Linkuri accesibilitate

Jean de la Fontaine 400


Fabula Greierele și furnica de La Fontaine, ilustrată de Jean Grandville.
Fabula Greierele și furnica de La Fontaine, ilustrată de Jean Grandville.
Jean de la Fontaine 400
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00

Chiar cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor regionale, președintele Macron a mers, împreună cu actorul Fabrice Luchini, în localitatea Château-Thierry, acolo unde s-a născut scriitorul Jean de La Fontaine. Dincolo de contextul electoral, gestul lui Macron era unul perfect justificat: se împlinesc 400 de ani de la nașterea lui La Fontaine (8 iulie 1621 – 13 aprilie 1695), figură emblematică a clasicismului francez. Nici prezența lui Fabrice Luchini nu era întâmplătoare: cunoscutul actor aduce mari servicii literaturii prin spectacole-lectură și prin recitaluri. Excelent vorbitor („causeur”, cum spun francezii), Luchini a creionat un savuros portret al lui La Fontaine și n-a ezitat să lanseze câteva înțepături fine la adresa președintelui. În ce-l privește, Macron a profitat de ocazie pentru a declara că lectura trebuie să devină o mare cauză națională.

La Fontaine n-a fost în nici un caz doar moralistul din fabule așa cum l-a impus tradiția didactică. A fost în primul rând un virtuoz al versului, alternând, cu o ușurință extraordinară, în interiorul unui text, versurile scurte cu versuri lungi. Nu a fost, apoi, un simplu continuator al lui Esop: a inventat subiecte, povești, personaje, a creat o galerie impresionantă de tipuri umane. Pe lângă masivul ansamblu de fabule, La Fontaine este și autorul unor Povestiri care se înscriu în cea mai autentică linie a libertinajului francez. Povestirile i-au șocat pe unii puritani contemporani ai scriitorului obligându-l, către sfârșitul vieții, să fie mult mai circumspect și mai reținut.

La Fontaine a avut o relație destul de complicată cu puterea: era apropiat de Fouquet, mai-marele peste finanțele statului care a căzut în dizgrația lui Ludovic al XIV-lea după serbările fastuoase de la castelul din Vaux-le-Vicomte, serbări pe care regele le-a văzut drept o sfidare. În consecință, nu a fost printre scriitorii care s-au bucurat de favorurile monarhului. A intrat totuși în Academia Franceză, mod de recunoaștere oficială a valorii sale. A avut, peste ani, nenumărați admiratori, i s-au consacrat studii și monografii, e în toate programele școlare. N-au lipsit însă contestatarii iar printre ei aflăm figuri importante. Suprarealiștii, să admitem, îl resping din spirit de frondă. Voltaire și Rousseau în schimb, urmați de alții, i-au reproșat – surpriză ! – o morală prea permisivă și chiar ambiguă, cu posibile urmări negative asupra tinerelor generații. Aceste neașteptate obiecții ne îndeamnă, o dată în plus, să-l redescoperim pe La Fontaine.

Previous Next

XS
SM
MD
LG