Trump a primit autorizație de securitate pentru a avea acces la informații ultra-secrete.

Consilierul presedintelui Trump, Jared Kushner a primit autorizatie de securitate pentru a avea acces la informatii ultra-secrete. Ce inseamna aceasta decizie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Inseamnă că după un al doilea interviu cu echipa investigatorului independent, Robert Mueller - interviu care a durat circa sapte ore - este posibil ca consilierul si ginerele presedintelui, Jared Kushner să nu mai fie vizat de ancheta cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane.

Ultimul interviu al lui Kushner s-a referit la contactele lui cu oficialitati straine, in perioada de tranzitie catre administratia Trump si la imprejurarile care au dus la concedierea directorului FBI, James Comey. Surse de la Casa Alba au spus ca, dupa investigatiile obisnuite in aceste imprejurari, Kushner a primit acces la informatii ultra-secrete din toate categoriile, un acces pe care-l avusese si anterior, dar cu titlul interimar.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Experti au declarat ca ar fi neobisnuit ca o persoana care primeste un astfel de acces sa fie tinta unei investigatii penale, care ar putea rezulta in punerea sub acuzare. Avocatul Mark Zaid a declarat ca accesul oferit este o veste foarte buna pentru Kushner pentru ca, teoretic, nu este vizat de investigatia lui Mueller.

De obicei cei care acorda accesul la documente secrete, consulta toate entitatile care ar putea stii ceva de natura sa ridice semne de intrebare. Ancheta FBI pentru acordarea accesului la documente in cazul Kushner a durat circa un an, accesul fiind acordat initial, dar ridicat in februarie ceea ce a insemnat in ultimele luni, ca ginerele presedintelui nu a mai avut acces la anumite informatii ultra-secrete.

Kushner coopereaza voluntar cu investigatia lui Robert Mueller, cu privire la amestecul Rusiei in alegeri. El a mai avut doua interviuri cu echipa lui Mueller. Primul s-a referit la fostul consilier pentru securitate nationala, Michael Flynn.

Intrebarile de la cel mai recent interviu au fost despre activitatile sale cu presedintele Trump, si nu la aspecte financiare ale firmelor familiei Kushner. Decizia din februarie de a scadea nivelul accesului de la ultra-secret la secret a venit dupa stiri ca autoritati straine au fost interceptate, sustinind cit de usor este sa-l manipuleze pe Kushner, in parte din cauza datoriilor firmelor lui. Situatia lui financiara s-a imbunatatit de atunci incoace. O firma canadiana va investi intr-o proprietate Kushner, in Manhattan, pentru care familia ginerelui presedintelui avea de platit o datorie de 1,2 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG