Linkuri accesibilitate

Dezbateri în Statele Unite în jurul afacerii Jared Kushner-Rusia


Președintele Trump cu ginerele și consilierul său Jared Kushner

„Dacă creezi un canal de comunicare care se bazează doar pe instalații ruse, este o chestiune serioasă” (Mark Lowenthal, fost adjunct al directorului CIA).

Care este contextul acuzațiilor că ginerele presedintelui Trump si consilier al acestuia ar fi incercat sa stabileasca o linie secreta de comunicare cu Kremlinul, inainte de a ajunge la Casa Alba? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In weekend, administratia a sustinut, prin reprezentanti, ca stabilirea unor canale proprii de comunicare cu guverne straine este o practica curenta si nu este nimic neobisnuit.

Dar critici continua sa spuna ca alegatiile impotriva lui Kusher – daca se dovedesc adevarate – sint vatamatoare pentru ca acesta ar fi incercat sa obtina canale de comunicare secrete cu Rusia, in timpul perioadei de tranzitie, cind tara avea un alt presedinte si facind asta, s-a expus manipularilor din partea unei puteri straine ostile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Imediat dupa revenirea din strainatate, presedintele Trump a avut o serie de tweets, atacind ceea de a denumit „stirile false” din presa. Ministrul pentru securitate interna, John Kelly a spus la televiziune duminica ca daca Jared Kushner a facut oferta respectiva este ceva bun. „Dupa opinia mea este normal si acceptabil” - a spus Kelly, continuind: „In orice fel ajungi sa comunici cu oameni si in special cu organizatii, care nu-ti sint prieteni, este ceva bun”.

Dar critici spun ca o astfel de actiune este gresita, mai ales daca nu a fost coordonata cu presedintele de atunci, Barack Obama. „Dacă creezi un canal de comunicare care se bazează doar pe instalații ruse, este o chestiune serioasă” - a spus Mark Lowenthal, fost adjunct al directorului CIA, care a mai declarat „Este extrem de periculos”.

In interventia sa Kelly nu a confirmat sau infirmat ca discutia intre Kushner si ambasador a avut loc, sugerind doar ca e firesc sa stai de vorba departe de ochii presei, dar asta nu inseamna ca Kushner nu ar fi comunicat continutul oricaror convorbiri cu rusi, statului American.

Eliot Cohen, care a lucrat in administratia republicana George W Bush a spus „In nici un caz nu este acceptabil sa spui «Vreau sa folosesc instalatiile unui stat ostil pentru a evita ca administratia americana sa afle»”.

XS
SM
MD
LG