Linkuri accesibilitate

Jean-Claude Juncker: „Guvernul de la București nu a înțeles încă întru totul ce semnifică să prezideze țările din UE”


Imagine de la un flash mob antiguvernamental la București, 17 decembrie 2017
Imagine de la un flash mob antiguvernamental la București, 17 decembrie 2017

Președintele Comisiei Europene se exprimă sever la adresa României într-un interviu cu „Welt am Sonntag”.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Publicate sâmbătă pe pagina online a cotidianului Die Welt, extrasele despre România, din interviul acordat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru Welt am Sonntag, au fost imediat preluate și difuzate de agențiile de presă internaționale, de postul nostru de radio, și, în cursul serii, de o serie de posturi de televiziune germane (ARD, ZDF), continuînd a fi comentate astăzi în presa internațională.

În esență, Jean-Claude Juncker și-a exprimat îndoielile despre capacitatea autorităților de la București de a conduce corect afacerile Uniunii Europene pe perioada celor șase luni care urmează, în cursul căreia România va deține președinția rotativă a organismului european. Dacă această țară – spune Juncker – este „bine pregătită din punct de vedere tehnic” să piloteze Uniunea Europeană, „guvernul de la București nu a înțeles încă întru totul ce semnifică să prezideze țările din UE”.

După opinia liderului european, „acțiunea prudentă necesită totodată o voință de a asculta spusele celorlalți și voința fermă de a pune propriile preocupări pe un plan secundar. În această privință am câteva îndoieli”. Jean-Claude Juncker a evocat tensiunile interne și corupția din România, care împiedică țara să se prezinte în Europa cu imaginea unei „unități strînse”. „Este necesar un front unit pe plan intern pentru a promova unitatea Europei în cursul președinției Consiliului” – a insistat Juncker.

Atît în Die Welt, cât și în restul presei internaționale care comentează apropiata preluare de către București a președinției UE, sînt amintite atacurile sub formă de denunț la adresa Europei, cu termenii folosiți de liderul PSD, Liviu Dragnea, o Uniune Europeană ce ar fi „nedreaptă”, negînd celorlalți „dreptul de a avea propriile păreri”.

În acest context, Jean-Claude Juncker s-a referit și la politicile populiste ce prevalează într-o parte a Europei și la eforturile sale nereușite de a exclude Partidul Fidesz al lui Viktor Orban din ansamblul Partidului Popular European: „După opinia mea, valorile creștin-democrate pe care este bazat PPE-ul numai mai sînt compatibile cu politica Fidesz-ului”. „Cred că este o mare eroare ca din familia partidelor tradiționale să mai facă parte populiștii al căror număr este în creștere. Cine aleargă după populiști, vede oamenii numai din spate.” Și, insistă liderul european în interviul cu Welt am Sonntag: „Trebuie să-i înlăturăm, făcînd clar că sînt buni numai să facă gălăgie, dar fără să aibă soluții concrete la provocările timpurilor noastre”.

Nu este nici pe departe primul articol referitor la România și populism publicat de cotidianul Die Welt. La rubrica sa internațională, ziarul insera în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie”, un amplu articol intitulat interogativ „Va fi președinția română a UE un dezastru pentru Europa?” Ziariștii germani comentau pe larg prestația îndoielnică a premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles, atacurile acesteia împotriva UE, problema corupției și a modificării legislației justiției în România și, îl cita, pe de altă parte pe președintele Klaus Iohannis.

Die Welt cita, de asemenea, deputatul european al CSU, Markus Felber, care afirma: „În România, condițiile sînt haotice. Guvernul este sub presiune pe plan intern și nu are cu adevărat timp să se ocupe de Europa. Faptul va fi catastrofal”. Referindu-se la problemele sistemului de justiție din România, Felber adăuga: „Cum va putea conduce acest guvern negocieri credibile în numele statelor europene pe teme cum sînt controlul spălării banilor murdari și a supravegherii bancare.”

XS
SM
MD
LG